Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare „Vreau un presedinte sa ma asculte!" (galerie foto)

ro

09 Nov, 2009 02:19 1685 Marime text
cap_1.jpgDin discursurile tandemului Mazăre - Constantinescu reiese clar de ce Geoană trebuie să ajungă preşedinte: să dea bani pentru proiectele lor de suflet

Sub sloganul „Cu Geoană facem treabă!", sâmbătă seara, sute de constănţeni au venit în Piaţa CET să asculte promisiunile electorale ale echipei PSD şi ale candidatului său la prezidenţiale.

Pe scena amenajată în Piaţa CET, cu o întârziere de circa 30 de minute, Mircea Geoană a venit în faţa constănţenilor cu speranţa că-i va convinge să-l voteze. Alături de aspiratul la mandatul care să-i asigure intrarea în Palatul Cotroceni, s-au aflat parlamentarii Victor Ponta, Ecaterina Andronescu, Alexandru Mazăre, Eduard Martin, Nicolae Moga şi Matei Brătianu, dar şi tandemul Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu. Desigur, din suita lui Geoană n-au lipsit şi foşti deţinători ai unor funcţii importante la Centru sau la nivel de judeţ - fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, şi mâna sa dreaptă, Virginia Ştefănică, precum şi ex-prefectul judeţului, Tit Liviu Brăiloiu - toţi, probabil, în speranţa că-şi vor relua posturile respective.

Manifestarea, organizată într-un cartier cunoscut ca fiind fief PSD, a atras în special numeroşi copii, adolescenţi şi locuitori din zonă, veniţi „la concertul din piaţă" şi „la un mic şi-o bere, că-i sâmbătă seara". Apariţia pe scenă a preşedintelui PSD Constanţa, Radu Mazăre, a iscat, deopotrivă, urale, fluierături dar şi huiduieli, şi asta în pofida replicii dată de acesta: „Ai mei sunteţi şi eu sunt al vostru... drag mi-e să vă văd, să vin între voi".

În timp ce copiii răspundeau afirmativ, ţipând cât puteau de tare un „da" la întrebarea prezentatoarei „Constanţa şi-a ales preşedintele, nu-i aşa?", inducând ideea că Geoană este preferatul electoratului constănţean, unii adulţi răspundeau: „S-o crezi tu!". Pe acest fundal şi-a făcut apariţia preşedintele PSD, Mircea Geoană.

geoana.jpgGeoană, preşedintele Naţiunilor Unite!?

Ca de obicei, primul discurs a aparţinut prim-vicepreşedintelui PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la fel de pătimaş ca întotdeauna. Conştient că lumea e sătulă de politică (n.r. la drept vorbind, ei veniseră acolo pentru spectacolul susţinut de Viorica şi Ioniţă şi taraful de la Clejani), el a debutat în versuri: „Să nu vă mai fie frică pentru că Traian Băsescu pică!", dar reacţia oamenilor n-a fost prea convingătoare. Trecând rapid peste moment, Constantinescu a preluat strategia folosită de Traian Băsescu pe vremea când era primarul Capitalei. Pentru că a fost ales preşedinte al CJC, iar Radu Mazăre primar al municipiului Constanţa până în 2012, el a cerut constănţenilor să dea ţării şi un preşedinte al PSD. Şi pentru a convinge, el a ţinut să enumere funcţiile deţinute de Geoană de-a lungul timpului, chiar dacă una nu există în palmaresul său şi nici nu va exista vreodată: „Un om recunoscut în toată lumea, care a fost numit ministru de Externe al României, a fost ambasadorul României, a fost preşedintele Naţiunilor Unite(!!!!) ...". „Nu pot singur, doar eu cu Mazăre şi cu primarii din comune şi oraşe... ne trebuie un sprijin la Bucureşti, ne trebuie un preşedinte Mircea Geoană", a subliniat Nicuşor Constantinescu.

Limbaj de primar şi lider politic

În stilu-i atipic, Radu Mazăre a şocat audienţa atât prin limbaj, cât şi prin reacţii. El a recunoscut: „Nu-s aşa de serios ca Nicuşor", dar îşi face „temele". Mazăre a anunţat că, într-o săptămână, va da în folosinţă „Parcul viitorului" (n.r. fără a menţiona că acest obiectiv este realizat şi cu aportul Petrom), reface strada Vârful cu Dor, din primăvară va scoate şinele de tramvai de pe bulevardul al cărui nume nu l-a rostit niciodată, deşi pretinde că CET-ul este cartierul lui de suflet, iar din vară, podul va fi asfaltat şi dat în folosinţă pentru traficul rutier. „Le ştiu pe toate... Dar Nicuşor avea dreptate. (...) Dacă v-a minţit (n.r. referire la Traian Băsescu) şi ţineţi la mine şi la primarul vostru, daţi-i un şut în fund, pentru că nu merită să fie preşedinte", a fost sfatul dat de Mazăre electoratului tomitan.

Ca şi l-a alegerile parlamentare, liderul PSD Constanţa s-a transformat într-un garant al lui Mircea Geoană în faţa concetăţenilor şi a explicat de ce-l susţine pentru preşedinţie. „Are faţă de preşedinte. Are prestanţă, are discurs, un om cu care nu mi-e ruşine când se duce undeva, nu-i boţit, nu-i strâmb, nu stă nopţile s-o rupă-n două şi să i se împleticească limba, nu-şi aduce amantele în funcţii importante. Nu ştiu dacă are sau n-are, dar nu le urcă sus", acestea au fost argumentele lui Mazăre prin care a dorit să-i convingă pe oameni să-l voteze pe Geoană.

El a recunoscut că are nevoie de Geoană la Cotroceni pentru că: „Îmi trebuie bani ca să termin casele, în Constanţa mai îmi trebuie aia sau aia... am nevoie de un preşedinte care să mă asculte".

Promisiuni şi transfer de sentimente

Per ansamblu, Mircea Geoană a fost convins că alegătorii din municipiul şi judeţul Constanţa îl vor susţine pentru Cotroceni, ceea ce l-a ajutat să dea frâu liber promisiunilor electorale, chiar dacă unele reprezentau iniţiativele altor partide, iar altele sunt imposibil de pus în practică din cauza acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Deşi a încercat să arate că este legat de Constanţa amintindu-şi de „prima zi de muncă, la CET, ca inginer stagiar", n-a impresionat audienţa. „Sunt al vostru (...) Proiectul meu ca preşedinte: Constanţa şi Dobrogea vor deveni locomotiva economică a României", le-a spus Geoană constănţenilor.

Declarându-şi public dragostea pentru Radu Mazăre, pentru stilul său atipic de a se îmbrăca şi manifesta, dar şi aprecierea proiectelor demarate de acesta, liderul PSD a mai încercat o tactică de a-şi atrage votanţi, după care a trecut la capitolul promisiuni. El a invocat o iniţiativă liberală, votată recent în Senat, prin care alocaţiile pentru copii ar urma să fie acordate în funcţie de veniturile familiei, arogându-şi-o drept o nouă lege ce va fi aplicată din 2010. Apoi a promis o lege a pensiilor, „în care pensiile mari să stea pe loc şi cele mici să crească în continuare".

Nu în ultimul rând, Geoană a dat de înţeles că, odată ajuns preşedinte, nu vor mai fi concediaţi mii de oameni din sistemul bugetar, deşi acordul cu FMI este clar şi imposibil de renegociat. În final, el s-a angajat în faţa tandemului Mazăre - Constantinescu că „va veghea ca viitorul guvern să acorde prioritate absolută proiectelor pe care le-aţi prezentat... Ajutaţi-mă să vă ajut!".

{mos_ri:Geoana} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ucseer 09 Nov, 2009 20:26 Il stiti, l-ati vazut, l-ati ascultat(este vorba de rusinea de Primar al Constantei), ati vazut ca era imbracat cum traieste si vorbeste si traieste cum vorbeste si se poarta. Chiar nu v-ati simtit jenati stiind ca un asemenea specimen nu numai ca ne ste Primar, dar are si un cuvant de spus in ceea ce priveste viitorul nostru si al copiilor nostri? Si ce fel de Presedinte va fi acela care ne este garantat de Iliescu, hrebenciuc, Vanghelie si Mazare? Pe 22 noiembrie aveti votul in mana si posibilitatea sa scapati de aceasta jena apasatoare.
  • vecina 09 Nov, 2009 13:54 ne-am saturat de atata comunism..pt ce sa fie geoana presedinte..ca sa fie coruptie si mai multa?oamenii sa se vanda pt a merge chiar la vot?..sa nu mai avem dreptul la replica? Romania trezeste-te!!!!!!!!!!!
  • Lila 09 Nov, 2009 11:23 Ce-ar fi sa-ti dam tie un sut in fund primar de 2 bani!Asta-i limbaj de om politic sau de cocalar?!
  • de copanel 09 Nov, 2009 11:05 si noi romanii avem nevoie de un presedinte care sa nu ne minta care sa nu se joace cu promisiunile si care sa ne respecte . avem nevoie de mircea geoana , avem nevoie de un guvern , liniste politica interna . sper ca pe 22 noiembrie sa le avem pe toate .