Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 15 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mark Rutte își caută adjunct la NATO pentru a-l înlocui pe Mircea Geoană

ro

15 Aug, 2024 16:41 233 Marime text
foto: wikipedia.org
 
  • Înainte de a-și începe noul mandat de șef al NATO, Mark Rutte parcurge deja câteva CV-uri ale celor care doresc să fie mâna sa dreaptă. 

Înainte de a-și începe noul mandat de șef al NATO, Mark Rutte parcurge deja câteva CV-uri ale celor care doresc să fie mâna sa dreaptă. Actualul adjunct, Mircea Geoană, care ocupă această funcție din 2019, este așteptat să se retragă pentru a candida la alegerile prezidențiale din România din noiembrie, au declarat oficiali NATO pentru POLITICO, potrivit Digi24.

Un diplomat NATO de rang înalt din Europa de Vest a declarat că există un consens general în rândul aliaților că un est-european ar trebui să fie numit ca adjunct al lui Rutte. Diplomatului, ca și altor diplomați NATO citați în acest articol, i s-a acordat anonimatul pentru a împărtăși informațiile din interior.

Discuțiile de la sediul NATO se axează pe două foste ofițere din Macedonia de Nord și Bulgaria, două țări balcanice care au fost subsumate controlului sovietic până la sfârșitul Războiului Rece.

„Este foarte posibil ca postul să revină unei femei din Europa de Est”, a declarat fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pentru POLITICO. „Nu în ultimul rând din cauza presiunii publice de a numi una ca secretar general, în locul lui Rutte”.


Rutte va prelua conducerea NATO la 2 octombrie, într-un moment în care alianța militară își propune o misiune urgentă de consolidare a flancului estic pentru a preîntâmpina orice potențială agresiune rusă. Germania, de exemplu, estimează că Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace țările NATO peste cinci până la opt ani, dacă va alege să facă acest lucru.

Aceasta face ca o cunoaștere aprofundată a ceea ce înseamnă Kremlinul să fie relevantă atunci când vine vorba de alegerea lui Rutte pentru funcția de adjunct.

Numele fostului ministru al apărării din Macedonia de Nord, Radmila Šekerinska, a fost vehiculat frecvent, potrivit unui diplomat NATO și unui înalt oficial NATO. Dacă va fi aleasă, ea ar fi cel mai înalt oficial NATO din regiunea Balcanilor de Vest din afara Uniunii Europene. Țara a aderat la NATO în urmă cu patru ani, Šekerinska jucând un rol-cheie în aderarea sa.

Pro-occidentală, Šekerinska este în prezent vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni la nivel european. Într-un interviu acordat după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ea a respins afirmația Moscovei potrivit căreia extinderea NATO spre est ar fi un „plan occidental sinistru”.

„Dimpotrivă, primii mari membrii ai NATO nu au avut un apetit deosebit pentru extindere”, a spus ea.


Šekerinska a refuzat să comenteze.

Majda Ruge, membru de rang înalt pentru politici la think tank-ul European Council on Foreign Relations, a lăudat-o ca fiind un candidat ideal.

„Pentru următorul (secretar general adjunct - n.red), NATO va avea nevoie de o personalitate de rang înalt care este foarte competentă, are curaj, este inteligentă în ceea ce privește Rusia și înțelege, de asemenea, provocările din Balcanii de Vest. Radmila Šekerinska se încadrează perfect în acest profil”, a declarat Ruge, care este expert în regiunea balcanică.


Un alt pretendent este fostul vicepremier al Bulgariei și fost comisar european Mariya Gabriel, potrivit a doi oficiali care au cunoștință directă de planurile acesteia.

Există zvonuri în jurul fostului comisar european și viceprim-ministru bulgar Mariya Gabriel”, a declarat Lungescu.

Gabriel nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea POLITICO.

Delegațiile Bulgariei și Macedoniei de Nord la NATO nu au comentat candidaturile. NATO a refuzat să comenteze.

Bulgaria a fost în centrul atenției din cauza legăturilor strânse ale elitelor sale politice cu Rusia .În aprilie, prim-ministrul demisionar Nikolai Denkov a avertizat într-un interviu pentru POLITICO că „Rusia va face tot posibilul pentru a-și recăpăta influența puternică în Bulgaria”. Sofia a elaborat, de asemenea, acorduri pentru a consolida rolul Moscovei ca furnizor dominant de energie în Europa de Sud-Est, în ciuda sprijinului țării UE pentru Ucraina.

Cu toate acestea, ambele țări sunt afectate de probleme legate de corupție.

Conform Transparency International, Bulgaria ocupă locul 67 la nivel mondial în Indicele de Percepție a Corupției.Macedonia de Nord se află pe locul 76.

În timp ce cei doi candidați din Balcani sunt considerați favoriți, există și alți candidați propuși care îi sunt prezentați lui Rutte. Fostul prim-ministru al Letoniei, Krišjānis Kariņš, care a dorit cândva postul lui Rutte, candidează pentru a fi adjunctul acestuia, potrivit unui înalt oficial leton căruia i s-a acordat anonimatul.

Polonia și Turcia - ambele cu instituții militare serioase - iau în considerare posibilitatea de a-și oferi proprii candidați, potrivit a doi diplomați NATO. Cu toate acestea, Polonia este afectată de lupte interne între președintele Andrzej Duda și premierul Donald Tusk.

Potrivit lui Lungescu, rolul secretarului general adjunct a crescut în importanță în ultimul deceniu. Rolul principal al titularului funcției este să îl înlocuiască pe șef și să prezideze reuniunile de două ori pe săptămână ale celor 32 de ambasadori din Consiliul Nord-Atlantic sau orice reuniune de urgență, inclusiv Consiliul NATO-Ucraina.

În mai 2021, Geoană a prezidat reuniunea informală a miniștrilor de externe NATO de la Berlin, când șeful NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu Covid.



Citește și:
Mark Rutte a devenit noul secretar general al NATO


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii