Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:37 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iustin Fabian Roman, consilier local PDL „Consiliul Local nu trebuie transformat într-o cârciumă, unde Mazăre impune meniul fără ca invitaţii să ştie ce servesc"

ro

22 Feb, 2013 20:00 3423 Marime text
02_interviu_iustin_-_interviu.jpgDemocrat liberalul Iustin Fabian Roman, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, îi reproşează primarului Radu Mazăre faptul că ar fi fost mai interesat de vacanţe exotice şi de evenimente estivale şi mai puţin de interesul şi problemele cetăţenilor. Roman susţine că municipiul Constanţa suferă la capitolul economie, dar şi în ceea ce priveşte industria. Nu mai puţin important, consilierul consideră că, „în viziunea primarului, cultura este o pagină ruptă şi aruncată la gunoi".

1. Aţi decis să nu participaţi la cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Constanţa, pentru că proiectele de hotărâre v-au fost puse la dispoziţie târziu, fapt pentru care nu aţi avut suficient timp pentru a le studia. Credeţi că absenţa de la şedinţă a fost inspirată? Sunteţi, totuşi, un ales local trimis acolo tocmai pentru a reprezenta interesele cetăţenilor.

Este adevărat, reprezentăm interesele constănţenilor în Consiliul Local. Tocmai din acest motiv am ales să tragem un semnal de alarmă şi să atragem atenţia asupra acestei probleme. Orice consilier local din acest mandat, dar şi din mandatele trecute ştie problema predării spre studiu a proiectelor de hotărâre. Noi nu am putut accepta acest mod de lucru. Doresc să duc la bun sfârşit mandatul care mi-a fost încredinţat prin votul constănţenilor cu onoare şi corectitudine. Nu vreau să iau decizii legat la ochi pentru că în Consiliul Municipal suntem vocea cetăţenilor.
Revin la şedinţa de luni, aşa cum am spus şi înainte de şedinţa Consiliului Local de pe 18 februarie, proiectele de hotărâre au fost predate pentru studiu vineri, 15 februarie 2013, la orele 20:14, prin intermediul e-mail-ului, de către Biroul de Informatizare din cadrul Primăriei Constanţa. Nu a fost prima dată când s-a întâmplă acest lucru. Proiectele de hotărâre se trimit extrem de târziu, neexistând timpul necesar pentru a fi studiate şi aprofundate, pentru a putea lua deciziile cele mai bune pentru oraş, pentru cei pe care îi reprezentăm în Consiliul Local, pentru noi toţi ca locuitori ai Constanţei. De multe ori, proiectele importante au fost predate chiar înaintea şedinţei de Consiliu Local, iar această atitudine a Primăriei, care lasă loc de interpretări, trebuie să înceteze. Au fost 36 de proiecte de pe ordinea de zi plus cele 13 de pe ordinea suplimentară. Aceste proiecte nu puteau fi studiate în două zile pentru a putea lua o decizie corectă şi bună pentru oraşul nostru.
Lucrez de ani buni în domeniul construcţiilor şi am învăţat că fără o fundaţie puternică nu poţi construi o clădire rezistentă, aşa că nu pot vota ceva fără să cunosc fundamentul.
Pe scurt, a fost un mod paşnic de protest, de revoltă, iar această atitudine din partea primăriei trebuie să înceteze.

2. Inten
ţionaţi ca pe viitor să mai lipsiţi de la şedinţele Consiliului Local Constanţa, dacă proiectele de hotărâre vă vor parveni la fel de târziu?

În primul rând, aşteptăm o atitudine corectă din partea Primăriei. Aşteptăm şi o reacţie din partea celorlalţi consilieri locali, puşi în aceeaşi situaţie cu noi, speram aşa cum au fost vocali liberalii, să fie şi cei de la PPDD. Vom participa la următoarea şedinţă a Consiliului Local, însă vom reclama din nou această problemă dacă situaţia persistă, cel mai probabil mult mai vocal. O vom semnala până se va rezolva. Consiliul Local nu trebuie transformat într-o cârciumă, unde Mazăre impune meniul fără ca invitaţii să ştie ce servesc.

3. Cum vrea PDL Constanţa să facă opoziţie în Consiliul Local, având în vedere faptul că partidul are doar trei consilieri?

Opoziţie se face şi în „doar trei consilieri", aşa cum spuneţi dumneavoastră. Aceşti „doar trei consilieri" vor avea grijă să semnaleze toate problemele şi toate neregulile pe care administraţia publică locală va încerca să le ascundă de ochii constănţenilor. Ne vom susţine ideile şi, bineînţeles, vom susţine orice proiect bun pentru Constanţa. Facem opoziţie unor partide, nu oraşului în care trăim, trebuie să se înţeleagă foarte bine acest lucru. Rolul nostru în Consiliul Local nu este unul de „Gică contra", ci de apărători ai intereselor celor care ne-au votat. Chiar dacă matematic votul nostru nu face diferenţa, vă asigur că vocile noastre se vor auzi, iar Partidul Democrat Liberal va lua atitudine de fiecare dată când noi, consilierii locali, vom identifica vreo problemă la nivelul administraţiei publice locale. Ca o gluma: Noe a fost singur, însă pe arca lui a fost destul loc pentru a salva situaţia.

4. Exist
ă posibilitatea unei coalizări a aleşilor locali PDL cu cei liberali în sensul taxării, în Consiliul Local, a proiectelor de hotărâre care nu vin în interesul cetăţenilor?

Până una alta, din câte ştiu eu, liberalii sunt în coaliţie cu PSD-ul. Chiar dacă în Consiliul Local Constanţa liberalii au fost foarte vocali, fapt pentru care îi felicit, la nivel central USL-ul este acelaşi. Nu putem face alianţe peste o altă alianţă. Guvernul impune politici publice aşa că la nivel local ar trebui să înţelegem o dată pentru totdeauna că în acel Consiliu Local singura alianţă ar trebui să fie cea pentru Constanţa şi în interesul constănţenilor. Din păcate nu se întâmplă aşa. Din nefericire, colegii de la PSD nu fac altceva decât să voteze fără probleme orice vrea primarul Radu Mazăre, şeful lor pe linie de partid. Uneori mai au puţin şi-l aplaudă, parcă sunt la o şedinţă de partid. Nu este normal, Consiliul Local are altă menire, iar consilierii locali ar trebui să arate mai mult interes pentru problemele oraşului. Că doar, aşa cum spuneaţi mai devreme, din această cauză i-au trimis constănţenii acolo.

5. Putem vorbi despre un soi de resemnare a PDL dup
ă ieşirea de la guvernare a partidului?

În niciun caz de resemnare. Partidul nostru se reorganizează, aşa cum ştiţi, am avut de curând alegeri interne, avem un nou Birou Permanent Judeţean, o echipă tânără care a început reconstrucţia dreptei la Constanţa. PDL-ul nu este resemnat, PDL-ul se regrupează, se pregăteşte pentru noile lupte electorale, se întăreşte cu oameni tineri şi va fi pregătit să facă faţă confruntărilor politice. Partidul Democrat Liberal a trecut prin momente dificile, dar sunt convins că este clipa renaşterii pentru PDL Constanţa. Eu am încredere că suntem pe drumul cel bun. Organizaţia PDL Constanţa este demult în opoziţie şi ne vom lupta în continuare cu cu acest virus numit USL. Constanţa merită aleşi cărora le pasă de oraş, oameni care să lucreze pentru oameni, nu pentru afacerile lor. Constanţa are nevoie de un PDL puternic, de opoziţie pentru Mazăre, de cineva care să lupte pentru ea. Scopul nostru este să nu dezamăgim Constanţa şi, în acelaşi timp, să nu ne dezamăgim pe noi.

6. Aţi fost ales, în urmă cu o săptămână, prim-vicepreşedinte al PDL Constanţa şi aţi declarat la momentul respectiv că lupta de a salva Constanţa de Mazăre şi acoliţii săi îşi va arăta roadele". Concret, cum se va întâmpla asta?

Sunt convins că forţa Partidului Democrat Liberal reiese din acţiunile consecvente de a se poziţiona împotriva PSD. Dacă vă uitaţi la toate, chiar la toate declaraţiile oficiale ale partidului, veţi observa o poziţionare clară.
Să revin la întrebarea dumneavoastră. Alegerile au reprezentat un moment foarte important pentru organizaţia noastră. A fost momentul în care am avut puterea să ne recunoaştem greşelile, să ne analizăm activitatea de până acum şi să ne continuăm munca. În ciuda rezultatelor mult comentate de toată lumea, am muncit, am dus două campanii grele, pentru alegerile locale şi pentru parlamentare, la care s-a adăugat cea pentru referendum, şi ne-am luptat cu USL-ul. PDL Constanţa trebuie să îşi recapete forţa, trebuie să se cimenteze ca echipă şi trebuie să arate oamenilor că duce o muncă susţinută, că a lăsat în urmă certurile, neînţelegerile şi jocurile de culise prin care s-au făcut remarcaţi, nicidecum în sens pozitiv, cei care au condus organizaţia până în urmă cu doi ani. Momentele critice se depăşesc, însă trebuie să fim pregătiţi pentru ce va urma şi să fim conştienţi că lupta nu se duce doar în campanie. Lucrăm la credibilizarea PDL-ului, iar prin acţiunea noastră ţintim redarea oraşului constănţenilor. Trebuie să fim consecvenţi, să facem opoziţie şi să le redăm constănţenilor încrederea în PDL.

7. Ce-i repro
şaţi primarului municipiului Constanţa?

Îi reproşez primarului faptul că nu s-a gândit mai mult la constănţeni. Noi, cei care suntem născuţi şi crescuţi în acest oraş, suferim când vedem că, în loc să se transforme într-o urbe europeană, modernă, cade pradă tot mai des intereselor meschine. Astăzi, Constanţa este un oraş european părăsit, iar acest lucru îl ştie bine şi primarul. Îi reproşez primarului că nu încurajează afaceriştii, că nu este garantată siguranţa cetăţenilor, că oamenii se simt în pericol pe străzi şi în case. Îi reproşez că nu s-a îngrijit de simbolul oraşului nostru, Cazinoul. Îi reproşez că, în loc să se ocupe de Constanţa, şi-a văzut numai de vacanţele exotice ori de evenimentele estivale. Noi, constănţenii, trăim în oraş 12 luni pe ani, nu doar în perioada estivală, cum practică unii.
Ştiu că primarul, dacă vrea, poate să pună în aplicare un plan de dezvoltare a unei zone industriale, implicându-i pe parlamentarii USL de Constanţa, în vederea promovării intereselor oraşului Constanţa.


8. Care sunt,
în opinia dumneavoastră, problemele stringente ale oraşului: ţin de infrastructură, de economie, de cultura manifestată episodic, în enclave?

Problemele stringente ţin, în special, de nivelul de trai al oamenilor. Locurile de muncă, preţul gigacaloriei, taxa de habitat, acestea sunt problemele stringente ale oraşului. Nu poţi pune constănţeanul să plătească una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară, aşa cum nu îl poţi pune să dea câte 10 lei de personală, lunar, pentru taxa de habitat.
La capitolul economie şi industrie oraşul suferă acut. Judeţul Constanţa este binecuvântat, avem resurse care pot fi folosite pentru crearea de noi locuri de muncă. Iar din câte se poate observa, în viziunea primarului, cultura este o pagina ruptă şi aruncată la gunoi.

9. Portul Constanţa este unul dintre subiectele care fac agenda zilei, în ultimele luni. Cum vedeţi intenţia municipalităţii de a devenit acţionarul majoritar al portului?

Sunt convins că orice proiect bun pentru Constanţa ar trebui susţinut de către orice politician, indiferent de partid. Încă nu am văzut dovezi, în baza unor previziuni bugetare pe câţiva ani, că municipiul Constanţa ar putea susţine financiar planurile de dezvoltare ale Portului Constanţa, că va avea capacitatea de a ajuta Portul. Dacă ar fi aşa, eu sunt întru totul de acord cu acest proiect. Portul nu este doar „o vacă de muls", ci trebuie ajutat să se dezvolte, să fie competitiv în piaţă. Dacă va fi aşa, nu am nicio obiecţie, ba chiar voi pune umărul pentru a ajuta administraţia locală în acest sens. Mai mult decât atât, consider deosebit de importantă consultarea oamenilor de afaceri din perimetrul Portului. Nu sunt foarte mulţi, nu ar fi ceva dificil de realizat. Ei ştiu cel mai bine ce se petrece în Port.
Reţinerea, zilele trecute, a secretarului de stat (n.r. - Valentin Preda) ridică anumite semne de întrebare în ceea ce priveşte Portul Constanţa.

10. Dar despre posibilitatea unui parteneriat public-privat privind CET-ul ce p
ărere aveţi? Cât e de viabil un astfel de proiect?

Constanţa are nevoie de o soluţie pentru o gigacalorie mai ieftină, asta este clar. Mi-aş dori ca administraţia publică locală să identifice o rezolvare pentru această problemă şi, dacă se va realiza un parteneriat public-privat pentru CET, sper să fie unul serios şi fără alte implicaţii. Parteneriatul public-privat este binevenit şi, aşa cum bine ştim, a avut roade, în ceea ce priveşte CET-urile, în alte oraşe mari din ţară, iar preţul gigacaloriei a scăzut. Repet: trebuie să fie un parteneriat pentru binele constănţenilor, nu pentru îndestularea vreunui om de afaceri din zona puterii.

11. În campania electorală pentru alegerile parlamentare aţi susţinut ideea potrivit căreia Constanţa are nevoie de un parc industrial. Ce paşi trebuie făcuţi în această direcţie, cine ar trebui să se implice?

Trebuie să atragem investitori industriali, Constanţa are nevoie de un parc industrial. Nu sunt împotriva dezvoltării turismului şi consider că s-au făcut paşi mulţi şi importanţi în acest sens. Mai sunt multe de făcut şi în staţiunea Mamaia, dar este timpul să deschidem ochii şi pentru alte posibilităţi şi să folosim mai mult avantajele pe care le avem. Activitatea în Mamaia este trei luni pe ani, ce facem încă nouă luni, trăim din vânt?
Trebuie să începem să gândim pentru viitor, luând în considerare toate posibilităţile. Turismul, aşa cum este el, e repornit. Acum este timpul să ne gândim şi la dezvoltarea industrială. Se poate realiza prin conlucrarea tuturor persoanelor implicate: primar, preşedinte de consiliu judeţean, consiliu judeţean, deputaţi, senatori. Trebuie să ne aşezăm toţi la masă şi să începem să gândim în aceeaşi direcţie: interesul local. Interesul local nu este USL-ist sau PDL-ist. Este interesul constănţenilor.
Aş vrea să fac o remarcă şi să ne aducem aminte cum în campanie candidaţi ai USL-ului declarau că oraşul nu beneficiază de fonduri deoarece la guvernare era PDL, iar oraşul Constanţa era condus de PSD. Se pare că cei de la PSD au memorie extrem de scurtă, uitând de pasarela din Mamaia, reabilitarea drumurilor judeţene, amenajarea portului turistic din Mangalia şi etc. Iată că, la nici două luni de la guvernare, aceiaşi reprezentanţi ai USL-ului din Constanţa votează în Parlament împotriva amendamentelor depuse de parlamentarii PDL din Constanţa. Exemple: bani pentru Cazino, pentru Spitalul Judeţean, Spitalul din Eforie, Baza sportivă Badea Cârţan şi altele. Iată cum parlamentari USL votează împotrivă Constanţei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii