Mazăre şi averea oraşului Constanţa Chiru dezvăluie „Modul de operare D" (Document)
Mazăre şi averea oraşului Constanţa:Chiru dezvăluie „Modul de operare D" (Document)Candidatul Alianţei pentru Constanţa, Christian Gigi Chiru, a dezvăluit ieri în faţa opiniei publice modul în care administraţia Mazăre a retrocedat terenurile familiei Movilă.
Povestea a fost „piperată" cu un Monitor Oficial din 8 noiembrie 1948, în care se dovedeşte că familia Movilă şi-a donat proprietăţile Academiei Române, iar comuniştii le-au dat în folosinţă Ministerului Agriculturii şi celui de Interne.
În rechizitoriul procurorilor DNA, cazul Movilă este denumit „modul de operare D", în care sunt învinuiţi următorii: Radu-Ştefan Mazăre, Nicuşor-Daniel Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Bogdan Ghiţulescu, Cristina Talpău, Aurel Jean Andrei, Georgică Giurgiucanu, Dragoş Emil Săvulescu, Viorel Pană, Cristina Budei, Mihai Camboianu, Cristian Borcea, Gheorghe-Valentin Ionescu, Basarab Popa, Alin Horaţiu Dima şi Maria Mariuţa. În fapt, Georgică Giurgiucanu a fost mandatat de Ivonne Aline Buzescu-Movilă să o reprezinte în problema legată de retrocedarea unor suprafeţe de teren aparţinând familiei sale. Printr-un adevărat lanţ al cesiunilor, averea Movileştilor s-a împărţit între Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA.
Donaţia către Academie
Cele 98 de hectare care au aparţinut familiei Movilă au fost retrocedate, cu ajutorul primarului Radu Mazăre, în zonele scumpe şi centrale ale oraşului. Prin Dispoziţia de respingere a cererii de restituire în natură şi oferta privind acordarea altor măsuri reparatorii prin echivalent nr. 1344 din 31 mai 2004, primarul Radu Mazăre a oferit măsuri reparatorii moştenitorilor lui Jules Movilă.
Prin notificarea nr. 3646 din 11 decembrie 2001, Yvonne Alina Buzescu Movilă, prin reprezentant Georgică Giurgiucanu, solicită restituirea în natură a imobilului situat în Constanţa, cartier Anadalchioi, în suprafaţă de 98,66 hectare, moştenire din partea lui Jules Movilă.
Mazăre a respins prin dispoziţie restituirea în natură a terenului de 98 de hectare şi a stabilit ca valoare echivalentă parţială a imobilului imposibil de restituit şi cuvenită notificatorului suma de 5.731.002 euro, în limita cărora a acordat în echivalent măsuri recuperatorii constând în bunuri de aceeaşi natură. Adică terenuri, nu mai puţin de 82.554,1 mp, în valoarea de 6.731.002 euro. Numai că, de fapt şi de drept, averea Movileştilor nu a ajuns la moştenitorii lor, ci la alţii. Potrivit Dispoziţiei menţionate anterior, persoanele îndreptăţite, în baza unui contract de cesionare a drepturilor litigioase, erau Georgică Giurgiucanu (22,05%), Maria Mariuţa (14,70%), Cristian Borcea (12,25%), SC Habitat şi Ambient (50%) şi Mihai Camboianu (1%).
Doar că, aşa cum a arătat Christian Gigi Chiru, Movileştii îşi donaseră deja terenurile către Academie. Deci, nu aveau cum să beneficieze, în vremea administraţiei Mazăre, de prevederile Legii 10/2001. Mai mult decât atât, Legea 187 din 23 martie 1945 spune că sunt exceptate de la expropriere şi lăsate în proprietatea actualilor titulari: „orezăriile existente, bunurile agricole aparţinând mănăstirilor, mitropoliilor, episcopiilor, bisericilor, parohiilor şi aşezămintelor bisericeşti, bunurile Domeniilor Coroanei, ale Eforiilor şi Aşezămintelor spitaliceşti precum şi cele ale Academiei Române (...) şi în general toate bunurile făcând parte din patrimoniul Statului".
Referitor la acuzaţiile lui Chiru, primarul Radu Mazăre a răspuns: „Am fost anchetat destul de procurorii pdlişti ca să mai răspuns candidaţilor pdlişti. Prostii".
În ediţiile viitoare, vom reveni cu informaţii privind adevăraţii beneficiari şi... „moştenitori" ai averii familiei Movilă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- fara nume 01 Jun, 2012 16:34 Stimata Doamna,e de apreciat stradania dvs. pentru adevar,stiu ca sunteti un condei respectat si aveti autoritate.Daca se vrea binele orasului,va rog sfatuiti pe cei doi,PALAZ si CHIRU sa nu se mai atace,sa-si calce pe orgolii,sa faca front comun contra pericolului public,mazare.Cum justitia nu i-a barat calea,are electorat pregatit si daca cei doi nu inteleg sa termine cu dezbinarea,orasul va fi din nou pe tava actualilor.Lumea e dezorientata,nu stie ce sa creada.Suntem pe un drum care duce nicaieri.Prin autoritatea ce o aveti sper ca puteti face ceva.Cu multumiri 1000.