Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Prima conferință din acest an a filialei USR Constanţa. Sunt prezentate rapoartele de activitate și abordate teme de actualitate locală (FOTO)

ro

19 Jan, 2023 14:57 1927 Marime text

Joi, 19 ianuarie, are loc prima conferinţă de presă din acest an a filialei USR Constanţa. 

La eveniment participă parlamentarii USR, Stelian Ion, Remus Negoi şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu.

Sunt prezentate rapoartele de activitate şi vor fi abordate teme de actualitate locală. De asemenea, prezentările vor fi urmate de o sesiune de întrebări din partea jurnaliştilor prezenţi. 

Conferința de presă integrală o puteți urmări, aici 

 

Conferința a început abrupt, Stelian Ion îi cere demisia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu!

Stelian Ion
 

Anunțarea, pe „surse neoficiale”, a soluției într-un dosar penal care are termen de pronunțare în februarie, dar și indicațiile date procurorilor fostei Secții speciale în dosarul Laurei Codruța Kovesi sunt fapte de o gravitate extremă și îl descalifică total pe Cătălin Predoiu să mai ocupe funcția de ministru al Justiției. Prin urmare, acesta trebuie să-și prezinte, de urgență, demisia din funcție. Sau, în caz contrar, să fie demis.



Ministrul Justiției a lăsat să se înțeleagă, într-un interviu recent, că soțul fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost deja achitat, deși procesul nu a fost încă finalizat.

„Există două explicații: ori Predoiu a dat indicații prețioase magistraților, ori cineva l-a asigurat că soluția va fi una de achitare. Explicațiile sale ulterioare, cum că nu a verificat informația, nu îl absolvă de vină. Este inacceptabil într-un stat de drept ca ministrul Justiției să devină purtătorul de cuvânt al unei familii cu probleme penale”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

La fel de grave sunt și declarațiile publice ale ministrului Predoiu în apărarea fostei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, secție pe care, în loc să o desființeze, cum solicită insistent partenerii europeni, a transformat-o într-o rețea națională pentru a menține pârghiile de presiune asupra magistraților.

Deși există, deja, mai multe decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție care obligau procurorii să finalizeze dosarul deschis de SIIJ pe numele Laurei Codruța Kovesi, pentru că au trecut mai mult de 4 ani de când a început hărțuirea fostei șefe a DNA, Predoiu sugerează că o decizie nu trebuie respectată chiar în litera și spiritul ei: „hotărârea trebuie dusă la îndeplinire cât mai rapid cu putință, dar nu cu prețul sacrificării calității actului procesual”.


„Cu alte cuvinte, să se grăbească procurorii, dar nu prea tare. Ca și cum patru ani nu le-ar fi fost suficienți pentru a-și forma o opinie în acest caz. Le-ar trebui vreo 10-15 ani să se dumirească. Am convingerea că și Iohannis, și Predoiu se înșală când își fac socoteli că, prin astfel de presiuni, pot tăia avântul procurorilor europeni în România. Dar simplul fapt că recurg la astfel de gesturi, chiar voalate, este deja prea mult, incalificabil, de gravitate extremă și trebuie să conducă imediat la demisia sau demiterea ministrului Predoiu”, mai afirmă Stelian Ion.

Deputatul mai spune că în ultima sesiune parlamentară au fost adoptate Legile Justiției pe care le consideră în continuare nefaste iar 2023 va fi la fel de greu din acest punct de vedere pentru că urmează dezbaterile la codul penal și codurile de procedura penală.

Remus Negoi vorbeste și el despre ultima sesiune parlamentara și anunță că un raport de activitate complet va fi postat pe rețelele sociale. În ceea ce privește activitatea parlamentara, Negoi spune că din opoziția "USR a fost mai mult un jandarm vizavi de tot ce s-a dorit de către actuala putere să se legifereze".

 Remus Negoi

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu spune că în 2022 și-a îndeplinit atribuțiile și s-a ocupat de proiectele finanțate din fonduri europene și finanțare nerambursabile.


vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu


"2022 a fost marcat de progrese ale proiectelor, unele aflate în faza de proiectare, alte în faza de lucrări.  Avem proiecte de 2 miliarde de lei", mai spune Petre Enciu, care este conștient că nu vor exista finanțări pentru toate acestea.


Enciu mai spune că la proiectele aflate în executive au fost întârziere din cauza creșterii prețurilor materialelor.

Vicepreședinte CJC a mai anunțat că toate proiectele pe cultura vor fi finalizate pana la sfârșitul acestui an. Singurul proiect care încă nu are finanțare sunt reabilitarea bisericuțelor de la Murfatlar. Patru secții din actualul Spital Județean vor fi transferate în noul spital.

În 2022, CJC a obținut și o finanțare de 150 de milioane de euro pentru Spitalul Mama și Copilul. 

Județul Constanța are șanse să prinda finanțare și pentru traselee velo, pin PNRR.

Tot anul trecut au fost aprobate o serie de documentații tehnico-economice importante cu care se va aplica anul acesta pentru obținerea de fonduri europene.

În ceea ce privește reabilitarea clădirii MINAC, proiectantul mai are de obținut avize de la Ministerul Culturii și se va trece la licitația pentru lucrările propriu-zise cu cauza suspensivă, pentru că nu sunt luate toate avizele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii