Mihai Petre îi trimite şefului CJC a cincea scrisoare
Mihai Petre îi trimite şefului CJC a cincea scrisoareMai jos, vă prezentăm integral conţinutul scrisorii pe care Mihai Petre i-a transmis-o şefului de la judeţ:
„Având convingerea că şi un zid ar fi fost mai receptiv demersurilor mele, vă scriu acum, cu speranţa că subiectul pe care îl abordez ar dărâma orice perete al indiferenţei. Mă refer la situaţia de un dramatism fără precedent, în care se regăsesc mai multe instituţii de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Constanţa aflate în imposibilitatea acoperirii cheltuielilor salariale pentru cel puţin ultimele două luni ale acestui an.
Aceste rânduri nu se doresc a fi o critică la adresa managementului financiar al domniei voastre în calitate de ordonator principal de credite, chiar dacă aş avea suficient de multe argumente pentru un pasquil în acest sens. Gravitatea situaţiei nu îmi oferă luxul temporal pentru un pamflet centrat pe gestionarea bugetului judeţean. Consider că, până în anul 2012, avem suficient timp pentru a dezbate, pe îndelete, o astfel de temă.
Prezentul demers îndreptat către sensibilizarea dumneavoastră se vrea a fi, pe de o parte, un ecou cât se poate de fidel al strigătului disperat al salariaţilor din cultură, însă mut şi surd din educaţie şi politeţe, iar pe de altă parte, un protest ferm şi hotărât faţă de anii dumneavoastră de mandat prezidenţial judeţean care au funcţionat şi funcţionează ca un instrument de tortură, un fel de picătură chinezească, având ca "subiect", cultura constănţeană.
Dacă nu aţi avut timp să constataţi singur, fiind foarte ocupat de probemele stringente ale judeţului, cum ar fi greva administrativă propusă şi susţinută de domnia voastră în cadrul plenarei comuniste de partid, dacă iluştrii specialişti din Consiliul Judeţean v-au îndulcit adevărul sau, mai degrabă, l-au ascuns sub preş, atunci îmi iau eu libertatea de a vă prezenta doar o secţiune din întregul tablou al dramatismului prin care trec, acum, salariaţii din cultură: oameni care se împrumută prin vecini pentru a putea face naveta către locul de muncă, oameni care nu îşi mai pot plăti ratele la bănci, oameni care nu au ce pune copiiilor pe masă, pentru că viziunea financiară a domniei voastre nu-i include nici pe ei şi nici actul de cultură în sine al instituţiilor pentru care lucrează.
Sunt convins că veţi scoate de la naftalină placa zgâriată pe care se află înregistrat un singur refren: Hai la revoluţie, să dăm jos Guvernul!
Numai că, domnule preşedinte, manipularea aceasta de trei parale nu mai păcăleşte pe nimeni. Ştiţi mult prea bine că nu Guvernul României sau minoritatea PDL din Consiliul Judeţean decid priorităţile domniei voastre în cheltuirea banului public. Acestea sunt exclusiv apanajul majorităţii PSD din Consiliul Judeţean, aflată sub înaltul patronaj al domniei voastre.
În plus, refrenului dumneavoastră obosit i se poate opune un repertoriu veşnic viu şi nou, inspirat din Hotărârile iniţiate de domnia voastră în cadrul fiecărei şedinţe a Consiliului Judeţean care vizează cheltuirea preferenţială a banului public în direcţii ce atrag cel puţin suspiciuni de campanie electorală mascată.
În acest sens, fac apel la memoria dumneavoastră, despre care ştiu că nu dă greş mai ales atunci când vine vorba despre chestiuni politice, şi încerc să vă reamintesc faptul că plenul Consiliului Judeţean a aprobat în şedinţa din data de 21.10.2010, Hotărârea cu nr.299 în care se prevedea alocarea generoasei sume de 1.250.000 euro pentru susţinerea programului "Consumăm produse româneşti", mai precis pentru amplasarea a 2.500 de solarii pe suprafaţa judeţului Constanţa al căror scop principal este de a încuraja consumul propriu şi aprovizionarea pieţelor oraşelor cu produse autohtone.
Acum, vă cer să faceţi un exerciţiu de imaginaţie: să aşezăm în talgerele unei balanţe cultura constănţeană la sfârşit de an şi proiectul mai sus menţionat.
Se dă peste cap balanţa, domnule preşedinte!
Evident, în favoarea aşa-zisului consum de produse româneşti care va căpăta consistenţă abia spre finele proiectului, adică peste 3-4 ani de zile, conform Hotărârii adoptate. Şi chiar dacă am putea să gustăm, contracost bineînţeles, dintr-un ardei sau o roşie produse în solariile "domniei voastre" până la sfârşitul acestui an, acest lucru ar fi astăzi imposibil pentru salariaţii din cultura constănţeană, privaţi de drepturile salariale cuvenite.
Un preşedinte responsabil ar fi trebuit să cântărească bine, cu o singură unitate de masură - cea a interesului general - să judece drept şi să decidă în a da culturii ce este al culturii, dar şi agriculturii ce este al agriculturii. Dumneavoastră aţi judecat strâmb, aţi cântărit şi mai strâmb, cu o singură unitate de masură profund viciată politic, ca şi cum angajaţii din cultura constănţeană sunt o nouă specie care se hrăneşte cu aer.
Desigur, ar putea exista o soluţie de compromis, însă ceva îmi spune că zidul nepăsării domniei voastre va avea compoziţia granitului. Aceasta ar consta în reducerea numărului de solarii de la 2.500 la 2.000, fapt care nu ar pune în pericol în integralitatea sa proiectul agricol ce vă este atât de drag. În schimb, acest lucru ar atrage după sine o economie de 250.000 euro, sumă care ar fi mai mult decât suficientă pentru acoperirea restanţelor salariale ale angajaţilor din cultura constănţeană.
Aţi putea foarte simplu ca, la proxima şedinţă a Consiliului Judeţean, în caz că nu veţi identifica alte surse de finanţare, să efectuaţi o corectură cel puţin morală faţă de angajaţii din cultură.
Cum?
Prin introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre de modificare a Hotărârii cu nr.299/21.10.2010 în sensul reducerii sumei alocate iniţial (1.250.000 euro) cu suma aferentă asigurării cheltuielilor salariale ale instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean, acolo unde este cazul.
Astfel, cu aceleaşi fonduri, am putea să ne arătăm la fel de responsabili atât de revigorarea pieţelor de gros din judeţ, cât şi de soarta instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean (de al căror viitor depinde o mare parte a educaţiei copiiilor noştri).
Stimate domnule preşedinte,
Mă declar de acord cu domnia voastră asupra unui lucru - "trăim vremuri grele". Nu pot însă să fiu de acord cu folosirea acestor vremuri grele în sensuri de un mercantilism politic ce l-ar face pe însuşi Machiavelli să-şi revizuiască opera de căpătâi, "Il Principe".
Prin alocarea sumei de 1.250.000 euro, aţi demonstrat cu vârf şi îndesat că instituţia pe care o conduceţi găseşte, ca prin minune, fondurile necesare pentru proiecte, care, să fim sinceri, trezesc multe suspiciuni din punct de vedere al interesului politic, în timp ce, pentru cultură sacul este gol.
Este evidentă supărarea dumneavoastră pe sistemul cultural constănţean doar pentru că nu v-a adus şi nu vă va aduce voturi.
Vă cer sa lăsaţi oftica electorală deoparte şi să priviţi actul de cultură, dar mai ales pe oamenii care îi dau viaţă, cu mai multă bună credinţă şi bunăvoinţă şi să nu intraţi în istoria judeţului Constanţa ca fiind cel care a reiterat dictonul: "când aud cuvântul cultură îmi vine să scot pistolul!"
Mihai Petre
Consilier Judeţean PDL"
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp