Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:34 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luptă surdă pentru salvarea patrimoniului fostului UTC administrat de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa. Ce demersuri a mai făcut consilierul judeţean Bogdan Bola (documente)

ro

23 Apr, 2018 00:00 4044 Marime text

În urmă cu câteva luni, consilierul judeţean Bogdan Bola atrăgea atenţia cu privire la activitatea învăluită în mister a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa, cea care a moştenit patrimoniul fostului UTC în urma Revoluţiei din 1989, cu scopul de a se asigura şi pe viitor faptul că acel patrimoniu va fi utilizat cu şi pentru tineri.

Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa este persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop lucrativ, constituită în baza Decretului-Lege 150/1990 şi reglementată ulterior prin Legea 146/2002 şi are ca scop elaborarea, organizarea şi finanţarea de programe specifice şi instruirea, educarea şi formarea tineretului în spiritul tradiţiilor umaniste, al valorilor democraţiei şi al aspiraţiilor societăţii româneşti.
 
„Atât eu, cât şi tinerii de la Federaţia Tinerilor din Constanţa am făcut mai multe demersuri pentru ca această fundaţie să intre într-o stare de normalitate şi să funcţioneze potrivit scopului ei, însă ne-am lovit de autorităţi indiferente cu ce se întâmplă cu bunurile statului. Lipsa unui regulament de punere în aplicare a Legii 146/2002 blochează orice demers al nostru, indiferent de corectitudinea celor susţinute de noi. Din aceste motive, cei de la Federaţia Tinerilor au formulat în instanţă o chemare în judecată în contradictoriu cu Guvernul României şi Ministerul Tineretului şi Sportului, solicitând ca instanţa să dispună obligarea Guvernului pentru adoptarea Regulamentului care ne-ar permite să mai salvăm ce se poate salva din patrimoniul fostului UTC. La rândul meu, am solicitat conducerii Consiliului Judeţean Constanţa să formuleze o intervenţie accesorie în dosarul mai sus menţionat, să sprijine aceasta iniţiativă şi să facă toate demersurile necesare pentru a grăbi adoptarea acestui regulament“, susţine consilierul judeţean PNL Bogdan Bola.
 
Mai jos puteţi citi argumentului alesului judeţean, înaintat, alături de solicitare, către Consiliul Judeţean Constanţa: „Urmare a adresei primite din partea Consiliului Judeţean Constanţa (număr de ieşire 8954/30.03.2018) şi analizând documentele depuse de către Federaţia Tinerilor din Constanţa cu privire la activitatea Fundaţiei de Tineret Constanţa şi a lipsei unui regulament privind aplicarea legii 146/2002, vă fac următoarele precizări: prin HCJ 82/2017 am fost desemnat reprezentant al Consiliului Judeţean în Comisia pentru evaluare, supraveghere şi control al Fundaţiei pentru Tineret. În pofida faptului că am făcut demersuri să ne constituim în mod legal, Prefectura Constanţa a refuzat să numească un reprezentant. Motivul? Lipsa acestui regulament.
 
Chiar dacă acest regulament de punere în aplicare a Legii 146/2002 trebuia aprobat până în 2003, pentru a se clarifica starea reală a bunurilor ce se află în patrimoniul fundaţiilor pentru tineret, acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi. În pofida faptului că discutăm despre persoane juridice de utilitate publică, cu patrimonii compuse din bunurile fostului UTC, al căror singur scop era să administreze patrimoniul în folosul tuturor tinerilor, nu s-a întreprins nicio acţiune la nivel central pentru protejarea/verificarea patrimoniului fundaţiilor.
Tocmai ca urmare a administrării defectuoase a acestui patrimoniu, există deja instanţe în ţară care au dispus prin decizii judecătoreşti ca legală activitatea acestor comisii de evaluare, supraveghere şi control şi cererile lor de dizolvare a fundaţiilor judeţene. În urma acestor hotărâri judecătoreşti, patrimoniul a revenit consiliilor judeţene.
 
Administrarea defectuoasă a patrimoniului se poate observa şi la Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa, cel mai vizibil şi clar exemplu fiind starea jalnică a Monumentului Tineretului de la Straja. Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa are o activitate extrem de controversată şi lipsită de transparenţă, administratorii ei folosindu-se exact de lipsa acestui regulament. Printre bunurile imobile care au trecut în patrimoniul fundaţiei din patrimoniul fostului UTC se numără: terenuri de sport în Mangalia (2.520 mp), două campinguri în Eforie Sud, unul în suprafaţă de 4.000 mp, patinoar artificial în Constanţa (7.000 mp), complex turistic pentru Tineret Constanţa (Tomis nr. 20-26), Casa D’Italia Constanţa (fosta Casă de Cultură a Tineretului), Clubul Tineretului Mangalia, Monumentul Tineretului - Straja. În acest moment, nimeni nu ştie (iar administratorii în continuare refuză) ce bunuri mai sunt încă în patrimoniu şi care este starea lor. Conform articolului 26 din Legea fundaţiilor pentru tineret, se permite acestora să înfiinţeze societăţi comerciale, dar fără implicarea patrimoniului preluat de la fostele UTC-uri, iar activitatea economică a acestor fundaţii trebuie să fie una accesorie scopului principal: activităţi pentru tineret.
 
Cu toate acestea, spaţiile fundaţiei au fost închiriate în mod nelegal către diverse entităţi, cum ar fi: cabinet notarial, şcoală de şoferi, magazin UPC. Mai mult, în primăvara anului trecut, opinia publică a fost revoltată de faptul că în imobilul din Mangalia care aparţine fundaţiei ar urma să se deschidă o sală de jocuri şi un bar, lucru care nu s-a mai întâmplat în urma presiunii publice. Şi deşi are închiriate spaţii fără nicio treabă cu activităţile tinerilor, FJTC a raportat pentru anii 2014 şi 2015 la ANAF zero activitate, ca şi cum doi ani nu a existat din punct de vedere contabil.

 
Din aceste considerente, domnule preşedinte, doamnă administrator public, studiind şi cererea de chemare în judecată a celor de la Federaţia Tinerilor din Constanţa şi interogatoriul propus, recomandările mele sunt următoarele: să înaintaţi o adresă către Guvernul României şi către Ministerul Tineretului şi Sportului, prin care să solicitaţi aprobarea cât mai urgentă a Regulamentului de punere în aplicare a Legii 146/2002. Există deja un grup de lucru format la nivel ministerial care se ocupă cu acest aspect, însă au trecut deja multe luni fără niciun rezultat; vă îndemn să formulaţi o intervenţie accesorie în cadrul dosarului depus de către Federaţia Tinerilor din Constanţa. Consider că acest regulament este absolut necesar să fie adoptat dacă dorim să nu se piardă «în neant» toate bunurile din patrimoniul acestor fundaţii“.
 
Carmen Drăghici, preşedinte al Fundaţiei Judeţene pentru Tineret, îi răspunde consilierului judeţean Bogdan Bola în legătură cu demersurile acestuia: „Stimate consilier, v-am răspuns atât noi, cât şi autorităţile publice la care aţi făcut cu rea-credinţă sesizări, activitatea Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa se desfăşoară legal şi nicio autoritate de control desfăşurat în 2017 nu a găsit nicio ilegalitate“.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza corespondenţa purtată între părţile menţionate în materialul de mai sus pe tema aprobării cât mai urgente a regulamentului de punere în aplicare a Legii 146/2002.
 
Citeşte şi:

„Teme pentru acasă“ pentru Bogdan Bola, de la Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii