Inițiativă legislativă. Senatorul USR Remus Negoi vrea să modifice Legea audiovizualului
Inițiativă legislativă. Senatorul USR Remus Negoi vrea să modifice Legea audiovizualului
17 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3213
Marime text
- În calitate de senator USR de Constanța, Remus Negoi a depus o inițiativă legislativă de modificare a Legii audiovizualului în sensul marcării producțiilor realizate în perioada comunismului cu însemnul C (cenzură)
- Potrivit inițiatorilor, propunerea legislativă urmărește să atragă atenția asupra contextului în care au fost create producțiile audiovizuale, realizate în condiții socio-politice care nu permiteau libertatea de creație și de exprimare.
- Propunerea legislativă nu urmărește sub nicio formă să restricționeze sau să interzică aceste producții audiovizuale
- Inițiativa legislativă a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului spre dezbatere și adoptare în comisiile de lucru și plen
În calitate de senator USR de Constanța, Remus Negoi a depus o inițiativă legislativă de modificare a Legii audiovizualului în sensul marcării producțiilor realizate în perioada comunismului cu însemnul C (cenzură).
„Trebuie să ne aducem aminte permanent, mai ales zilele acestea, în ce condiții de cenzură au muncit românii, inclusiv realizatorii de filme sau teatre", susține parlamentarul.
Potrivit inițiatorilor, propunerea legislativă urmărește să atragă atenția asupra contextului în care au fost create producțiile audiovizuale, realizate în condiții socio-politice care nu permiteau libertatea de creație și de exprimare.
Propunerea legislativă nu urmărește sub nicio formă să restricționeze sau să interzică aceste producții audiovizuale.
„Programele realizate în acea perioadă aveau drept scop legitimarea regimului, prin distorsionarea realității, iar difuzarea acestor materiale propagandiste în mediul audiovizual românesc în zilele noastre, poate induce o imagine deformată, în special în rândul tinerilor care nu au trăit într-un regim totalitar. Peste 45% din populația actuală a României avea vârstă preșcolară sau nu se născuse la momentul Revoluției din decembrie 1989 și această categorie de populație nu are experiența directă a vieții într-un regim totalitar și este mai vulnerabilă la propaganda directă sau indirectă.
Din aceste considerente este necesară avertizarea telespectatorului cu privire la faptul că vizionează producții realizate în condiții socio-politice care nu permiteau libertatea de exprimare.
Așa cum celelalte însemne de avertizare (AP – cu acordul părinților, 12 – interzis minorilor sub 12 ani, etc.) protejează împotriva nudității, violenței, discursului obscen, etc., este indicat să apară și însemnul C (cenzură) în cazul producțiilor audiovizuale realizate în perioadele totalitare", se arată în expunerea de motive.
Inițiativa legislativă a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului spre dezbatere și adoptare în comisiile de lucru și plen.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ce activitate au avut și cât de bogați au devenit parlamentarii constănțeni după primul an de mandat (II) (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii