Metin Cerchez vrea sa ajunga la CEDO cu uninominalul
Metin Cerchez vrea sa ajunga la CEDO cu uninominalulIeri, liderul Uniunii Turce Musulmane din Romania si-a declarat, in fata reprezentantilor mass-media, indignarea fata de neconstitutionalitatea articolului 9, aliniatul 2 din Legea Votului Uninominal, care nu le permite sa participe la alegerile din noiembrie. Acesta a depus deja, de doua zile, la instanta de contencios administrativ o plangere penala in acest sens.
Potrivit prevederilor articolului mentionat, pentru a participa la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie, Uniunea Turco-Musulmana din Romania, impreuna cu alte zece minoritati, trebuie sa prezinte o lista de semnaturi, insumand 15% din totalul etnicilor minoritari, si sa demonstreze ca sunt de utilitate publica. "Noua ni se impun aceste conditii, dar absolut contradictoriu este faptul ca a fi de utilitate publica inseamna a nu putea face politica, iar noi, minoritatile, pe perioada campaniei suntem asimilati partidelor politice". Mai mult, pentru a obtine aceasta calitate, este nevoie de o hotarare de guvern. Cerchez si-a manifestat indignarea fata de faptul ca anumite minoritati din parlament nu sunt nevoite sa prezinte lista de semnaturi. "Este incalcata grav Constitutia, deoarece nu exista legalitate de sanse intre organizatia minoritatilor reprezentata in parlament si alte organizatii care vor sa participe la alegeri", completeaza Cerchez. Cand face referire la "organizatia minoritatilor reprezentata in parlament", liderul UTMR se refera la cel care a pierdut, conform numarului voturilor obtinute in 2004, fotoliul de deputat, dar care la acest moment ii reprezinta pe turci in Parlament, Ibram Iusein."Nu sunt obligat sa stiu legea pe de rost"
Chiar daca, de la intrarea in vigoare a votului uninominal, a trecut suficient timp, mult peste cele 80 de zile necesare UTMR-istilor pentru a-si obtine utilitatea publica, liderul formatiunii a declarat ca nu doreste sa-si ia acest act: "Teoretic m-au scos din cursa electorala, eu nu sunt obligat sa stiu legea pe de rost. Chiar daca vreau sa intru in legalitate, nu pot". Senatorul explica faptul ca, la momentul in care s-a elaborat legea votului uninominal, in graba, s-au luat in calcul privilegierea anumitor categorii etnice si defavorizarea celorlalte: "Totul se rezuma la bani. Explicatia e simpla: sa le ramana lor mai multi bani. Fiecare minoritate primeste, anual, un milion de euro pentru renovari, imbunatatiri ale sistemului de invatamant. Eu n-am vazut nicio lucrare facuta, stim cu totii cum se obtin chitante false". Pentru a demonstra incalcarea Constitutiei, Metin Cerchez a depus deja o plangere penala instantei de contencios administrativ a Curtii de Apel Constanta impotriva celor care se fac raspunzatori de promovarea intentionata a unui articol neconstitutional: cei 18 deputati ai Grupului Minoritatilor Nationale, membrii comisiei juridice si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. La primul termen, acesta cere suspendarea pe fond a actului administrativ si implicit a demersului electoral din 30 noiembrie. "Voi trimite plangerea inregistrata catre toti liderii politici, sa vad care are curajul sa mi se alature. Voi dovedi la Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca prevederile celor doua alineate sunt neconstitutionale si voi cere despagubiri materiale celor care se fac vinovati".Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp