LIVE TEXT. Liviu Dragnea îl atacă pe Klaus Iohannis „Președintele este autorul moral al violențelor de aseară”
LIVE TEXT. Liviu Dragnea îl atacă pe Klaus Iohannis: „Președintele este autorul moral al violențelor de aseară”
02 Feb, 2017 16:29
ZIUA de Constanta
2117
Marime text
În aceste momente, Liviu Dragnea susține împreună cu premierul Sorin Grindeanu o conferință de presă.
„Am discutat situaţia politică actuală. PSD a câştigat alegerile corect, printr-un vot masiv. În această luna de guvernare, guvernul a exercitat puterea legitim, în spiritul şi în litera Constituţiei. Guvernul şi partidele care îl susţin suntem în continuare determinaţi să exercităm puterea executivă şi legislativă acordată de cetăţeni. Considerăm că orice încercare de subminare a activităţii guvernului e o tentativă de destabilizare a ordinii de drept. A fost şi un vot de încredere pentru guvern, s-a reconfirmat susţinerea unanimă pentru guvern. Câteva lucruri despre această campanie de minciună şi dezinformare practicată în ultimele zile”, a precizat Dragnea.
„Şi eu dacă aş fi stat doar la televizor, fără să mă uit în deciziile CCR, pe ceea ce a adoptat guvernul, aş fi ieşit în stradă revoltat. O asemenea maşinărie de dezinformare eu am mai văzut la Revoluţie şi după Revoluţie. În ce priveşte cetăţenii care manifestează, avem tot respectul pentru dumnealor. E dreptul la opinie care e constituţional şi sfânt. E un drept câştigat la Revoluţie şi care trebuie respectat. Situaţia de azi noapte nu cred că e situaţia pe care şi-au dorit-o cei care au ieşit din dorinţa de a protesta, de a-şi exprimă opiniile. Rugămintea noastră foarte fermă e să se delimiteze de aceste grupări care au vrut să confişte acest protest, care au vrut că protestul să degenereze în violente. Nu ştiu în mintea bolnavă a cui s-a născut acest plan. Eu sper că ministerul de Interne şi parchetul să reuşească să afle cine a gândit, organizat şi plătit acţiunile violente de azi noapte”, a mai adăugat Liviu Dragnea.
„Vreau să felicit ministrul de Interne şi Jandarmeria şi celelalte structuri ale MAI care au acţionat exemplar. Am înţeles că azi au fost certaţi de preşedinte, autorul moral al violenţelor de azi noapte. Poate au fost certaţi că să fie intimidaţi. Şefului dispozitivului de jandarmi i s-a aplicat o tăietură la picior. Am înţeles că diseară şi în cârje va fi acolo. Şi alţi jandarmi şi manifestanţi au fost răniţi. Îi încurajez să nu se afle intimidaţi nici măcar de caracterizările preşedintelui Iohannis. Am văzut şi declaraţiile legate de marile informaţii primite de la SRI de ministrul de Interne, informaţii care la ora 8:00 când au venit erau publice şi nu ajutau cu absolut nimic. Îi trimise pe SMS cuiva de la MAI, nu directorul SRI în mod instituţional şi operativ către ministrul de Interne”, a mai spus Dragnea.
„Am tot auzit că au obligaţia că în astfel de situaţii să informeze rapid şi instituţional premierul, ministrul de interne şi primarul Capitalei. Ca preşedinte al Camerei i-am solicitat dl Ţuţuianu să verifice dacă există atribuţii legale să se verifice acest lucru. Nu e admisibil că preşedintele să critice forţele de ordine care au încercat să preîntâmpine nişte acţiuni despre care cred că au fost şi finanţate”, a mai adăugat Dragnea.
„În ce priveşte campania de dezinformare, ordonanţă pentru anumiţi lideri, pentru o gaşcă de politicieni, cum spunea preşedintele, va spun cu toată sinceritatea, am stat cu avocaţii şi am confirmarea a ce bănuiam. Ordonanţă nu opreşte procesul în care eu sunt implicat. Pe baza unei mărturii sută la sută mincinoase, obţinută prin presiune, contrazisă de alţi martori, eu sunt acuzat de instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual. Falsul intelectual rămâne. Eu nu aştept şi nu cer clemenţă de la nimeni.
De două săptămâni am finalizat cu avocaţii şi azi am început o acţiune de redeschidere a procesului Referendumului, deocamdată cu două acţiuni V-am spus că o să începem să vorbim de adevăraţii penali din România. Aici am o plagere penală împotriva dl procuror Lucian Papici pentru faptul că a uzurpat calităţi oficiale, mi-a semnat rechizitoriul de trimitere în judecată în condiţiile în care mandatul semnat de preşedintele României se încheiase. Acel artificiu cu delegările semnate de procurorul general nu ţin loc de lege. A două acţiune e contestarea la executare adresată Tribunalului Bucureşti.
Avocaţii spun că practic eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea trebuie să conţină trei elemente: partea introductivă, dispozitivul, şi expunerea. Eu după aproape 10 luni nu am această motivare. Motivarea e o obligaţie legalasi trebuie dată în 30 de zile. Au trecut aproape zece luni. Trebuie semnată, asumată şi compusă de toţi membrii completului.
Doamna fosta preşedinte a Curţii Supreme, Livia Stanciu, la două luni după sentinţa, s-a pensionat şi a mers la CCR. Există o prevedere legală care spune că orice judecător care iese din sistem trebuie să-şi motiveze toate deciziile. Aceste delegări de semnături nu puteau opera decât în interiorul celor 30 de zile”, a mai precizat președintele PSD.
„Eu vreau că în speţele mele inventate, acest dosar politic bazat doar pe mărturii mincinoase, să le rezolv doar în instanţa. Altă manipulare şi dezinformare: am auzit la o televiziune aseară, pe un domn cu batistuta la rever, foarte elegant şi foarte bun jurnalist, care probabil a primit şi el de la altcineva, câteva informaţii, că e certă dorinţa noastră de a comasa DNA cu DIICOT. Dl Raluca Prună, cea care a inflamat discuţia despre CEDO, e cea care în 30 noiembrie a anunţat că unul din proiectele ei e comasarea DNA cu DIICOT. Această doamna participa în continuare la mobilizarea acestor mitinguri.
Niciodată PSD nu a venit cu această propunere, nici nu avem în plan nici acum nici mai târziu. Mie mi s-ar părea o prostie că 2 instituţii care funcţioneză bine să fie comasate. L-am văzut pe procurorul general că nu a fost consultat, nu avem această intenţie. Aruncă unul la o televiziune această minciună şi toată lumea îşi da cu pararea despre ceva ce nu există. Am mai văzut iar pe un site o analiză din surse 100% sigure care arată planul guvernului şi PSD de a pune mâna pe justiţie, cu schimbarea procurorului general, Kovesi, cu modificarea legislaţiei. Oameni buni, nu am nimic împotriva celor care protestează. Dorinţa mea e să fim informaţi.
Această maşinărie de manipulare şi dezinformare care nici măcar nu ştiu dacă îşi are toate originile la noi în ţară nu ne poate duce la lucruri bune. În ce priveşte unele incitări ale unor aşa zişi jurnalişti - un domn care incită aseară să vină la mine acasă, un al domn ziarist folosea experesii foarte plăcute - "haideţi să-i belim". Eu le spun tuturor, eu sunt aici, nu am SPP, sunt doar eu cu şoferul, una băiat tânăr destul de micuţ. Nu sunt aparat, nu sunt înconjurat de nimeni. Acestui domn i-am făcut plângere penală. Eu nu mă mai sperii de-astea, mesaje de ameninţare cu moartea, mizerii. E vorba de toţi miniştrii, după ce li s-au publicat datele personale.
În ce priveşte discuţia despre ordonanţă, va spun cu toată sinceritatea - aseară la 6 m-am întâlnit cu ambasadorul SUA, am stat 2 ore de vorba.
Ieri am stat foarte mult să studiez ordonanţă şi motivarea şi decizia CCR. M-am uitat cu atenţia unui inginer, nu jurist, în ce a spus CCR în motivare - tot scandalul e pe acel articol. Curtea spune că această prevedere preluând o analiză a Comisiei de la Veneţia, îşi are izvorul în 1968 şi e de inspiraţie sovietică şi a fost folosită că instrument politic. Plecând de aici, am analizat prevederea că îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu e atât de largă încât nimeni nu o poate defini.
Au cerut că art respectiv să prevadă indicarea legii sau ordonanţei care se încalcă. Au mai spus că e nevoie să se stabilească intensitatea vătămării şi o limita a pagubei. Am văzut şi discuţia despre cei 200.000, tot într-o campanie de dezinformare. Am înţeles că era nevoie de o limita a pagubei pentru a se discuta de răspundere penală”, a mai arătat Dragnea.
„Am vorbit şi cu alţi jurisiti ieri: Constituţia prevede că dacă un art e declarat neconstituţional şi nu e modificat îşi produce efectele juridice
Există şanse foarte mari să apară această practică neunitară indicat de Curte că trebuie modificat. Nu se eliberează corupţii, nu se acoperă corupţii. Am văzut de asemenea - colegii noştri sunt foarte încărcaţi de mesajele pe care le primesc de la concentateni şi care simt şi ei organic dorinţa că la un moment dat să se exprime şi ei în stradă.
Eu nu am de gând să accept să dau posibilitatea colegilor să organizeze un miting. Eu nu am de gând să scot în stradă un milion de oameni pentru că ar fi lupta între români şi eu nu accept asta. Le-am cerut însă să declanşeze o strângere de semnături în speranţa că violenţele de azi noapte nu vor mai fi în zilele următoare şi pentru a nu escalada acest conflict. Am văzut că preşedintele Iohannis vrea să cheme la consultări. Nu ar putea renunţă la acest weekend, mai rapid, mâine, poimâine?”, spune Liviu Dragnea
„Azi, premierul a prezentat un document cu calendarul de acţiuni asumat şi stadiul îndeplinirilor acestora. În România, din fericire, viaţă există zi de zi, în fiecare zi şi se întâmplă lucruri bune. Ieri au intrat în vigoare lucruri bune”, a conchis Dragnea.
Declaraţii Sorin Grindeanu:
„Avem 41 de măsuri pe care trebuie să le adioptam în primul trimestru. În acest moment mai avem 12 astfel încât etapă primului trimestru să fie îndeplinită, adică tot ce am promis oamenilor. Salariul minim a crescut la 1.450 lei”, a precizat Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu a prezentat în continuare ce măsuri a implementat Guvernul.
„Uitesem o nouă dezinformare. Am înţeles că s-a spus în nu ştiu ce site că atunci când am intrat în sala aş fi înjurat. Eu nu am făcut niciodată aşa ceva şi nu o să fac. Va rog să verificaţi că nu am zis aşa ceva. Am întrebat dar nu cred că e o jignire dacă au la ei bate şi petarde.
Asta am întrebat, recunosc, poate le-au rămas de aseară. Mai spun încă o dată, noi asistăm la nişte manifestări ale unui partid împotriva căruia s-a făcut plângere penală de autoritatea electorală permanentă pentru finanţarea ilegală a partidului”, a mai adăugat Liviu Dragnea.
„Şi ei vorbesc de respectarea legii şi a statului de drept. A două observaţie, mă refer la ce am spus în campania electorală (despre legea răspunderii magistraţilor- n.red.) o spus şi acum: dacă se va elabora un proiect de lege eu personal voi fi de acord într-o singură situaţie: dacă acea lege va reuşi să protejeze judecătorii de influenţă oricărei instituţii sau persoane. E unul din obiectivele la care nu renunţ chiar cu preţul libertăţii mele”, a mai spus Dragnea.
Întrebări:
1. Pentru Sorin Grindeanu, ce părere aveţi despre această OUG? Care era caracterul de urgenţă, în miez de noapte?
Sorin Grindeanu: „Şi dvs aţi transmis lucrul acesta, eu împreună cu colegii din guvern am avut un program extrem de încărcat. Când am început să lucrăm la buget, unele şedinţe se terminau la ore târzii în noapte. În jurul orei 8 seară am primit avizul de la CSAT la Guvern. Sunt lucruri care se pot dovedi. Nu în miez de noapte, de unde şi până unde. Şedinţa s-a terminat în jur de 9 şi ceva când au coborât la conferinţă de presă cei doi colegi ai mei. Caracterul de urgenţă, detaliez un pic Eu i-am cerut ministrului Justiţiei să vină cu o poziţie clară în faţă guvernului, rapidă, pentru că lumea ieşea în stradă pentru ceva ce eu nu am făcut. Nu s-a discutat niciodată de amnistie.
Eu juridic nu am auzit de termenul asta inventat, amnistie mascată. Graţierea, să fim clari, în prim formă ridicată pe site-ul MJ, şi care nu mai e cea trimisă că proiect de lege, erau exlcuse faptele ce ţin de corupţie. Acum e şi mai restrictivă legea. Cine a spus că nu se recuperează prejudiciile? Am trecut cât se poate de clar, recuperarea prejudiciilor.
A venit ministrul Justiţiei tocmai pentru a detensiona situaţia cu această propunre care a îndeplinit toate procedurile, a fost şi în dezbatere publică. Eu nu am imunitate, nu am încălcat legea cu nimic. Am cerut să se respecte procedurile, am întrebat în şedinţa, s-au respectat toate procedurile? DA. În urmă cu câteva luni s-a mai adoptat o OUG, o sută şi ceva de moficari la Codul Penal, în 24 de ore.
Nu se dezincriminează în OUG abuzul în serviciu, iarăşi o tema adusă în discuţie. Nu am niciun fel de probleme de acest tip, mi se pare că sunt foarte multe lucruri care nu au suport i realiate.
Urgenţa stă în ce s-a spus: dacă cineva e condamnat acum, pe un articiol declarat de CCR neconstituţional, ce se întâmplă, cine are dreptate? Cum e posibil să se stea atâţia ani în parlament fără să se adopte modificările la Coduri? De aici e urgenţă, oameni care mor cu dreptatea în braţe. Deciziile CCR sunt obligatorii pentru toată lumea”.
2. De ce nu a fost proiectul pe ordinea de zi?
Sorina Grindeanu: „A mai fost ceva suplimentar pe ordinea de zi, HG cu călătoriile gratuite ale studenţilor pe CFR. Urgenţă ne-a fost explicată de ministrul Justiţiei cu argumentele de care ne-aţi spus”.
Liviu Dragnea: „Dacă un articol dintro lege rămâne la interpretarea instatnelor mie mi se pare extrem de periculos De aici se naşte practică neunitară. Legislaţia trebuie să fie foarte foarte clară. În mandatul trecut aceste modificări nu s-au făcut de frică, nu se putea întruni majoritate pentru ele. Au fost mai multe decizii ale CCR”.
3. De ce nu era inclus în programul de guvernare?
Dragnea: „Pe lângă programul de guvernare tot timpul apar chestiuni suplimentare. Viaţă e complexă. Din punct de vedere constituţional guvernul are dreptul să adopte ordonanţe şi hotărâri”.
4. Ce aţi discutat două ore cu ambasadorul SUA? Au căzut pradă manipulării şi ambasadorii UE?
Dragnea: „Am discutat despre cele câteva zile petrecute în Washington şi dorinţa noastră fermă de a susţine relaţia cu SUA”.
5. Hans Klemm spunea că e nevoie de un proces transparent pentru schimbarea legislaţiei anticorupţie. O scrisoare a 6 ţări europene critică măsurile. Luaţi în calcul aceste avertismente?
Dragnea: „Urmărim cu atenţie tot ce spun aceşti oficiali. I-am spus şi dl ambasador Klemm. Eu nu cred că în vreuna din ţările respective se pune problema că o decizie a CCR să nu fie respectată. Am citit cu atenţie acele lucruri, am văzut că ieri guvernul a trimis o scrisoare CE, cred că odată citite cu atenţie textul OUG încet încet aceşti oficiali vor înţelege că nu e niciun atac împotriva justiţiei”.
6. S-a schimbat poziţia ambasadorului?
Dragnea: „Nu am de unde să ştiu asta. Ce v-am spus dvs i-am spus şi dumnealui”.
7. Dumneavoastră aţi solicitat întâlnirea?
Dragnea: „Nu, de dl ambasador acum vreo două săptămâni. Am avut o discuţie destul de aşezată, destul de corectă, destul de bună cu ambasadorul Klemm”.
8. De ce nu aţi participat la întâlnirea cu cei șase ambasadori?
Dragnea: „Informaţia nu e corectă, nu am avut nicio întâlnire programată”
Întrebarea pentru domnul premier.
Grindeanu: „Şi eu de dimineaţă m-am întâlnit cu ambasadorul Klemm, ieri. La întâlnirea cu cei 6, de fapt mai mulţi ambasadori, o întâlnire informală, a fost prezent dl ministru al Afacerilor Externe, care m-a reprezentat”
9. De ce nu aţi participat?
Grindeanu: „Pentru că am avut al program cu colegii din parlament legat de ce vom face în zilele următoare. Am înţeles că s-a depus moţiune de cenzură, sunt lucruri care trebuie gestionate”.
Dragnea: „Iniţial, întâlnirea fusese programată pentru joia trecută, am transmis miercuri rugămintea să o reprogramăm pentru că joi eram inivitat de premier să discutăm despre buget. În aceste zile foarte aglomerate inclusiv eu am amânat întâlnirea cu ambasadorul Klemm”
10. Cum comentaţi poziţia celor șase ambasadori?
Dragnea: „Ne uităm cu foarte mare atenţie şi preocupare la aceste declaraţii. Dar să nu pierdem fondul temei: punerea în vigoare a unei decizii a CCR”
11. Veţi renunţă la aceste ordonanţe, da sau nu? Cum comentaţi demisia dl Jianu? Veţi face publice înregistrările audio de la şedinţa de guvern?
Grindeanu: „Dacă faceţi cerere, unii colegi au făcut cerere, nu e nicio problema. Legat de Florin Jianu şi nu numai: ceea ce s-a întâmplat de ieri, când au devenit publice numerele de telefon, eu mi le-am ţinut şi le-am salvat. Aşa cum aţi cerut poate vrei şi SMS-urile primite de mine, de familia mea. Poate că unii dintre colegii mei, dl Jianu, nu a rezistat la acest asalt şi atunci a făcut un pas în spate. Nu ne simplu să primeşti înjurături legate de familie, de părinţi etc. O să fac o propunere pentru interimat astfel încât să susţină bugetul pe ministrul Economiei, dl Petrescu. Am luat o hotărâre acum două zile şi mergem mai departe”.
Reporter: Deci nu renunţaţi. Da sau nu?
Grindeanu: „Am spus, nu.”
12. Pentru ce aţi lansat campania de strângere de semnături?
Dragnea: „Vor semna pentru ceea ce ne tot transmit. Vor semna pentru a-şi exprimă dorinţa că actul de guvernare să se pună în practică”.
13. Deci scăpaţi de abuzul în serviciu în proces?
Dragnea: „Eu am văzut că falsul intelectual rămâne. Nu văd de ce nu ar rămâne şi abuzul în serviciu”.
Reporter: Pentru că prejudiciul e mai mic de 200.000 lei.
Dragnea: „Eu o să cer comisiilor juridice că rapid să invite la discuţii toţi reprezentnatii sistemului de justiţie. OUG poate fi modificată în parlament în orice fel, dar să rămână decizia CCR pusă în practică. Eu nu cred că e normal că în România fiecare funcţionare de pe lanţul birocratic să fie luat la întrebări. Suntem în situaţia în care pracitc nu pot să semneze nimic. Dacă se încalcă vreo lege există alte prevederi în Codul Penal”.
14. Consideraţi că nu sunteţi condamanat?
Dragnea: „Nu pot face afirmaţia asta, o să las tribunalul să decidă. Atât timp cât nu există hotărârea completă...”
15. Veţi revendica funcţia de premier?
Dragnea: „Nu categoric nu are nicio legătură”.
16. Credeţi că lupta anticorupţie e un bullshit?
Dragnea: „Eu nu am spus aşa ceva”
Reporter: Sunteţi înregistrat
Dragnea: „Nu ştiu ce au făcut şi ce au montat”
17. Aţi spus că Iohannis e autorul moral.
Dragnea: „Poate fi considerat”
18. Luaţi în calcul suspendarea sa? Se ia în calcul suspendarea directorului SRI?
Dragnea: „Nu mergem acolo...S-a ridicat foarte mult nivelul discuţiei prin intervenţia preşedintelui şi e obligatoriu că opinia publică să afle adevărul. Am avut în Bucureşti violente destul de grave. Vreau să vedem şi noi dacă relaţia instituţională funcţionează corect. Nu avem de gând să îl suspendăm pe Iohannis. Încercăm să facem orice să aducem pace şi linişte”.
19. Aţi luat în calcul să ieşiţi în Piaţa Victoriei, să discutaţi cu protestatarii?
Dragnea: „Nu”
20. Cine are responsabilitatea elaborării actului normativ?
Dragnea: „E o afirmaţie mincinoasă şi foarte gravă a preşedintelui. Nu am avut nicio discuţie cu ministrul Justiţiei de la instalarea să în funcţie până azi. Nici formală, nici informală. Am avut o singură discuţie, la început, mi-a cerut să aibă libertatea de a decide care sunt secretarii de stat, să nu fie oameni politici, asta a fost singură discuţie. I-am spus că nimeni din partid nu discuta cu dumnealui, nu încearcă să-l influenţeze.
Dl Jianu nu mi-a zis niciodată... îmi pare rău că a plecat, era un ministru bun”.
21. În decizia CCR nu apare nicăieri înjumătăţirea pedepsei pentru abuz în serviciu şi eliminarea pedepselor pentru neglijenţă în serviciu.
Dragnea: „Nu discutaţi despre mine tot textul ordonanţei, nu am elaborat-o eu”.
22. De ce aţi cerut aiz de la CSM pentru miercuri şi aţi adoptat OUG marţi?
Grindeanu: „Eu nu am cerut aşa ceva”.
Știre în curs de actualizare
Sursa foto: captură Digi24
„Am discutat situaţia politică actuală. PSD a câştigat alegerile corect, printr-un vot masiv. În această luna de guvernare, guvernul a exercitat puterea legitim, în spiritul şi în litera Constituţiei. Guvernul şi partidele care îl susţin suntem în continuare determinaţi să exercităm puterea executivă şi legislativă acordată de cetăţeni. Considerăm că orice încercare de subminare a activităţii guvernului e o tentativă de destabilizare a ordinii de drept. A fost şi un vot de încredere pentru guvern, s-a reconfirmat susţinerea unanimă pentru guvern. Câteva lucruri despre această campanie de minciună şi dezinformare practicată în ultimele zile”, a precizat Dragnea.
„Şi eu dacă aş fi stat doar la televizor, fără să mă uit în deciziile CCR, pe ceea ce a adoptat guvernul, aş fi ieşit în stradă revoltat. O asemenea maşinărie de dezinformare eu am mai văzut la Revoluţie şi după Revoluţie. În ce priveşte cetăţenii care manifestează, avem tot respectul pentru dumnealor. E dreptul la opinie care e constituţional şi sfânt. E un drept câştigat la Revoluţie şi care trebuie respectat. Situaţia de azi noapte nu cred că e situaţia pe care şi-au dorit-o cei care au ieşit din dorinţa de a protesta, de a-şi exprimă opiniile. Rugămintea noastră foarte fermă e să se delimiteze de aceste grupări care au vrut să confişte acest protest, care au vrut că protestul să degenereze în violente. Nu ştiu în mintea bolnavă a cui s-a născut acest plan. Eu sper că ministerul de Interne şi parchetul să reuşească să afle cine a gândit, organizat şi plătit acţiunile violente de azi noapte”, a mai adăugat Liviu Dragnea.
„Vreau să felicit ministrul de Interne şi Jandarmeria şi celelalte structuri ale MAI care au acţionat exemplar. Am înţeles că azi au fost certaţi de preşedinte, autorul moral al violenţelor de azi noapte. Poate au fost certaţi că să fie intimidaţi. Şefului dispozitivului de jandarmi i s-a aplicat o tăietură la picior. Am înţeles că diseară şi în cârje va fi acolo. Şi alţi jandarmi şi manifestanţi au fost răniţi. Îi încurajez să nu se afle intimidaţi nici măcar de caracterizările preşedintelui Iohannis. Am văzut şi declaraţiile legate de marile informaţii primite de la SRI de ministrul de Interne, informaţii care la ora 8:00 când au venit erau publice şi nu ajutau cu absolut nimic. Îi trimise pe SMS cuiva de la MAI, nu directorul SRI în mod instituţional şi operativ către ministrul de Interne”, a mai spus Dragnea.
„Am tot auzit că au obligaţia că în astfel de situaţii să informeze rapid şi instituţional premierul, ministrul de interne şi primarul Capitalei. Ca preşedinte al Camerei i-am solicitat dl Ţuţuianu să verifice dacă există atribuţii legale să se verifice acest lucru. Nu e admisibil că preşedintele să critice forţele de ordine care au încercat să preîntâmpine nişte acţiuni despre care cred că au fost şi finanţate”, a mai adăugat Dragnea.
„În ce priveşte campania de dezinformare, ordonanţă pentru anumiţi lideri, pentru o gaşcă de politicieni, cum spunea preşedintele, va spun cu toată sinceritatea, am stat cu avocaţii şi am confirmarea a ce bănuiam. Ordonanţă nu opreşte procesul în care eu sunt implicat. Pe baza unei mărturii sută la sută mincinoase, obţinută prin presiune, contrazisă de alţi martori, eu sunt acuzat de instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual. Falsul intelectual rămâne. Eu nu aştept şi nu cer clemenţă de la nimeni.
De două săptămâni am finalizat cu avocaţii şi azi am început o acţiune de redeschidere a procesului Referendumului, deocamdată cu două acţiuni V-am spus că o să începem să vorbim de adevăraţii penali din România. Aici am o plagere penală împotriva dl procuror Lucian Papici pentru faptul că a uzurpat calităţi oficiale, mi-a semnat rechizitoriul de trimitere în judecată în condiţiile în care mandatul semnat de preşedintele României se încheiase. Acel artificiu cu delegările semnate de procurorul general nu ţin loc de lege. A două acţiune e contestarea la executare adresată Tribunalului Bucureşti.
Avocaţii spun că practic eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea trebuie să conţină trei elemente: partea introductivă, dispozitivul, şi expunerea. Eu după aproape 10 luni nu am această motivare. Motivarea e o obligaţie legalasi trebuie dată în 30 de zile. Au trecut aproape zece luni. Trebuie semnată, asumată şi compusă de toţi membrii completului.
Doamna fosta preşedinte a Curţii Supreme, Livia Stanciu, la două luni după sentinţa, s-a pensionat şi a mers la CCR. Există o prevedere legală care spune că orice judecător care iese din sistem trebuie să-şi motiveze toate deciziile. Aceste delegări de semnături nu puteau opera decât în interiorul celor 30 de zile”, a mai precizat președintele PSD.
„Eu vreau că în speţele mele inventate, acest dosar politic bazat doar pe mărturii mincinoase, să le rezolv doar în instanţa. Altă manipulare şi dezinformare: am auzit la o televiziune aseară, pe un domn cu batistuta la rever, foarte elegant şi foarte bun jurnalist, care probabil a primit şi el de la altcineva, câteva informaţii, că e certă dorinţa noastră de a comasa DNA cu DIICOT. Dl Raluca Prună, cea care a inflamat discuţia despre CEDO, e cea care în 30 noiembrie a anunţat că unul din proiectele ei e comasarea DNA cu DIICOT. Această doamna participa în continuare la mobilizarea acestor mitinguri.
Niciodată PSD nu a venit cu această propunere, nici nu avem în plan nici acum nici mai târziu. Mie mi s-ar părea o prostie că 2 instituţii care funcţioneză bine să fie comasate. L-am văzut pe procurorul general că nu a fost consultat, nu avem această intenţie. Aruncă unul la o televiziune această minciună şi toată lumea îşi da cu pararea despre ceva ce nu există. Am mai văzut iar pe un site o analiză din surse 100% sigure care arată planul guvernului şi PSD de a pune mâna pe justiţie, cu schimbarea procurorului general, Kovesi, cu modificarea legislaţiei. Oameni buni, nu am nimic împotriva celor care protestează. Dorinţa mea e să fim informaţi.
Această maşinărie de manipulare şi dezinformare care nici măcar nu ştiu dacă îşi are toate originile la noi în ţară nu ne poate duce la lucruri bune. În ce priveşte unele incitări ale unor aşa zişi jurnalişti - un domn care incită aseară să vină la mine acasă, un al domn ziarist folosea experesii foarte plăcute - "haideţi să-i belim". Eu le spun tuturor, eu sunt aici, nu am SPP, sunt doar eu cu şoferul, una băiat tânăr destul de micuţ. Nu sunt aparat, nu sunt înconjurat de nimeni. Acestui domn i-am făcut plângere penală. Eu nu mă mai sperii de-astea, mesaje de ameninţare cu moartea, mizerii. E vorba de toţi miniştrii, după ce li s-au publicat datele personale.
În ce priveşte discuţia despre ordonanţă, va spun cu toată sinceritatea - aseară la 6 m-am întâlnit cu ambasadorul SUA, am stat 2 ore de vorba.
Ieri am stat foarte mult să studiez ordonanţă şi motivarea şi decizia CCR. M-am uitat cu atenţia unui inginer, nu jurist, în ce a spus CCR în motivare - tot scandalul e pe acel articol. Curtea spune că această prevedere preluând o analiză a Comisiei de la Veneţia, îşi are izvorul în 1968 şi e de inspiraţie sovietică şi a fost folosită că instrument politic. Plecând de aici, am analizat prevederea că îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu e atât de largă încât nimeni nu o poate defini.
Au cerut că art respectiv să prevadă indicarea legii sau ordonanţei care se încalcă. Au mai spus că e nevoie să se stabilească intensitatea vătămării şi o limita a pagubei. Am văzut şi discuţia despre cei 200.000, tot într-o campanie de dezinformare. Am înţeles că era nevoie de o limita a pagubei pentru a se discuta de răspundere penală”, a mai arătat Dragnea.
„Am vorbit şi cu alţi jurisiti ieri: Constituţia prevede că dacă un art e declarat neconstituţional şi nu e modificat îşi produce efectele juridice
Există şanse foarte mari să apară această practică neunitară indicat de Curte că trebuie modificat. Nu se eliberează corupţii, nu se acoperă corupţii. Am văzut de asemenea - colegii noştri sunt foarte încărcaţi de mesajele pe care le primesc de la concentateni şi care simt şi ei organic dorinţa că la un moment dat să se exprime şi ei în stradă.
Eu nu am de gând să accept să dau posibilitatea colegilor să organizeze un miting. Eu nu am de gând să scot în stradă un milion de oameni pentru că ar fi lupta între români şi eu nu accept asta. Le-am cerut însă să declanşeze o strângere de semnături în speranţa că violenţele de azi noapte nu vor mai fi în zilele următoare şi pentru a nu escalada acest conflict. Am văzut că preşedintele Iohannis vrea să cheme la consultări. Nu ar putea renunţă la acest weekend, mai rapid, mâine, poimâine?”, spune Liviu Dragnea
„Azi, premierul a prezentat un document cu calendarul de acţiuni asumat şi stadiul îndeplinirilor acestora. În România, din fericire, viaţă există zi de zi, în fiecare zi şi se întâmplă lucruri bune. Ieri au intrat în vigoare lucruri bune”, a conchis Dragnea.
Declaraţii Sorin Grindeanu:
„Avem 41 de măsuri pe care trebuie să le adioptam în primul trimestru. În acest moment mai avem 12 astfel încât etapă primului trimestru să fie îndeplinită, adică tot ce am promis oamenilor. Salariul minim a crescut la 1.450 lei”, a precizat Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu a prezentat în continuare ce măsuri a implementat Guvernul.
„Uitesem o nouă dezinformare. Am înţeles că s-a spus în nu ştiu ce site că atunci când am intrat în sala aş fi înjurat. Eu nu am făcut niciodată aşa ceva şi nu o să fac. Va rog să verificaţi că nu am zis aşa ceva. Am întrebat dar nu cred că e o jignire dacă au la ei bate şi petarde.
Asta am întrebat, recunosc, poate le-au rămas de aseară. Mai spun încă o dată, noi asistăm la nişte manifestări ale unui partid împotriva căruia s-a făcut plângere penală de autoritatea electorală permanentă pentru finanţarea ilegală a partidului”, a mai adăugat Liviu Dragnea.
„Şi ei vorbesc de respectarea legii şi a statului de drept. A două observaţie, mă refer la ce am spus în campania electorală (despre legea răspunderii magistraţilor- n.red.) o spus şi acum: dacă se va elabora un proiect de lege eu personal voi fi de acord într-o singură situaţie: dacă acea lege va reuşi să protejeze judecătorii de influenţă oricărei instituţii sau persoane. E unul din obiectivele la care nu renunţ chiar cu preţul libertăţii mele”, a mai spus Dragnea.
Întrebări:
1. Pentru Sorin Grindeanu, ce părere aveţi despre această OUG? Care era caracterul de urgenţă, în miez de noapte?
Sorin Grindeanu: „Şi dvs aţi transmis lucrul acesta, eu împreună cu colegii din guvern am avut un program extrem de încărcat. Când am început să lucrăm la buget, unele şedinţe se terminau la ore târzii în noapte. În jurul orei 8 seară am primit avizul de la CSAT la Guvern. Sunt lucruri care se pot dovedi. Nu în miez de noapte, de unde şi până unde. Şedinţa s-a terminat în jur de 9 şi ceva când au coborât la conferinţă de presă cei doi colegi ai mei. Caracterul de urgenţă, detaliez un pic Eu i-am cerut ministrului Justiţiei să vină cu o poziţie clară în faţă guvernului, rapidă, pentru că lumea ieşea în stradă pentru ceva ce eu nu am făcut. Nu s-a discutat niciodată de amnistie.
Eu juridic nu am auzit de termenul asta inventat, amnistie mascată. Graţierea, să fim clari, în prim formă ridicată pe site-ul MJ, şi care nu mai e cea trimisă că proiect de lege, erau exlcuse faptele ce ţin de corupţie. Acum e şi mai restrictivă legea. Cine a spus că nu se recuperează prejudiciile? Am trecut cât se poate de clar, recuperarea prejudiciilor.
A venit ministrul Justiţiei tocmai pentru a detensiona situaţia cu această propunre care a îndeplinit toate procedurile, a fost şi în dezbatere publică. Eu nu am imunitate, nu am încălcat legea cu nimic. Am cerut să se respecte procedurile, am întrebat în şedinţa, s-au respectat toate procedurile? DA. În urmă cu câteva luni s-a mai adoptat o OUG, o sută şi ceva de moficari la Codul Penal, în 24 de ore.
Nu se dezincriminează în OUG abuzul în serviciu, iarăşi o tema adusă în discuţie. Nu am niciun fel de probleme de acest tip, mi se pare că sunt foarte multe lucruri care nu au suport i realiate.
Urgenţa stă în ce s-a spus: dacă cineva e condamnat acum, pe un articiol declarat de CCR neconstituţional, ce se întâmplă, cine are dreptate? Cum e posibil să se stea atâţia ani în parlament fără să se adopte modificările la Coduri? De aici e urgenţă, oameni care mor cu dreptatea în braţe. Deciziile CCR sunt obligatorii pentru toată lumea”.
2. De ce nu a fost proiectul pe ordinea de zi?
Sorina Grindeanu: „A mai fost ceva suplimentar pe ordinea de zi, HG cu călătoriile gratuite ale studenţilor pe CFR. Urgenţă ne-a fost explicată de ministrul Justiţiei cu argumentele de care ne-aţi spus”.
Liviu Dragnea: „Dacă un articol dintro lege rămâne la interpretarea instatnelor mie mi se pare extrem de periculos De aici se naşte practică neunitară. Legislaţia trebuie să fie foarte foarte clară. În mandatul trecut aceste modificări nu s-au făcut de frică, nu se putea întruni majoritate pentru ele. Au fost mai multe decizii ale CCR”.
3. De ce nu era inclus în programul de guvernare?
Dragnea: „Pe lângă programul de guvernare tot timpul apar chestiuni suplimentare. Viaţă e complexă. Din punct de vedere constituţional guvernul are dreptul să adopte ordonanţe şi hotărâri”.
4. Ce aţi discutat două ore cu ambasadorul SUA? Au căzut pradă manipulării şi ambasadorii UE?
Dragnea: „Am discutat despre cele câteva zile petrecute în Washington şi dorinţa noastră fermă de a susţine relaţia cu SUA”.
5. Hans Klemm spunea că e nevoie de un proces transparent pentru schimbarea legislaţiei anticorupţie. O scrisoare a 6 ţări europene critică măsurile. Luaţi în calcul aceste avertismente?
Dragnea: „Urmărim cu atenţie tot ce spun aceşti oficiali. I-am spus şi dl ambasador Klemm. Eu nu cred că în vreuna din ţările respective se pune problema că o decizie a CCR să nu fie respectată. Am citit cu atenţie acele lucruri, am văzut că ieri guvernul a trimis o scrisoare CE, cred că odată citite cu atenţie textul OUG încet încet aceşti oficiali vor înţelege că nu e niciun atac împotriva justiţiei”.
6. S-a schimbat poziţia ambasadorului?
Dragnea: „Nu am de unde să ştiu asta. Ce v-am spus dvs i-am spus şi dumnealui”.
7. Dumneavoastră aţi solicitat întâlnirea?
Dragnea: „Nu, de dl ambasador acum vreo două săptămâni. Am avut o discuţie destul de aşezată, destul de corectă, destul de bună cu ambasadorul Klemm”.
8. De ce nu aţi participat la întâlnirea cu cei șase ambasadori?
Dragnea: „Informaţia nu e corectă, nu am avut nicio întâlnire programată”
Întrebarea pentru domnul premier.
Grindeanu: „Şi eu de dimineaţă m-am întâlnit cu ambasadorul Klemm, ieri. La întâlnirea cu cei 6, de fapt mai mulţi ambasadori, o întâlnire informală, a fost prezent dl ministru al Afacerilor Externe, care m-a reprezentat”
9. De ce nu aţi participat?
Grindeanu: „Pentru că am avut al program cu colegii din parlament legat de ce vom face în zilele următoare. Am înţeles că s-a depus moţiune de cenzură, sunt lucruri care trebuie gestionate”.
Dragnea: „Iniţial, întâlnirea fusese programată pentru joia trecută, am transmis miercuri rugămintea să o reprogramăm pentru că joi eram inivitat de premier să discutăm despre buget. În aceste zile foarte aglomerate inclusiv eu am amânat întâlnirea cu ambasadorul Klemm”
10. Cum comentaţi poziţia celor șase ambasadori?
Dragnea: „Ne uităm cu foarte mare atenţie şi preocupare la aceste declaraţii. Dar să nu pierdem fondul temei: punerea în vigoare a unei decizii a CCR”
11. Veţi renunţă la aceste ordonanţe, da sau nu? Cum comentaţi demisia dl Jianu? Veţi face publice înregistrările audio de la şedinţa de guvern?
Grindeanu: „Dacă faceţi cerere, unii colegi au făcut cerere, nu e nicio problema. Legat de Florin Jianu şi nu numai: ceea ce s-a întâmplat de ieri, când au devenit publice numerele de telefon, eu mi le-am ţinut şi le-am salvat. Aşa cum aţi cerut poate vrei şi SMS-urile primite de mine, de familia mea. Poate că unii dintre colegii mei, dl Jianu, nu a rezistat la acest asalt şi atunci a făcut un pas în spate. Nu ne simplu să primeşti înjurături legate de familie, de părinţi etc. O să fac o propunere pentru interimat astfel încât să susţină bugetul pe ministrul Economiei, dl Petrescu. Am luat o hotărâre acum două zile şi mergem mai departe”.
Reporter: Deci nu renunţaţi. Da sau nu?
Grindeanu: „Am spus, nu.”
12. Pentru ce aţi lansat campania de strângere de semnături?
Dragnea: „Vor semna pentru ceea ce ne tot transmit. Vor semna pentru a-şi exprimă dorinţa că actul de guvernare să se pună în practică”.
13. Deci scăpaţi de abuzul în serviciu în proces?
Dragnea: „Eu am văzut că falsul intelectual rămâne. Nu văd de ce nu ar rămâne şi abuzul în serviciu”.
Reporter: Pentru că prejudiciul e mai mic de 200.000 lei.
Dragnea: „Eu o să cer comisiilor juridice că rapid să invite la discuţii toţi reprezentnatii sistemului de justiţie. OUG poate fi modificată în parlament în orice fel, dar să rămână decizia CCR pusă în practică. Eu nu cred că e normal că în România fiecare funcţionare de pe lanţul birocratic să fie luat la întrebări. Suntem în situaţia în care pracitc nu pot să semneze nimic. Dacă se încalcă vreo lege există alte prevederi în Codul Penal”.
14. Consideraţi că nu sunteţi condamanat?
Dragnea: „Nu pot face afirmaţia asta, o să las tribunalul să decidă. Atât timp cât nu există hotărârea completă...”
15. Veţi revendica funcţia de premier?
Dragnea: „Nu categoric nu are nicio legătură”.
16. Credeţi că lupta anticorupţie e un bullshit?
Dragnea: „Eu nu am spus aşa ceva”
Reporter: Sunteţi înregistrat
Dragnea: „Nu ştiu ce au făcut şi ce au montat”
17. Aţi spus că Iohannis e autorul moral.
Dragnea: „Poate fi considerat”
18. Luaţi în calcul suspendarea sa? Se ia în calcul suspendarea directorului SRI?
Dragnea: „Nu mergem acolo...S-a ridicat foarte mult nivelul discuţiei prin intervenţia preşedintelui şi e obligatoriu că opinia publică să afle adevărul. Am avut în Bucureşti violente destul de grave. Vreau să vedem şi noi dacă relaţia instituţională funcţionează corect. Nu avem de gând să îl suspendăm pe Iohannis. Încercăm să facem orice să aducem pace şi linişte”.
19. Aţi luat în calcul să ieşiţi în Piaţa Victoriei, să discutaţi cu protestatarii?
Dragnea: „Nu”
20. Cine are responsabilitatea elaborării actului normativ?
Dragnea: „E o afirmaţie mincinoasă şi foarte gravă a preşedintelui. Nu am avut nicio discuţie cu ministrul Justiţiei de la instalarea să în funcţie până azi. Nici formală, nici informală. Am avut o singură discuţie, la început, mi-a cerut să aibă libertatea de a decide care sunt secretarii de stat, să nu fie oameni politici, asta a fost singură discuţie. I-am spus că nimeni din partid nu discuta cu dumnealui, nu încearcă să-l influenţeze.
Dl Jianu nu mi-a zis niciodată... îmi pare rău că a plecat, era un ministru bun”.
21. În decizia CCR nu apare nicăieri înjumătăţirea pedepsei pentru abuz în serviciu şi eliminarea pedepselor pentru neglijenţă în serviciu.
Dragnea: „Nu discutaţi despre mine tot textul ordonanţei, nu am elaborat-o eu”.
22. De ce aţi cerut aiz de la CSM pentru miercuri şi aţi adoptat OUG marţi?
Grindeanu: „Eu nu am cerut aşa ceva”.
Știre în curs de actualizare
Sursa foto: captură Digi24
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii