Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:09 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Petre „Mazăre a fost produsul mişcărilor politice eronate“

ro

21 Oct, 2010 00:00 1278 Marime text
petre_mazare_-_mihai_petre___.jpg Culisele alegerilor din ultimii 12 ani, tertipurile lui Mazăre şi delăsarea PDL, toate acestea îşi găsesc explicaţia în interviul următor

Consilierul Judeţean PDL Mihai Petre a făcut o radiografie a ceea ce a însemnat administraţia Mazăre pentru Constanţa şi cum se va putea realiza câştigarea alegerilor din 2012 de către PDL.

Cum afectează şansele PDL de a câştiga Primăria  Constanţa în anul 2012 criza economică şi eroziunea firească a guvernării?

În niciun fel. Primarul municipiului Constanţa va trebui să dea socoteală pentru ce anume a făcut în acest mandat pentru constănţeni, adică nimic. Acest mare nimic nu îl va mai putea salva pe Radu Mazăre, iar eroziunea de moment a PDL va fi doar o simplă amintire, întrucât partidul se va redresa mai mult ca sigur până în anul 2012. Să nu uităm că în anul 2005, după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Traian Băsescu şi venirea la guvernare a Alianţei DA puţină lume mai credea în revenirea PSD, care ajunsese undeva în jurul cotei de 18%. La alegerile parlamentare din anul 2008 acelaşi PSD, aflat în vrie totală trei ani mai devreme, a contabilizat la nivel naţional mai multe voturi decât un PDL aflat pe val. Eu vă spun că după finalizarea alegerilor interne şi stabilirea candidaţilor pentru Primăria Constanţa şi preşedinţia Consiliului Judeţean, veţi vedea un PDL mult mai articulat, care a învăţat din greşelile trecutului şi care va convinge constănţenii, prin oameni şi proiecte concrete, că merită să câştige alegerile locale.

A fost şi este Radu Mazăre un candidat atât de puternic încât niciun partid să nu-l poată învinge?

Absolut nu. Eu consider că Radu Mazăre a fost, în mare măsură, produsul mişcărilor politice eronate, unele provocate cu bună ştiinţă din interior de către cârtiţe bine ascunse, ale tuturor partidelor care puteau emite pretenţii la fotoliul de primar al municipiului Constanţa. Când partidele nu vor mai greşi, iar constănţenii vor fi mai hotărâţi, cu certitudine că despre Mazăre vom vorbi numai la timpul trecut.

Vreţi să spuneţi că toate partidele au o anumită responsabilitate pentru cele trei mandate ale lui Radu Mazăre?

Bineînţeles. Să ne reamintim cum „saga Mazăre“ a început în anul 2000, cu evoluţia sub orice fel de aşteptări a PD, ce a fost dublată de un pact subteran făcut de candidatul PSD în turul doi. În anul 2004, Radu Mazăre a recâştigat Primăria cu mari emoţii, după ce în exit-poll a fost anunţat cu 65%, iar la numărătoarea cu mare cântec a voturilor a obţinut puţin peste 50%. Iar dacă PNL şi PD ar fi lăsat orgoliile la o parte şi ar fi candidat pe liste comune sub sigla Alianţei DA, cu certitudine că Radu Mazăre ar fi fost astăzi doar o simplă amintire tristă, de tipul Gheorghe Mihăeşi. Nici anul 2008 nu este mai diferit. Lansarea de candidaţi impuşi pe ultima sută de metri, cu un PDL încă necurăţat de influenţele măzăriste, nu avea cum să producă minuni.

Să înţelegem că v-aţi învăţat lecţiile istoriei?

Cu certitudine. Noi am învăţat că istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc prin faptul că se repetă. Însă şi Mazăre ar trebui să înveţe ceva, că ulciorul nu merge de multe ori la apă A fost suficient că a mers de trei ori, şi vedem astăzi cât de în urmă este Constanţa, la aproape toate capitolele, în comparaţie cu oraşe precum Sibiu, Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara.

Însă Mazăre va spune că nu a putut ajunge la nivelul oraşelor menţionate pentru că nu a primit bani de la Guvernul PDL. Aşa este?

Într-un timp, Radu Mazăre era foarte bun la diversiuni, un adevărat campion neîncoronat la distragerea atenţiei electoratului de la propria sa nepăsare faţă de urbea pe care o conduce. Astăzi însă, nu-şi mai ascunde în niciun fel nepăsarea, plecările lui prin ţările calde, în momente dificile pentru oraş, fiind o dovadă mai mult decât grăitoare în acest sens.
Totuşi, a rămas însă cu smiorcăiala ridicată la rang de artă, de fapt ca strategie de campanie electorală pe care cred că o putem deja anticipa pentru anul 2012. Văd deja panouri cu texte la limita vulgarităţii despre cât a pătimit sub guvernarea PDL. Însă îl întreb eu pe Radu Mazăre: tot guvernarea PDL a dat undă verde construcţiei de blocuri în faţa altor blocuri? Tot guvernarea PDL a distrus spaţiile verzi într-un ritm ameţitor? Tot guvernarea PDL a făcut ca să ne putem „mândri“ cu numărul de benzinării pe cap de constănţean? Tot guvernarea PDL a transformat staţiunea Mamaia, altădată perla litoralului româno-bulgăresc, într-un mizer cartier al Constanţei? Tot guvernarea PDL l-a forţat să înconjoare municipiul numai de investiţii în consum şi să blocheze orice fel de investiţii în producţie? Tot guvernarea PDL l-a determinat să transforme peninsula din perlă,
în ruşinea Constanţei? Tot guvernarea PDL l-a inspirat să înlocuiască haina de edil cu cea de colonel nazist, de revoluţionar cubanez sau de dansator de samba? Tot guvernarea PDL îl trimite să stea cu burta la soare în ţările calde când constănţenii care locuiesc pe strada Traian dorm cu frică, rugându-se să nu plouă? Radu Mazăre trebuie să explice în primul rând de ce Constanţa a ajuns la periferia oraşelor reprezentative ale României şi abia apoi ceea ce nu a făcut şi din ce motive. Şi veţi vedea atunci că acuzaţiile adresate Guvernului PDL, în contextul unui buget local de peste 4.000 de miliarde de lei vechi, nu pot deveni o scuză pentru iluminatul public deficitar, a curăţeniei pe străzi, a întreţinerii spaţiilor verzi, a asfaltării necorespunzătoare.

Credeţi că Mircea Banias este candidatul potrivit?

Putem vorbi despre candidatul potrivit abia după ce vom avea o dezbatere internă, un sondaj de opinie cu privire la notorietăţi şi intenţii de vot, dar mai ales o decizie prin vot în forurile de conducere ale partidului. Mircea Banias este singurul care şi-a anunţat până astăzi dorinţa de a candida pentru această funcţie. Eu cred că în discuţia internă vor mai apărea şi alte nume astfel încât, atunci când PDL va veni în faţa constănţenilor cu un candidat, acesta va fi validat de mai multe filtre interioare şi exterioare care îi vor conferi suficient de multe argumente pentru a fi câştigător.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii