Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta consilierilor lasa Mangalia cu taxele la nivelul anului trecut

ro

04 Feb, 2009 02:49 1713 Marime text
poza_ptr_motive_de_bucurii.jpgLuni, aleşii locali din Mangalia s-au luat la trântă în privinţa declaraţiilor de presă. În timp ce consilierii PD-L (trei din cei cinci), PNL, PRM şi PC veneau în mod legal la şedinţa convocată de primarul oraşului Mihai Tusac, acesta alegea sediul CJC pentru a solicita dizolvarea Consiliului Local.

Tusac spunea că aşteaptă decizia Tribunalului Constanţa, care, în opinia lui, ar urma să fie dată „în cel mult zece zile". Nimic mai fals: pe portalul instanţelor judecătoreşti, dosarul înregistrat de Tusac, cu numărul 948/118/2009, pe 2 februarie are drept dată de judecată... 27 februarie. Asta înseamnă că, din nou, o serie întreagă de proiecte de hotărâre care ar fi trebuit luate de majoritatea consiliului sau de „pixul" primarului - în cazul constatării legalităţii dizolvării Consiliului Local - vor rămâne în aşteptare. În condiţiile în care, după cum afirmau consilierii locali, există cazuri disperate de oameni care au vrut să îşi dea foc în faţa primăriei, pentru că au pierdut sume importante din cauza întârzierilor adoptării unor proiecte.
Pe de altă parte, locuitorii Mangaliei, fie ei agenţi economici, fie persoane fizice, se pot bucura de faptul că o serie întreagă de proiecte, care le-ar fi scos ceva bani din buzunarele şi aşa goale, fie nu au trecut de votul Consiliului Local, fie, în cazul dizolvării acestuia, nu vor trece o bună bucată de vreme, până la alegerile anticipate. Astfel, localnicii îşi pot achita taxele şi impozitele pe „stil vechi", adică la preţurile de anul trecut, fără să plătească celebra, de acum, „taxă de habitat". Nici caracatiţe nu vor găsi pe maşini, la prima oră a dimineţii, cei ce, cu disperare, au căutat un loc de parcare inexistent în preajma locuinţei.
Agenţii economici care ar fi „îndrăznit" să nu îşi deschidă (chiar cu riscul de a pierde sume mari de bani) unitatea pe 1 mai pot răsufla uşuraţi, la rândul lor. Taxa Robin Hood mai are de aşteptat decizia Tribunalului Constanţa, pentru că, într-o primă fază, majoritatea consiliului a decis, luni, că taxa e ilegală. Deci exorbitantul bir de 50.000 de lei (noi!), pe care un agent trebuia să o achite în cazul în care îşi deschidea unitatea în jurul datei de 15 iunie, nu va fi aplicat, cel puţin nu prin voinţa Consiliului Local Mangalia.

Tusac şi PSD - singuri în faţa furiei celor care i-au ajutat să ajungă la putere

Nu la fel de „fericiţi" vor fi cei ce nu au reuşit să treacă prin Consiliul Local proiectele de hotărâre ce vizează obţinerea girului aleşilor. Printre aceştia - omul de afaceri Nuredin Erkin, Victor Vladu, dar şi câţiva consilieri locali care, din păcate, au absentat la ultima şedinţă ordinară a consiliului.
Trişti, deşi fideli până la capăt, vor rămâne şi funcţionarii publici ce urmau să fie cadorisiţi, pentru „confidenţialitatea" de care urmau să dea dovadă în faţa angajatorului (primarul Mihai Tusac). Aceştia ar fi urmat să primească nu mai puţin de 15% din salariul de bază drept spor de confidenţialitate. Un alt articol, care ar fi majorat indemnizaţia de hrană a funcţionarilor primăriei de la 10 la 16 lei/zilnic, va fi probabil respins de Prefectură, ştiut fiind faptul că Guvernul Boc a retras acest spor.
Hotărârea Tribunalului Constanţa va fi decisivă în lupta aprigă dintre primarul Mangaliei şi consilierii partidelor, altele decât PSD. Cert este că, în cazul dizolvării, eventuala luptă electorală va fi pe viaţă şi pe moarte. Nu este exclus ca, potrivit dorinţei primarului Tusac, „să se vadă sânge pe parbriz"...
Pentru prima dată, după mai bine de un an, Tusac se va afla singur cu PSD-ul, în faţa unei coaliţii PD-L, PRM, PNL, PC (ultimele trei formaţiuni fiind şi cele ce i-au acordat mai bine de jumătate din şansa de a ajunge primar în turul al II-lea, anul trecut).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • john 04 Feb, 2009 14:49 aparati interesele unor oameni care s-au vazut peste noapte proprietari de hoteluri si se bat cu pumnul in piept ca fac turism. in timp ce in germania, austria, italia industria hoteliera aduce mai bine de 20-30% din banii la bugetul de stat, in romania incercam sau unii incearca sa faca turism de 0,01%. ne plangem ca ne pleaca turistii la bulgari sau prefera sa mearga in strainatate sa isi petreaca vacantele. acum logic gandind lucrurile...de la 1 mai pana la 15 iunie sunt 45 de zile. daca deschizi unitatea la 1 platest 1.000 de lei(sa zicem), daca deschizi pe 15 iunie 50.000. pai daca ai 100 de angajati cu salarii de 500 de lei ajungi la suma asta. si un hotel cati angajati poate sa aiba? 10-20? e penibil. faceti calcule domnilor si vedeti ca este mai avantajos sa tii deschis cu 45 de zile mai devreme decat sa platesti taxa asta de 50.000. dar demersul deontologic al jurnalistului apara interesul oamenilor marunti. asa este si turismul nostru din sudul litoralului. pentru oameni marunti, cu posibilitati marunte.