Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:50 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Kelemen Hunor UDMR păstrează Ministerele Dezvoltării, Mediului şi Sportului

ro

20 Nov, 2021 22:35 2685 Marime text
  • Uniunea Democrată Maghiară din România urmează să păstreze Ministerele Dezvoltării, Mediului şi Sportului, a transmis  Kelemen Hunor sâmbătă.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul unei noi runde de negocieri privind formarea guvernului, că Uniunea Democrată Maghiară din România urmează să păstreze Ministerele Dezvoltării, Mediului şi Sportului, menţionând că toată lumea a încercat să găsească soluţiile cele mai bune, informează Agerpres.

"Am finalizat programul de guvernare 99%, rămân câteva aspecte mai puţin importante, trebuie textul finalizat, acordul politic e gata, trebuie completat după decizia cine va da prima dată primul-ministru şi atunci acolo au rămas câteva lucruri care sunt clare, dar, în funcţie de persoana prim-ministrului, asta luni dimineaţa, înainte de ora 12,00, vom putea finaliza, vom putea semna acordul. Pe ministere, în mare, am stabilit, dar rămâne această chestiune legată de persoana prim-ministrului. În ceea ce priveşte ministerele cu care noi am mers până astăzi rămân aşa: Dezvoltare, Mediu şi Sport la noi. Dar, sigur, în momentul în care vom semna acordul politic, putem spune că s-a terminat această etapă a discuţiilor noastre", a afirmat Kelemen Hunor.

El a spus că în cursul zilei de duminică se vor finaliza negocierile.

"Până la această oră eu cred că toată lumea a încercat şi încearcă în continuare, în funcţie de raportul în interiorul coaliţiei, în funcţie de experienţă, de persoanele care pot fi numite în anumite funcţii, să găsească soluţiile cele mai bune şi suntem aproape de a închide negocierile, mâine seara vom finaliza şi mergem la Cotroceni, la consultări, cu programul de guvernare, cu acordul politic, vom propune un prim-ministru. Probabil că preşedintele, în cursul zilei (de luni - n.r.) va face desemnarea şi joi - vot în Parlament", a adăugat liderul UDMR.

Întrebat dacă absenţa preşedintelui PNL, Florin Cîţu, a avut vreo influenţă în deblocarea negocierilor, Kelemen Hunor a răspuns:

"Aici el decide dacă participă sau nu participă la discuţii. Nu pot să comentez. Astăzi nu a fost prezent Florin Cîţu, dar mai mult nu ştiu. Nu ştiu de ce nu a fost, ce program a avut. Nu este treaba mea".

De asemenea, întrebat cum se va rezolva problema rotaţiei premierilor, liderul UDMR a spus că va fi cum stabilesc PSD şi PNL, menţionând că UDMR a făcut un compromis.


Legat de discuţiile pe programul de guvernare, liderul UDMR a spus că este nevoie de resurse la buget pentru măsurile sociale.

"La un moment dat s-a vorbit de o taxă de solidaritate. Noi am spus că taxă de solidaritate e ok, dar trebuie să vedem ce fel de solidaritate şi cine e solidar, fiindcă eu nu pot accepta ca persoanele care au un venit mic să fie solidare, când companiile mari nu sunt solidare şi am spus că, din punctul meu de vedere, ar însemna o taxă de solidaritate la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an, ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă sau mai lungă de timp. Este o posibilitate de a aduna nişte bani la bugetul de stat. După calculele noastre, undeva între 1,4 - 1,6 miliarde de euro pe an, şi de acolo se pot finanţa multe lucruri. Dar eu nu pot să fiu de acord că oamenii care au un venit de 2.500, de 3.000 de lei să fie solidari când există posibilitatea de a găsi alte surse. Asta a fost discuţia", a explicat Kelemen Hunor, menţionând că această propunere nu a fost inclusă în programul de guvernare.

SUrsa foto: Facebook/Kelemen Hunor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii