În Dobrogea este nevoie de irigații și perdele forestiere. Senatorul PNL de Constanța, Septimiu Bourceanu a vizitat stația de pompare de la Fântânița
În Dobrogea este nevoie de irigații și perdele forestiere. Senatorul PNL de Constanța, Septimiu Bourceanu a
11 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3518
Marime text
- O veste bună vine de la Group on Earth Global Agricultural Monitoring Initiative care a acordat României ratingul "excepțional" pentru producția agricolă din acest an
- În Dobrogea este nevoie de irigații și perdele forestiere
- Sunt 1500 km de canale de irigații colmatate, părăsite și ocupate de vegetație
- Aceste canale ar putea ajuta ușor la irigarea a aproximativ 450.000 hectare de teren arabil
- Senatorul PNL de Constanța, Septimiu Bourceanu a vizitat stația de pompare de la Fântânița, care dacă ar fi repusă în funcțiune, ar putea ajuta la irigarea a aproape 150.000 hectare
O veste bună vine de la Group on Earth Global Agricultural Monitoring Initiative care a acordat României ratingul "excepțional" pentru producția agricolă din acest an.
"Un calificativ care ne onorează dar ne și obligă. În Dobrogea, de exemplu, avem nevoie de irigații și perdele forestiere. Avem aproape 1500 km de canale de irigații care colmatate, părăsite și ocupate de vegetație. Aceste canale ar putea ajuta ușor la irigarea a aproximativ 450.000 hectare de teren arabil. Asta dacă aceste canale ar fi intabulate, curățate și modernizate. Dacă stațiile de pompare care deservesc aceste canale ar fi, la rândul lor, reabilitate și date în funcțiune", susține senatorul PNL de Constanța, Septimiu Bourceanu.
Acesta a vizitat stația de pompare de la Fântânița, care dacă ar fi repusă în funcțiune, ar putea ajuta la irigarea a aproape 150.000 hectare.
"Asta ar duce la recolte mai mari și de o calitate superioară și s-ar reflecta direct în ceea ce punem pe farfurie. Toate acestea, completate cu montarea de perdele forestiere, ne-ar ajuta să avem ratingul "excepțional" în fiecare an, nu doar într-un an ploios cum a fost acesta.
Este clar că avem un potențial agricol uriaș! Nu este nevoie să ne lăudăm cu ploaia care ne ajută să avem o recoltă bogată sau să constatăm că seceta de acum un an și jumătate a adus fermierii români la sapă de lemn.
Trebuie doar să ne asigurăm că, niciun moment, apa nu lipsește din sol. Și asta o putem face doar cu un sistem de irigații bine pus la punct și montarea de perdele forestiere.
Dar, ca aceste lucruri să se întâmple, avem nevoie ca statul să se implice și să prioritizeze", mai spune senatorul liberal.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
În Dobrogea se mai irigă doar 4500 de ha. După 30 de ani, doar 1% din suprafața irigată mai are sistemul de irigații funcțional
APIA Încep controalele la fața locului. Ce trebuie să știe fermierii
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii