Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:56 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liberalii doresc votul uninominal mixt cu compensare

ro

07 Jan, 2004 00:00 828 Marime text

Potrivit declaratiilor liderului local liberal, Puiu Hasotti, sistemul este folosit in Germania si Italia si consta in alegerea parlamentarilor prin vot uninominal, urmand ca cei care nu intrunesc un anumit numar de voturi sa fie desemnati in baza listelor de partid

Specialistii sunt de acord ca printr-o eventuala reforma a sistemului electoral s-ar imbunatati activitatea parlamentara si, concomitent, s-ar reduce cheltuielile suportate, in buna parte, de cetateanul contribuabil. Reprezentantii principalelor partide par insa reticenti fata de inlocuirea listelor de candidati cu votul uninominal. In acest sens, liderul local al Partidului National Liberal, Puiu Hasotti, este de parere ca "mai important decat votul uninominal este ca partidele politice sa fie mai responsabile in ceea ce priveste activitatea desfasurata, iar societatea civila trebuie sa fie mai informata". De asemenea, liderul liberal crede ca electoratul ar trebui sa voteze in cunostinta de cauza, iar campania electorala ar trebui sa fie mai elaborata. Totodata, Hasotti a mentionat ca reprezentantii PNL au depus, recent, un proiect de lege care prevede votul uninominal mixt cu compensare atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat. Potrivit declaratiilor deputatului liberal, sistemul este folosit in Germania si Italia si "consta in alegerea parlamentarilor prin vot uninominal si folosirea resturilor, la nivel national, in scopul desemnarii unui anumit numar de deputati si senatori in baza listelor de partid". Actualul sistem electoral este vazut de multi ca fiind principala cauza a faptului ca, in cele doua Camere ale Parlamentului, indolenta, chiulurile, dar si scandalurile sunt un lucru aproape obisnuit, de care nimeni nu se mai mira. Votarea unor liste a adus in Parlament persoane care, prin activitatea desfasurata de-a lungul unuia sau mai multor mandate, au demonstrat ca nu au ce sa caute in acel loc. Mult discutatul vot uninominal ar fi insa una dintre solutiile prin care Legislativul ar scapa de parlamentarii puturosi. Alegerea unei singure persoane, si nu a unei liste, insotita de o reforma a formatiunilor politice, ar putea imbunatati activitatea legislativa. Chiar daca subiectul este dezbatut de politicieni de mai multa vreme, discutiile pro si contra referitoare la introducerea votului uninominal in acest an electoral nu au incetat. Totusi, o reforma in cadrul actualului sistem electoral este necesara. Prin introducerea acestui sistem de votare alegatorului i se va oferi posibilitatea de a analiza, a urmari si de a sanctiona activitatea parlamentarilor care nu-si tin promisiunile.

Liberalii vor stabili principalele directii ale programului de guvernare pana la sfarsitul lunii iunie

Comisiile de specialitate din cadrul PNL vor definitiva, pana la sfarsitul primul semestru al acestui an si directiile si obiectivele principale ale partidului, pe baza carora se va elabora, impreuna cu departamentele din cadrul Partidului Democrat, platforma de guvernare a Aliantei. Programul va avea ca punct de pornire toate capitolele de negociere cu Uniunea Europeana, ce vor fi regrupate pe obiectivele importante ale Romaniei. Dintre acestea, cel mai important este domeniul economic, care este capabil sa asigure dezvoltarea nivelului de trai al populatiei, dar si invatamantul, sanatatea, protectia sociala, mediul si agricultura. Cu toate ca este un an electoral, programele sociale nu vor ocupa un loc preferential in cadrul programului de guvernare, iar problemele de aceasta natura vor fi solutionate, in acceptiunea liberalilor, tot pe linie economica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii