Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuintele „ieftine" model Tusac s-au scumpit

ro

12 Feb, 2009 02:15 1914 Marime text

locuinte_ieftine.jpgBlocurile promise a fi date în folosinţă peste circa 15 luni vor costa cu 2,7 milioane de euro mai mult

La ultima şedinţă a Consiliului Local Mangalia, ţinută la Casa de Cultură din localitate, cei zece reprezentanţi ai partidelor politice din localitate, altele decât PSD, au decis respingerea proiectului de hotărâre prin care iniţiatorul său, primarul oraşului, solicita modificarea capitolului nr. 3 din HCL 152 - Evaluarea cheltuielilor pentru realizarea ansamblului de locuinţe din Documentaţia de avizare privind necesitatea şi oportunitatea obiectivului construcţiei de locuinţe ieftine pentru tineri, model Mihai Claudiu Tusac.

locuinte_ieftine_2.jpgModificarea acestui proiect presupunea o serie de majorări ale cheltuielilor iniţiale, datorate, după cum s-a justificat iniţiatorul, „recalculării suprafeţei medii construite, aproximativ 55 mp/unitatea locativă", deşi această suprafaţă apărea şi în proiectul de hotărâre aprobat în luna noiembrie. Per total, valoarea estimată a acestor blocuri (528 de unităţi locative de una, două şi, mai nou, de trei camere) era de 17.137.856 euro, însă, după cum socoteala de „acasă" nu s-a potrivit nici în acest caz, locuinţele au „sărit" suma iniţială cu numai puţin de... 2.785.949 euro!
Unde li s-au încurcat socotelile specialiştilor primăriei municipiului Mangalia? În primul rând, clădirile urmau să fie mai scumpe cu circa două milioane de euro - de la 12.500.000 euro la 14.520.000 euro. O a doua discrepanţă în calculele realizate iniţial a fost aceea a cheltuielilor cu proiectarea (S.F. + studii aferente + PT + DDE + CS-film de prezentare şi machetă): 538.322 de euro iniţial şi 618.522 euro „după".
Iniţial, consilierii locali aprobaseră realizarea unei „machete şi a filmului de prezentare" la preţul de 50.420 euro. În cele trei luni de criză, preţul machetei din carton din holul primăriei şi a unui ulterior film de prezentare a „sărit" la... 70.420 euro, adică circa 3,1 miliarde de lei vechi.
Lucru ce i-a indignat pe consilierii locali, care, la ultima şedinţă, au decis să nu aprobe niciuna dintre aceste majorări suplimentare, mai ales că, au declarat aceştia, unul dintre capitolele cheltuielilor aloca 10.000 de euro „pentru pregătirea documentelor privind aplicarea procedurii de atribuire a contractului de lucrări şi contractului de servicii de proiectare", care urmau să fie făcute de... „compartimentele de specialitate din cadrul primăriei municipiului Mangalia". Cu alte cuvinte, au afirmat consilierii PD-L, PNL, PC şi PRM, urmau să fie alocaţi circa 4,3 miliarde de lei vechi angajaţilor primăriei, deja plătiţi de contribuabili pentru munca prestată zi de zi!
Rămâne de văzut când vor demara lucrările la aceste blocuri „ieftine", promise a fi date în folosinţă peste circa 15 luni şi dacă o eventuală majorare a costurilor iniţiale va scoate din buzunarele tinerilor înscrişi în program sume suplimentare în... euro. Pe lângă lupta surdă dintre primar şi consilierii Mangaliei, se pare că au început să apară şi „victime" colaterale, unul dintre localnicii interesaţi de mult prea preţioasa machetă din holul primăriei fiind sechestrat recent de poliţia comunitară, pe motiv că „face poze" într-o instituţie publică şi transparentă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • solomon 22 Feb, 2009 23:28 multumim din inima partidului{bis},pentru a cata oara,de cate demonstratii de forta mai avem nevoie !!!,sa putem vedea cat de tare se zbat saracutii pentru prostimea ce ia pus in frunte.SA VA FIE RUSINE,sunteti mai rau ca niste copii de gradinita!Cine va fi cel mai bun pentru noi?Conluzia mea:mi-e sila si nu mai am incredere in voi .
  • EMI 12 Feb, 2009 08:37 am spus si o sa REPET. . . este pentru binele MANGALIEI . . . de ce nimeni nu vrea sa inteleaga?. . . cel mai bun lucru pentru mangalioti este CUCORANU SORIN PRIMAR. . . deci HAIDETI CU TOTI SA VOTAM SANSA MANGALIEI CUCORANU SORIN PRIMAR. . . ESTE SINGUR OM CAPABIL SA REFACA ORASUL NOSTRU. . . VOTATII CUCORANU SORIN PRIMAR. . .