Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:22 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Robert Turcescu, deputat PMP de Constanța. Despre perspectiva României în actualul context conflictual din spațiul politic

ro

08 Sep, 2018 00:00 5475 Marime text
Robert Tucescu, deputat de Constanța din partea Partidului Mișcarea Populară, s-a aflat vineri la Constanța, la lucrările Școlii de Vară a tineretului partidului din care face parte, unde a susținut și un workshop. El a vorbit despre contextul actual românesc, punând accent pe existența fenomenului „fake news”, cât și despre violența limbajului folosit atât de persoane publice, cât și de cetățeni.
 
Într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului ZIUA de Constanța, Robert Turcescu a abordat mai multe probleme cu care se confruntă România în actualul context politic, amintind inclusiv de evenimentele nefericite petrecute la data de 10 august în Piața Victoriei, dar vorbind și despre o perspectivă a evoluției spațiului politic, economic și social, analizând instabilitatea politică.
 
Desigur, nu au fost omise nici principalele probleme ale județului Constanța, pe care îl reprezintă în plenul Parlamentului, inclusiv lipsa acută de personal calificat și necalificat, precum și înlocuirea, în timp, a forței de muncă autohtone cu personal „importat”, care costă mult mai puțin.
 
Care sunt principalele probleme pe care le întâmpinați cu actuala opoziție?
 
România traversează probabil cel mai complicat moment din istoria ei post-1989. Am fost ziarist vreme de 23 de ani și am asistat la numeroase crize politice, însă cea de acum mi se pare cea mai gravă pentru că România riscă să își întrerupă un parcurs european și euroatlantic, din cauza unor neghiobi. Poate cuvântul e prea slab. Cred că pe lângă neghiobie vorbim și de foarte multă ticăloșie.
 
Sincer să fiu, în 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană, am avut un sentiment realmente reconfortant, gândindu-mă la parcursul acestei țări spre ceea ce înseamnă constituirea unui stat puternic, o economie de piață solidă. Mă gândeam în acel moment că acest parcurs nu mai poate fi întrerupt. Or, ceea ce se întâmplă deja de doi ani în țară ne demonstrează că, din păcate, această centură de siguranță oferită de integrarea europeană este pe cale să se rupă.
 
România traversează o perioadă de criză profundă, pe lângă o criză identitară în spațiul european, acum se manifestă o criză a oamenilor calificați, care să conducă din poziții cheie atât administrații locale, cât și administrații centrale. Din această perspectivă, spun că lunile care vor urma, și nu vreau să alarmez pe nimeni, dar vreau să privim cu realism la actualul context, vor fi realmente decisive pentru România. Suntem într-o perioadă în care tot ceea ce se întâmplă din această perspectivă, mă refer la derapajele care au loc la nivelul întregii societăți, mai ales la nivelul societății politice, sunt extraordinar de vizibile. Mai ales că România urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.
 
Opoziția de care mă întrebați ceva mai devreme e la rândul ei într-o situație critică. Practic, opoziția parlamentară nu există. Cine își imaginează că manifestări menite să facă o știre la televiziune în Parlamentul României pot conduce la o schimbare profundă a mentalității economice criminale pe care o promovează la această oră actualul Guvern se înșală amarnic. E bine și frumos pentru jurnaliști și, cum am fost om de televiziune, știu ce înseamnă asta: să vezi un politician îmbrăcat cu un tricou cu un mesaj virulent la adresa partidului de guvernare sau să vezi scandări în plenul Parlamentului... le-am făcut și eu pe parcursul unei sesiuni parlamentare, încercând în felul acesta măcar să fim vizibili dacă nu putem să fim eficienți.

 
Dar vremea unor astfel de manifestări, din punctul meu de vedere, a trecut, pentru că este nevoie de mai mult de atât. Singurul lucru pe care îl văd în perspectiva lunilor ce vor urma, de care tot spuneam, reprezintă constituirea unui front comun anti-PSD, atât la nivelul opoziției parlamentare, cât și la nivelul zonei extraparlamentare, aici mă refer inclusiv la societatea civilă, cât și la partide care nu au reușit să intre în Parlament la alegerile din 2016.
 
Cum vedeți actualele tensiuni din PSD? Cum vor afecta preluarea președinției Comisiei Europene?
 
E o bătălie între găști mafiote. Istoria clanurilor mafiote ne arată că, atunci când intervin astfel de bătălii, clanul în sine, pentru o perioadă, este slăbit. Hai să spunem că are ceva probleme. Probabil că rezultatul final al acestui conflict, mai ales Firea-Dragnea, va fi o șubrezire a PSD, dar să nu ne amăgim. PSD e un partid care a reușit o performanță unică în istoria postdecembristă, acela de a lua în captivitate un electorat pe care îl hrănește cu pomeni electorale în timpul campaniilor, cu pomeni din bugetul de stat în timpul guvernării și cu iluzia unor faceri de bine în perioadele în care PSD s-a aflat în opoziție. E un partid care, printr-o manieră ticăloasă, știe să se reinventeze la fiecare ciclu electoral. Știe să vândă iluzia unor lideri de partid. Au vândut iluzia liderului de partid Iliescu, au vândut iluzia liderului de partid Năstase, au vândut iluzia liderului de partid Ponta, azi ne amăgesc cu iluzia liderului de partid Dragnea, mâine, probabil, ne vor amăgi cu iluzia liderului de partid Firea.
 
În fapt, pe toți acești oameni îi caracterizează un singur lucru, și anume descendența din ceea ce înseamnă Partidul Comunist. Școala lor politică este școala activiștilor de partid dusă la cote foarte înalte, mai înalte decât în perioada PCR, sub oblăduirea lui Ion Iliescu, care este de fapt cancerul politicii românești. E un partid care nu a avut niciodată un proiect pentru România, ci a avut ca principală țintă ținerea în captivitatea a unui electorat pe care l-a îndobitocit de la un ciclu electoral la altul, l-a amăgit cu pomeni electorale de la un ciclu electoral la altul. Iluzia prosperității ambalată în ceea ce înseamnă bani din bugetul de stat pentru asistați sociali, pentru diferite categorii sociale, vezi pensiile sociale și, mai nou, salarii mult mărite pentru ceea ce înseamnă zona bugetară, în condițiile în care România suferă de ani mulți de o criză acută a oamenilor care să muncească realmente, ajungând astăzi în situația paradoxală ca tinerii care ies de pe băncile facultății să își dorească să ajungă să lucreze la stat decât să își facă o afacere a lor, în loc să încerce să intre într-o competiție a minților în zona privată. Asta mi se pare realmente înfiorător pentru România. La cum arată lucrurile, ne va face ca în următorii ani, pe lângă lipsa forței de muncă pe care o resimte tot sectorul privat, să asistăm și la o criză de materie cenușie.
 

Cum vedeți evoluția situației din 10 august în contextul actualelor evenimente din Parlament?
 
Cred că PSD sau sub guvernarea PSD nu se va ajunge niciodată să aflăm adevărul despre ce s-a întâmplat în 10 august. Nu am nici foarte multe comentarii de făcut, dacă ne gândim că suntem în anul 2018 și nu știm ce s-a întâmplat în iunie 1990 sau în decembrie 1989. Suntem o țară a misterelor din punctul acesta de vedere, pentru că, în fapt, 10 august a cam fost în România în fiecare zi. Există, din fericire, în minoritate, o populație care percepe la modul corect realitatea, înțelege demagogia și populismul pe care îl practică PSD și, practic, în fiecare zi acești oameni, fie că se revoltă în fața unui ghișeu, fie că se revoltă în Piața Victoriei, strigă același lucru. Strigă să existe oameni competenți în funcții publice, strigă să se termine cu privilegiații născuți din activul de partid, strigă după echitate în distribuția resurselor publice, strigă să nu mai fie batjocorit în spațiul public.
 
Un 10 august există în fiecare zi în România: la Constanța în fața primăriei, la Bacău în fața administrației financiare, la București în intersecție. Peste tot sunt oameni care se revoltă în fiecare zi, văzând jaful care are loc cu banii publici. Din păcate, ei reprezintă o minoritate destul de vocală, care, iată, poate fi agresată mai nou în formule de tipul celor care s-au întâmplat pe 10 august. E un punct sensibil, din păcate, însă, mă îndoiesc că se vor întâmpla minuni și că vom vedea realmente adevărații vinovați, păpușarii din spatele evenimentelor din 10 august. Ei sunt acolo, foarte sus, în spatele cortinei, iar procurorilor le va fi greu să înțeleagă ceea ce deja se anunță o perdea de fum; cine a dat ordinul de intervenție - prefectul capitalei, ministrul de Interne, păpușarul-șef de deasupra ministrului de Interne, poate Dragnea, poate un alt păpușar. Va fi complicat.
 
Din nefericire, mai e ceva. În România noi nu avem răbdare să cercetăm un lucru de la un capăt la altul. De fiecare dată apar noi evenimente, o nouă criză guvernamentală, o bătălie între Dragnea și Firea, care pune de fiecare dată în umbră evenimente ce s-au petrecut recent. Deja avem o lună de la evenimentele din 10 august și deja oamenii sunt mai preocupați de bătălia dintre Dragnea și Firea sau de cine a vrut să îl împuște pe Dragnea, căci ei sunt specialiști în a trage astfel de gloanțe oarbe, decât de aflarea evenimentelor din 10 august.
 
Așa că, până la urmă, este foarte important un singur lucru: chiar dacă ne luăm cu altele, ni s-a mai întâmplat în istoria noastră recentă, dar oamenii despre care vorbeam, oamenii care gândesc în țara asta nu uită. Este foarte important să nu uităm. Putem să iertăm, putem să acceptăm diverse lucruri. Ne vor duce pe fentă cum fac de obicei, dar dacă nu uităm avem un atu foarte mare în fața lor. Data viitoare, la vot, înainte de a ne gândi că poate nu avem chef să mergem să votăm, că poate plouă, că poate e frig, poate nu funcționează metroul sau tramvaiul nu a venit în stație, să avem această imagine a evenimentelor din 10 august pentru a spune că merită să facem efortul de a nu mai trece niciodată prin ceea ce s-a întâmplat atunci.
 
Despre ce le-ați vorbit tinerilor din partid la workshopul susținut la Școala de Vară PMP?
 
Despre fake news și despre violența din limbaj în spațiul public. Sunt niște fenomene care se vor amplifica în anii care vin. Practic, spirala violenței nu are capăt odată ce te înscrii pe o astfel de spirală, și afară este efectul de domino, lucrurile se accentuează, se agravează. Vreau să le vorbesc tinerilor despre cât este de important să prețuiască puținii ziariști care își mai fac încă onest meseria. Și aici mă refer la cei ahtiați să descopere cauzele producerii unui eveniment și nu doar opiniile despre un eveniment. Este important să prețuiască oamenii care au un background cultural solid și de la care se pot inspira atunci când vine vorba de analizarea unor subiecte, oameni pe care îi pot urmări pe Facebook, ca fiind surse relevante de informații și opinie.
 
Să nu se lase amăgiți de tot soiul de purtători de vorbe, care, neavând substanța discursului public, îl acoperă cu expresii foarte dure, încercând să atragă atenția. Sunt captatorii de reflectoare în România în care trăim astăzi, iar oamenii mai tineri nu trebuie să se lase înșelați de licuricii ăștia care sclipesc un pic și apoi se sting. Cel mai relevant exemplu pe care îl tot dau este acela de a urmări o oră dintr-un talkshow de televiziuni, iar la final să vezi dacă reușești să reții o idee, un argument, o cifră, o faptă, ceva. Din nefericire, sunt din ce în ce mai puțini oameni ale căror idei merită să fie prețuite. Refugii încă există, din fericire.
 
Vorbiți-ne de situația județului Constanța, din partea căruia sunteți și deputat. Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă acesta, mai ales că acum a început și noua sesiune parlamentară?
 
Constanța are o problemă majoră - forța de muncă. Anul acesta, am stat și am discutat cu mai mulți întreprinzători, care duc lipsă de personal necalificat și calificat. Pentru industria turismului, mai ales în perioadă de sezon, este crimă curată. Deja știu investitori din multe zone ale țării care au adus, spre exemplu, contingente întregi de vietnamezi, filipinezi, chinezi pentru a lucra în construcții sau în alte zone productive - confecții etc.
 
Probabil că în anii următori ne vom trezi, în hoteluri, că va trebui să stăm de vorbă la recepție cu oameni care nu au nicio legătură cu România. Asta nu ar fi cel mai rău lucru dacă statul român ar conștientiza realmente că se trece printr-o astfel de situație și ar aloca timp, bugete și proiecte de legi pentru a-i ajuta pe întreprinzători să importe o astfel de forță de muncă. Probabil că ar trebui să existe un lobby din partea tuturor parlamentarilor de Constanța asupra guvernului pentru a realiza un astfel de obiectiv.
 
Un al doilea lucru ține în continuare de infrastructura județului. Este un județ aflat la o aruncătură de băț de cele mai mari zăcăminte de gaze din România, are nevoie în continuare de racordarea la gaze. Este anormal să nu te ocupi deja de astfel de lucruri. Extracția gazelor naturale din Marea Neagră se va face. Bun, și? Constanța, de unde se extrage, de aici, ar trebui să fie primul județ care ar trebui să spună că noi avem gaze în tot județul în proporție de 99%.
 
În rest, despre centura Constanței, despre felul în care ar trebui ea realizată. La Ziua Marinei mi-am adus aminte de anii 80, când, plecând din port și mergând spre București, era o aglomerație nebună. Toată lumea scotea Daciile pe litoral, cam ăsta era sentimentul. În județ văd drumuri neasfaltate, văd o lipsă de preocupare din partea acestui ministru titirez Daea pentru ceea ce înseamnă potențialul agricol al județului Constanța. Să ai un județ la Dunăre, la mare și tu să nu ai apă pentru irigații...
 
Mai cred cu tărie un lucru. Frontul comun al opoziției despre care vorbeam, ca să închidem rotund interviul, la începutul acestui dialog, trebuie să se realizeze și la Constanța. Sigur, pot fi proiecte în derulare, la care PMP a fost parte în toată această perioadă de 2 ani de zile, pot fi continuate. La acest moment, apropierea de PSD, colaborarea cu PSD este una toxică. Eu nu vorbesc aici de oameni, așa cum există în toate partidele și oameni admirabili și năpârci, sunt convins că și în PSD există oameni cu care se poate discuta și care au un gând bun pentru țara asta. Dar PSD trebuie să primească o sancțiune atât din partea electoratului, cât și din partea celorlalte forțe politice. Această sancțiune trebuie să se manifeste din partea electoratului la vot, iar din partea partidelor politice printr-o izolare a PSD-ului, până la momentul când acest partid va redeveni, dacă va redeveni, la nivelul unui partid frecventabil, în sensul dialogului.
 
PSD trebuie să înțeleagă că este în acest moment un partid toxic și pentru Constanța, și pentru București, și pentru oricare alt oraș din această țară. Sper ca PMP să facă parte integrantă la nivelul tuturor județelor dintr-un proiect al unui front anti-PSD, în stare să ofere o perspectivă electoratului anti-PSD cum că opoziția, odată ajunsă la putere, va ști și ce să facă și va avea și cu cine să facă lucruri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii