Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:25 03 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marius Enescu „Orice bine trebuie pedepsit!"

ro

27 Nov, 2008 01:32 1263 Marime text

marius_enescu_06.jpgCandidatul din partea Partidului Naţional Liberal la Senat, în Colegiul nr. 3, face o serie de precizări referitoare la unele obiective în domeniul sanitar.

Potrivit directorului executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa, nu doar oamenii PSD-ului au meritul de a fi înfiinţat cea mai modernă clinică de specialitate din Europa şi chiar din Occident.

„Sunt mai mulţi responsabili, nu doar unul. Din poziţia de apărător al sănătăţii, pot să mă ridic deasupra rigorilor campaniei electorale şi să spun, vrând-nevrând, că această clinică este rodul unei activităţi realizate de mai multe persoane care au merite în acest sens", spune candidatul PNL. Enescu nu iese în faţă să explice cum au stat, de fapt, lucrurile, doar de dragul campaniei electorale, ci pentru a fi recunoscute meritele întregii echipe care a contribuit la bunăstarea constănţenilor. „Ideea i-a aparţinut profesorului Vasile Sârbu (şeful Clinicii de Chirurgie), care are meritul de a fi iniţiat şi realizat prima documentaţie. Între 2000, când a apărut această idee, şi 2004, a fost PSD-ul la conducere şi a avut şi director de Autoritate de Sănătate Publică şi director de spital din partea lor, şi mă surprinde că nu au făcut nimic atunci, pentru că, probabil, ar fi avut bani. De fapt, nu s-a reuşit înfiinţarea acestei clinici pe structura spitalului", a menţionat acesta. Documentaţia şi toată alergătura pentru obţinerea deciziei de înfiinţare a fost realizată de oamenii din spital şi ASPJ, având ca sprijin şi disponibilitatea prof. univ. dr. Mircea Pătruţ de a se implica în acest proiect. „A fost un lucru de echipă şi avem documente care certifică faptul că Autoritatea de Sănătate Publică pe care o conduc a solicitat înfiinţarea Clinicii şi a primit răspunsul favorabil de la Ministerul Sănătăţii Publice", a continuat candidatul pentru Senat.

mariusenescu_02.jpgDe unde bani?

Desigur, nu e îndeajuns să înfiinţezi o clinică pentru ca ea să şi funcţioneze. „La momentul respectiv (nr. 2007), deja angajasem peste 58 miliarde lei vechi în reparaţia Spitalului Judeţean (din care bună parte pentru infrastructura Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară), plus 20 miliarde lei vechi pentru retehnologizarea centralei termice şi încă 15 pentru Unitatea de Primire Urgenţe, astfel încât era improbabil să putem cofinanţa achiziţionarea aparaturii. Deoarece noi nu am avut bani în acel moment, Consiliul Judeţean Constanţa şi-a asumat rolul de a finanţa dotarea clinicii", a continuat reprezentantul liberal.

„Restul au venit în alai, cu surle şi trâmbiţe"

În aceste condiţii, „lipsa" fondurilor guvernamentale se justifică. „Practic, de la PSD s-a implicat în acest proiect doar Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, care nici măcar nu candidează. Restul au venit în alai, cu surle şi trâmbiţe, doar pentru propagandă electorală. De fapt, am mai văzut, şi la ei, şi la alte partide, candidaţi care au proiecte în domeniul sanitar, dar sunt incapabili să deosebească o seringă de o pompă de bicicletă. Şi cum orice bine trebuie pedepsit, noi am început proiectul şi alţii îşi fac propagandă cu el", a menţionat Enescu.

„Noi am forţat lucrurile"

Cu reparaţia spitalului, lucrurile nu stau exact cum s-a vehiculat în mass-media. „Noi am reuşit să reluăm lucrările de reabilitare. Nici Consiliul Judeţean nu a avut bani, în 2005 sau 2006, iar Ministerul Sănătăţii Publice nu putea finanţa lucrările fără autorizaţie de construcţie şi expertiză a structurii de rezistenţă a spitalului. Noi am forţat lucrurile în sensul că am reuşit să scoatem autorizaţia de construcţie şi am reuşit să alocăm primele 30 de miliarde lei vechi pentru continuarea reparaţiei", a menţionat candidatul liberal.  În total, pe perioada 2007-2008, s-au alocat 122 miliarde lei vechi pentru reparaţii la toate spitalele din Constanţa, din care jumătate pentru Spitalul Judeţean. Restul banilor, au fost utilizaţi pentru schimbarea unei părţi mari din aparatura existentă, oricum, „mai mult decât în ultimii 15 ani la un loc". Programul de reparaţii a fost îmbogăţit cu trei obiective majore: staţia de abur tehnic, în funcţiune; centrala termică pe gaz, care este în probe tehnologice şi Unitatea de Primire Urgenţe, care va fi gata în martie 2009. Potrivit directorului ASPJ, dacă încep lucrările şi la blocul operator alăturat clădirii principale, visul constănţenilor de a avea un spital modern şi acreditat va fi îndeplinit la sfârşitul lui 2010. Iar veşnicul şantier în care fusese transformat Spitalul Clinic de Urgenţă va deveni doar o amintire cu iz electoral.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii