Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:50 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medgidia este in colaps financiar

ro

02 Aug, 2008 00:00 1499 Marime text
1217603118.jpg

Executie bugetara falimentara la Primaria Medgidia.

Angajatii primariei nu-si vor primi salariile. Nu exista solutie financiara pentru a iesi din impas, iar situatia administratiei locale din Medgidia se agraveaza pe zi ce trece. Din pacate, prognozele bugetare fanteziste si executia bugetara foarte slaba fac ca angajatii municipalitatii sa nu-si poata primi salariile. Acum, in Medgidia, situatia devine tot mai tragica: incasari scazute, fara venituri din alte surse, iar inundatiile din tara fac ca nici macar promisiuni sa nu se mai poata culege de la reprezentantii Ministerului Finantelor sau al Internelor. In prezent, Primaria Medgidia mai are foarte putin si "trage obloanele": nu plateste salariile, nu da banii furnizorilor, nu achita facturile de energie sau alte facturi. Edilul orasului, Marian Iordache, a trecut si la alte masuri drastice: pe langa reducerea cheltuielilor la sange, luna aceasta se va trece la o restructurare masiva a personalului din primarie. Astfel, aproximativ 75% dintre cei ce lucreaza pentru primarie vor fi disponibilizati. Asta nu inseamna ca pentru ceilalti 25% vor exista bani pentru a le fi platite salariile. "Dupa rectificarile bugetare din luna august sunt promisiuni ca vor veni bani in mai multe localitati cu probleme financiare", a declarat Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia. "Este o situatie deosebit de grea. Efectiv nu avem bani si nici variante de maximizare a veniturilor". Acesta sustine ca a trimis somatii tuturor agentilor economici care au datorii la bugetul local si a facut adrese si instiintari catre toate persoanele fizice si catre toti cei ce pot veni cu bani. Din pacate, raspunsul oferit de acestia dovedeste o adevarata lipsa de raspundere, majoritatea raspunzand ca vor plati poate la 30 septembrie, chiar si cu penalitati, pentru prima transa. Din pacate, pentru ca datoria acestora este in termen, nu se poate actiona in niciun fel pentru a-i constrange sa-si plateasca datoriile. Situatia este fara iesire si din cauza faptului ca administratia locala nu poate angaja noi credite bancare, deoarece gradul de indatorare al localitatii este mare si a depasit plafonul pana la care se pot acorda imprumuturi.

Urbea a pierdut noua miliarde pe luna

Municipiul nu poate beneficia nici de sumele de echilibru. Iordache spune ca, anul trecut, s-au raportat incasari din venituri foarte putine, iar pe legislatia noua, in acest an s-au pierdut noua miliarde de lei vechi pe luna. Adica, dupa ce ca nu sunt bani, locuitorii municipiului au fost privati de aceste sume, in conditiile in care incasarile pe zi la bugetul local se ridica cu greu la 100 de milioane de lei vechi. Primarul orasului a facut carare la Bucuresti, spre ministerele de resort, in speranta aflarii unei solutii. Totodata, liberalii constanteni fac lobby pentru ca aceasta localitate sa primeasca acum banii, la fel de necesari ca aerul.

Orasul cu administratia locala desfiintata

Deoarece functionarii publici sunt protejati de Legea functionarului public, nu pot fi trimisi in somaj numai pentru ca primaria nu le poate asigura salariile. De altfel, Iordache recunoaste ca are nevoie si de un plan de restructurare foarte bine gandit pentru ca localitatea sa functioneze si cu un sfert din angajatii primariei, in caz contrar, existand riscul ca administratia locala sa fie, practic, desfiintata.

Scris de: {autor}Alexandru STANCU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii