„Interesul poartă fesul”? Cum s-au „reconvertit”, în timp, politicienii Constanţei
„Interesul poartă fesul”?: Cum s-au „reconvertit”, în timp, politicienii Constanţei
22 May, 2013 00:00
ZIUA de Constanta
2924
Marime text



Mazăre. De la PD la PSD via independenţa
Unul dintre cei dintâi politicieni ai judeţului Constanţa care a dat un partid pe altul este chiar primarul Radu Mazăre. Aşa cum se arată în biografia sa, în noiembrie 1996 Mazăre devine deputat din partea Partidului Democrat. În iulie 1997, el demisionează însă din PD din cauza a ceea ce el numeşte „discrepanţele dintre promisiunile electorale şi realităţile guvernării, devenind primul membru al Parlamentului român care a părăsit coaliţia guvernamentală aflată la putere”.
În iunie 2000, în urma candidaturii ca independent, Mazăre e ales primar al municipiului Constanţa, iar din noiembrie 2004 el devine preşedinte al Filialei PSD Constanţa. În prezent, el este liderul Organizaţiei Judeţene a PSD, partidul pe care, nu de puţine ori, l-a criticat dur, declarându-se din principiu împotriva comuniştilor, a urmaşilor acestora, a lui Ion Iliescu şi a „discipolilor” acestuia. Iliescu este şi la momentul actual preşedintele de onoare al PSD.
„Reconvertirea” lui Duţu

În aprilie 2010, Stelian Duţu se înscrie în PNL, partid pe care, de altfel, îl mai frecventase între 2001 şi 2002. În 2002 el pleacă la Partidul Umanist Român, unde a rămas însă doar un an, căci în 2003 el revine în fruntea PD Constanţa, ocupând această funcţie până în 2008, când a demisionat din funcţie.
Fost pedelist, cel dintâi conservator
O altă „dezertare” cu răsunet a fost cea a senatorului Mircea Banias. Parlamentarul constănţean este, din februarie 2012, membru PC, chiar lider interimar al Organizaţiei Judeţene a PC Constanţa. Asta după ce senatorul Colegiului 4 a fost, din vara lui 2008, până în primăvara lui 2011, preşedintele PDL Constanţa. Numit, ce-i drept, nu ales.
Ceea ce a uimit însă la mişcarea lui Banias a fost faptul că politicianul s-a îndreptat spre USL, după ce, anterior, a criticat dur PSD Constanţa. Uneori, a „înţepat” şi PNL-ul. Spre exemplu, în noiembrie 2008, în timpul campaniei pentru alegerile generale, Mircea Banias spunea despre social democraţii constănţeni că ar pica „testul moralităţii şi al competenţei” pentru că şi-ar fi asumat un panou electoral care era, de fapt, al PDL-ului. Acelaşi Mircea Banias nu pierdea nicio ocazie pentru a „desfiinţa” administraţia publică locală condusă de Mazăre, dar şi pe cea judeţeană, în fruntea căreia se află Nicuşor Constantinescu. Fosta „vioară I” din PDL Constanţa declara, la momentul abandonării PDL, că a plecat din partid pentru că a văzut „prăpastia dintre partid şi cetăţeni”. Aşadar, dezicerea de democrat liberali a fost din cauza unei prăpăstii.
De la excludere la preşedinţie

Mihai Petre ar fi încercat, potrivit unor surse, să adere şi la Fundaţia Mişcarea Populară dar, din diverse motive, demersul său nu s-a concretizat. Fapt pentru care s-a „consolat” cu Forţa Civică.
Parlamentar fără partid
Tot recent (22 aprilie), deputatul Mihai Tararache a demisionat din PP-DD, declarând că îşi întrerupe colaborarea parlamentară cu partidul din partea căruia a candidat în decembrie 2012, dar şi că o colaborare politică cu PP-DD nu ar fi existat niciodată.
Deputatul Tararache este cel dintâi parlamentar constănţean din actuala legislatură care rămâne neafiliat vreunui grup parlamentar. Până când, asta rămâne de văzut.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii