În vacanţă şi cu gândul la un nou mandat Ce i-a „epuizat“ pe deputaţii de Constanţa
În vacanţă şi cu gândul la un nou mandat: Ce i-a „epuizat“ pe deputaţii de Constanţa
14 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2607
Marime text
La început de legislatură, judeţul Constanţa a fost reprezentat de 16 deputaţi, doi dintre ei fiind, în fapt, aleşi la nivel naţional. Între timp, numărul lor s-a redus cu unu - Dănuţ Culeţu, care a demisionat din Parlament, iar în legislatura 2016-2020 sunt şanse mari ca mulţi dintre ei să nu se mai regăsească pe listele partidului pe care-l slujesc în prezent sau pe care-l vor sluji spre finalul mandatului.
După vacanţe aşa-zis „active“, prilejuite de sărbători legale sau religioase şi scrutine electorale, ai noştri deputaţi şi senatori au parte, în sfârşit, de un binemeritat concediu de odihnă - vacanţa parlamentară de vară. Și pentru că a rămas puţin până când pe unii dintre ei îi vom revedea printre oameni, încercând să le obţină votul care le asigură prelungirea mandatului, cred că nu strică să aruncăm o privire şi asupra activităţii lor parlamentare. Rezumatul făcut în urma unei analize a site-ului Camerei Deputaţilor este relevant, iar în toamnă va fi greu să mai îngraşe porcul, cum spune românul, în ajun de alegeri parlamentare.
În ordinea colegiilor pe care le reprezintă, lista deputaţilor de Constanţa este deschisă de Gheorghe Dragomir (PNL). În palmaresul său pentru perioada noiembrie 2012 - iunie 2016 pot fi trecute: o întrebare, 63 de iniţiative legislative pe care şi-a trecut semnătura, şapte moţiuni susţinute şi 20 de luări de cuvânt în plen, una reprezentând depunerea jurământului la început de mandat.
Urmează un „boboc“ al Camerei Deputaţilor, Mihai Tararache (fost PPDD, actual membru PNL), cu 100 de întrebări şi interpelări adresate guvernanţilor, 92 de iniţiative legislative pe care regăsim şi semnătura sa, şapte moţiuni semnate şi 20 de luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor (minus una - depunerea jurământului, obligatoriu pentru toţi parlamentarii).
Un alt liberal, Mihai Lupu, are acelaşi număr de luări de cuvânt, majoritatea fiind declaraţii politice pe care nimeni nu le ascultă şi nu le ia în seamă, 48 de iniţiative legislative susţinute, 12 moţiuni semnate şi două interpelări.
Aflat la primul său mandat de parlamentar, deputatul Andrei Condurăţeanu (fost PPDD, actual membru PSRO) a fost „curios“ de 22 de ori, punând diverse întrebări demnitarilor responsabili în diverse domenii de activitate, este cosemnatar a 48 de propuneri legislative, a susţinut zece moţiuni şi a vorbit în plen de opt ori (prima intervenţie fiind prilejuită de depunerea jurământului).
Cristina Dumitrache, la a doua experienţă de deputat din partea PSD, a formulat 40 de întrebări, semnătura sa apare pe 29 de iniţiative legislative, a susţinut o moţiune şi a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor de 20 de ori.
Colegul său de partid, aflat la prima experienţă parlamentară, deputatul Radu Babuş, a formulat doar două interpelări, a semnat o moţiune, a vorbit în plen de 19 ori (nu am mai pus la socoteală jurământul) şi este cosemnatar a 65 de propuneri legislative.
La fel de neexperimentat, Victor Manea (PNL) a îndrăznit să ia cuvântul în plen de 19 ori, a înaintat şapte interpelări şi întrebări miniştrilor, a semnat 14 moţiuni şi 48 de iniţiative legislative.
Deşi este printre cei mai vechi deputaţi de Constanţa, Eduard Martin (PSD) nu şi-a trecut în activitatea parlamentară din acest mandat nicio interpelare şi nicio moţiune. În schimb, a vorbit în plen de 11 ori şi a reuşit să-şi pună „parafa“ pe opt propuneri legislative.
Chiar dacă toamna anului 2012 i-a adus primul mandat de parlamentar, deputatul PSD Mircea Titus Dobre s-a adaptat rapid. A realizat că interpelările şi întrebările nu au niciun efect şi s-a axat pe iniţiative legislative. Până acum, are la activ 84 de propuneri legislative, la unele fiind iniţiator, o singură moţiune semnată şi 19 luări de cuvânt în plen.
Ajungem iarăşi la un parlamentar experimentat, social-democrata Manuela Mitrea, care, cel mai probabil, la toamnă nu va mai dori un alt mandat. Însă, până atunci, când va lua o decizie, ea are trecute în palmares 58 de întrebări şi interpelări, 30 de iniţiative legislative pe care apare semnătura sa şi 19 luări de cuvânt în planul Camerei Deputaţilor.
La primul mandat de parlamentar, Remus Cernea şi-a făcut simţită prezenţa prin cele 87 de iniţiative legislative, unele vizând subiecte tabu pentru societatea noastră şi mentalitatea conservatoare a românilor, 19 luări de cuvânt în plen şi 15 întrebări şi interpelări.
O altă noutate a Camerei Deputaţilor în actuala legislatură a reprezentat-o Florin Gheorghe, care, în mai puţin de patru ani, a urmat un traseu politic mai întortocheat - PDL - PMP – UNPR -, iar acum este membru PSD. Totuşi, se pare că „agitaţia” politică i-a stimulat inspiraţia şi l-a ţinut activ… pe el şi pe consilierii săi. Asta ar explica palmaresul parlamentar până în acest moment: 551 de întrebări şi interpelări, 11 moţiuni (îndreptate împotriva guvernanţilor PSD, cărora li s-a alăturat de curând), 109 iniţiative legislative pe care şi-a lăsat semnătura şi 123 luări de cuvânt (confrm site-ului Camerei Deputaților).
Vechimea în Parlament nu a avut efectul scontat în cazul deputatului PSD de Constanţa Mădălin Voicu. În actuala legislatură, el nu a formulat nicio întrebare, nu a semnat nicio moţiune şi a luat cuvântul în două situaţii: depunerea jurământului şi când a fost prezentată cererea ministrului Justiţiei, însoţită de solicitarea prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de încuviinţare a reţinerii şi arestării sale preventive. În aproape patru ani, Voicu apare în calitate de cosemnatar a 27 de iniţiative legislative.
Doi deputaţi ai minorităţilor sunt consideraţi parlamentari de Constanţa, deşi au fost aleşi, conform legislaţiei în vigoare, la nivel naţional. Primul este experimentatul Ibram Iusein (UDTR), care a reuşit să formuleze o interpelare, a vorbit în plen de nouă ori şi s-a alăturat altor parlamentari în susţinerea a 36 de iniţiative legislative. Cel de-al doilea este Varol Amet (UDTTMR), la prima şi ultima sa experienţă parlamentară. Deocamdată, reprezentantul UDTTMR din Parlamentul României nu a formulat nicio interpelare sau întrebare, nu a semnat nicio moţiune şi a vorbit în plen de 20 de ori - depunerea jurământului şi declaraţii care să marcheze momente importante pentru minoritatea pe care o reprezintă. Până în prezent, Amet apare în calitate de cosemnatar a 33 de iniţiative legislative.
Concluzionând, deşi şi-au votat pensii speciale şi au beneficiat de vacanţe plătite cum niciun român nu are parte - nici ca perioadă, nici ca venituri încasate -, se poate constata faptul că unii parlamentari nu dau în brânci cu munca şi, dacă analizezi iniţiativele legislative pe care s-au sinchisit să le semneze şi le compari cu promisiunile din campania electorală din toamna anului 2012, se poate lesne observa că altele le-au fost priorităţile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii