Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:26 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Teodosie, in atentia Sfantului Sinod pentru credinta sa in PSD

ro

29 Jan, 2004 00:00 1098 Marime text

Politicienii din biserici, chemati la discutii individuale

Deciziile unor preoti de a face politica au provocat un val de proteste in sanul Bisericii Ortodoxe Romane * Pe data de 9 februarie, Sfantul Sinod se va reuni pentru a lua masuri impotriva tuturor preotilor care incalca canoanele bisericesti * Surse confidentiale ne-au declarat ca in aceasta "furtuna" este posibil sa intre si Arhiepiscopul Tomisului * Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie este cunoscut ca fiind un sustinator si un "duhovnic" al reprezentantilor constanteni ai PSD * De nenumarate ori, deputatul liberal Puiu Hasotti l-a numit pe IPS Teodosie "cel mai influent PSD-ist fara legitimatie"

Potrivit canoanelor bisericesti, nici un preot nu are voie sa faca politica partizana. Singura politica admisa preotilor este aceea a Evangheliei. Cu alte cuvinte, slujitorii Domnului au voie sa respecte si sa propovaduiasca numai poruncile Sfintei Carti, si nu doctrinele vreunui partid politic. De aceeasi parere sunt si reprezentantii Patriarhiei Romane, care au reactionat dur la afirmatiile facute, zilele trecute, de unii membri ai Partidului Romania Mare din Cluj, conform carora patru preoti din acest judet s-ar fi inscris in aceasta formatiune. Hotararea preotilor clujeni de a se scrie in PRM a provocat un val de proteste in sanul Bisericii Ortodoxe Romane, urmand ca atitudinea si faptele slujitorilor Domnului sa fie discutate la inceputul lunii februarie. "Cazurile vor fi cercetate si vom lua masuri. Biserica este echidistanta. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va cerceta, pe 9 februarie, faptele preotilor-politicieni", a declarat in urma cu doua zile Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, IPS Bartolomeu.

IPS Teodosie, in atentia Sfantului Sinod

Cazurile acestor preoti nu sunt unice. Surse confidentiale ne-au declarat ca este posibil ca in aceasta "furtuna" sa intre chiar si Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie. Nu rare au fost cazurile cand IPS Teodosie si-a folosit puterea pentru a sprijini actiunile reprezentantilor constanteni ai partidului de guvernamant. In replica, oameni ca prefectul Gheorghe Martin au pus umarul la construirea unor biserici, in scopul de a se realiza numarul necesar pentru a putea crea Mitropolia Tomisului. Actiunea are bineinteles si o alta conotatie. De cand a ajuns la Constanta, IPS Teodosie are gandul la rangul de mitropolit. Nu vrem sa se inteleaga gresit demersul nostru. Orice crestin ortodox din Constanta isi doreste acest lucru. Dar daca o parte din preotii cu simpatii pentru partide din opozitie sunt chemati la Bucuresti, nu vedem de ce IPS Teodosie care indeplineste lucrarea Domnului prin mana PSD nu ar intra in aceeasi oala. Apartenenta politica a Arhiepiscopului Tomisului a fost criticata de nenumarate ori de presedintele Organizatiei judetene a PNL, Puiu Hasotti. Deputatul liberal a sustinut mereu ca "in ultimii trei ani, la Constanta, Biserica are simpatii fatise, iar IPS Teodosie este cel mai influent PSD-ist fara legitimatie". Scopul tuturor actiunilor Arhiepiscopului Tomisului este, potrivit declaratiilor liderului filialei constantene a PNL, "dorinta IPS Teodosie de a ajunge patriarh". De aceea, Hasotti l-a acuzat pe acesta de "politizare a activitatilor crestine ale Bisericii Ortodoxe in Episcopia Tomisului si a Dunarii de Jos, in favoarea partidului de guvernamant, in conditiile in care PSD nu are nimic ortodox in gandire si in suflet". Totodata, IPS Teodosie a fost invinuit de liberali de o adevarata crima culturala si un masacru arheologic, pe care le savarseste prin construirea garajului Arhiepiscopiei Tomisului, intre Palatul Arhiepiscopal si Catedrala. Este posibil ca toate actiunile politico-bisericesti ale Arhiepiscopului Tomisului sa nu mai fie tolerate de Sfantul Sinod si nici sustinerea sefului Guvernului de care acesta beneficiaza sa nu mai fie folositoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii