Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liberalii cer demisia prefectului Gheorghe Martin

ro

01 Oct, 2004 00:00 760 Marime text

Alianta "D.A." are in vedere reinstituirea autonomiei Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul Gheorghe Martin este acuzat ca a omis sa atace in contencios Hotararea 149/19 august 2004 privind trecerea in patrimoniul CJC a unor terenuri fara titlu de proprietate * Consilierul judetean Dan Culetu(foto) a reamintit ca, in sedinta Consiliului Local de acum doua zile, consilierii Aliantei "D.A." au votat in totalitate impotriva proiectului de hotarare nr.24, cu privire la trecerea din domeniul public in cel privat a unor bunuri mobile situate in intravilanul municipiului Constanta * Senatorul Mircea Iustian, sustine ca aceste terenuri apartin in drept consiliilor locale, care in acest fel sunt private de o serie de surse de venit * Conform programului de guvernare al Aliantei, pana in 2008, medicii vor avea salarii mai mari cu pana la 50 la suta * In acest fel, liberalii isi propun sa elimine coruptia din sistemul sanitar * In opinia liberalilor, terenurile fara titlu pot intra in patrimoniul privat numai prin hotarare de Consiliu Local, pana atunci acestea apartinand domeniului public

Liberalii constanteni au cerut, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, demiterea reprezentantului Guvernului in teritoriu, Gheorghe Martin. Cererea de demitere a prefectului judetului a constituit subiectul unei interpelari pe care liberalii au adresat-o, zilele trecute, ministrului Administratiei si Internelor, Marian Saniuta. Reprezentantii filialei constantene a Partidului National Liberal si-au motivat cererea ca urmare a faptului ca prefectul Martin nu a atacat in contencios administrativ o hotarare aprobata de consilierii judeteni ai PSD, care priveaza consiliile locale de surse de venit. Senatorul liberal Mircea Iustian a precizat ca este vorba de Hotararea 149/19 august 2004 privind trecerea in domeniul privat al Consiliului Judetean Constanta a unor terenuri fara titlu de proprietate. "Este o hotarare complet ilegala avand in vedere ca terenurile fara titlu apartin in drept consiliilor locale, si nu patrimoniului judetean. Aceste terenuri pot aduce o serie de venituri consiliilor locale. Gheorghe Martin trebuia sa ia masuri deoarece o astfel de hotarare duce la nationalizarea administratiilor publice din judet. Drept urmare, am cerut demiterea prefectului pentru ca aceasta situatie aduce un prejudiciu foarte mare judetului Constanta", a declarat Mircea Iustian. Senatorul liberal a subliniat faptul ca terenurile fara titlu pot intra in patrimoniul privat numai prin hotarare de Consiliu Local, pana atunci acestea apartinand domeniului public. Sesizand incalcarea legii si neprimind nici un raspuns in urma reclamatiei administrative facute Prefecturii Constanta, liberalii constanteni urmeaza sa atace hotararea in contencios administrativ.

Liberalii doresc mentinerea tramvaiului 100 in trafic

Un subiect tratat ieri de membrii PNL Constanta a fost si cel al asaltului reprezentantilor locali ai partidului de guvernamant asupra domeniului public al municipiului. Consilierul judetean Dan Culetu a reamintit ca, in sedinta Consiliului Local de acum doua zile, consilierii Aliantei "D.A." au votat in totalitate impotriva proiectului de hotarare nr.24, cu privire la trecerea din domeniul public in cel privat a unor bunuri mobile situate in intravilanul municipiului Constanta. "Initial, consilierii Aliantei "D.A." au propus scoaterea de pe ordinea de zi a anexei privind trecerea in domeniul privat a liniei tramvaiului 100, cuprinsa intre Satul de Vacanta si Gara, si a doua schimbatoare de cale tramvai. Propunerea a fost motivata prin necesitatea de a mentine acest mijloc de transport in comun eficient si ecologic", a precizat Dan Culetu. Liberalii s-au opus si asupra trecerii in domeniul privat a doua terenuri de utilitate publica, respectiv a unui spatiu verde de pe bulevardul Tomis si a unei parcari din zona Casei de Cultura. "Avand in vedere faptul ca hotararea nu a fost aprobata, consilierii Aliantei isi manifesta inca o data disponibilitatea de a colabora cu majoritatea din Consiliul Local privind hotararile care sa fie in interesul cetatenilor, drepturile acestora neputand fi incalcate doar pentru a fi obtinute cu orice pret diferite sume de bani pentru bugetul local", a concluzionat Culetu.

Salarii mai mari cu 50% pentru medici

Saptamana trecuta, la Bucuresti, conducerea Aliantei "Dreptate si Adevar" a facut publica o sinteza privind programul de guvernare "D.A.", in care un capitol aparte este cel al sanatatii. In conceptia aliatilor, una dintre principalele probleme ale Romaniei este cea a sistemului sanitar deficitar. Prezent la conferinta, Mircea Bourceanu, secretarul Comisiei de sanatate a Aliantei "Dreptate si Adevar", a precizat ca "in prezent, sistemul sanitar din Romania se afla intr-un marasm general cofinantat de nefinantarea cronica, drept pentru care, in cazul in care ajungem la guvernare, primul lucru pe care va trebui sa il facem este reinstituirea autonomiei Casei Nationale de Asigurari de Sanatate". La randul sau, Mircea Iustian a anuntat ca, pentru a veni in sprijinul cetatenilor care se lovesc zilnic de haosul din sanatate, Alianta si-a propus sa atinga mai multe tinte in acest domeniu. "Vom avea in vedere garantarea accesului nediscriminatoriu la ingrijirile medicale. Totodata, ne vom ocupa de cresterea calitatii actului medical, care va duce automat la ridicarea calitatii vietii romanilor. Pentru realizarea acestui obiectiv vom infiinta un Oficiu pentru protectia pacientilor", a precizat senatorul liberal constantean. O tinta deosebit de importanta este si aceea a combaterii coruptiei din domeniul sanitar. "Pentru ca actul medical sa se imbunatateasca si sa nu mai auzim de asa-zisele pretentii ale medicilor, ne propunem sa crestem salariile medicilor. Astfel, pana in anul 2008, medicii vor avea salariile mai mari cu pana la 50 la suta", a anuntat Mircea Bourceanu. Potrivit programului de guvernare al Aliantei, principiile liberalilor vor fi solidaritatea, echitatea si subsidiaritatea sistemului sanitar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii