Mircea Dobre (Pro România) - „Guvernul României ar trebui să se trezească la realitate!”
Mircea Dobre (Pro România) - „Guvernul României ar trebui să se trezească la realitate!”
25 Mar, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3012
Marime text
Deputatul de Constanța al partidului Pro România, Mircea Dobre, critică lentoarea cu care Guvernul Orban pune în practică măsuri ferme pentru susținerea mediului de afaceri grav afectat de epidemia COVID-19.
“Măsurile economice trebuie să țină cont de situația reală în care ne aflăm, până nu e prea târziu. Sunt afaceri închise deja, prin Ordin Militar. Nu e posibil să se birocratizeze o serie de măsuri pe care actualul guvern ar fi trebuit să le ia astfel încât să ajute și nu să încurce mai rău pe toată lumea. Anunțul făcut astăzi de ministrul Economiei arată că nu s-a înțeles nimic din situația reală, iar actualului guvern ar trebui să-i explice cineva realitatea, nu doar pe cea economică.
Ministrul Economiei a postat pe pagina de Facebook, o veste aparent ”bună”: statul va acorda certificate de situație de urgență și nu vor exista costuri pentru emiterea lor. Îmbucurător. Doar că „Cererea și documentele justificative vor fi introduse on-line într-o platformă care va funcționa în termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern (art. 2 alin. 1 și art.6 alin. 1)” Adică cel mai devreme pe 25.03.2020, dacă s-ar fi publicat astăzi în MO, ceea ce nu s-a întâmplat (ședința de guvern s-a desfășurat în data de 18.03.2020).
Avem următoarea situație: baruri, restaurante, hoteluri, SPA-uri, baze de tratament, saloane de înfrumusețare, săli de sport, baze sportive și multe alte afaceri care au fost închise prin ordin militar! Cum să vii tu, guvern în situație de urgență, să le ceri patronilor acestor afaceri să aducă dovada că n-au mai produs nimic în perioada în care au fost efectiv închise prin ordin militar! Care dovadă? Dovada există chiar în decretul care a făcut posibilă închiderea lor .Ce anume nu este clar?
Avem peste 8.430 de baruri, restaurante și cafenele autorizate de fostul Minister al Turismului azi se numește Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Câte dintre acestea ar putea livra mâncarea la domiciliu? Și la domiciliul cui: Avem 47 de localități turistice de interes național și 61 de interes local, unde numărul locuitorilor e mai mic decât cel al turiștilor. Dacă nu sunt turiști, iar localnicii erau, în mare parte, angajați în bazele de cazare – acum închise – cine va comanda mâncarea on-line la restaurantele din stațiunile turistice, pentru a fi livrată la domiciliu? Este doar un exemplu care arată lipsa de logică și neînțelegerea realității de către cei care au conceput acest plan de măsuri economice.
Am auzit cum membrii PNL fac apel la calm și la clemență pentru un guvern în situație de criză fără precedent, că poate se mai greșește, că poate oamenii sunt stresați, că poate unele lucruri nu se înțeleg din prima... Dacă nu înțeleg membrii actualului guvern, ar face bine măcar să asculte ce le spun și ceilalți. Dacă este nevoie, se poate desena situația, ca să fie mai clară pentru cei care nu înțeleg. Aceiași oameni care cer clemență pentru guvern și fac apel la calm au mai spus că nu e normal să se acorde ajutor din partea statului pentru toate afacerile, ci doar pentru cele afectate de criză, numai că deciziile luate îi tratează pe toți în mod egal. E clar că firmele de curierat merg foarte bine în perioada aceasta, că unele magazine au vânzări chiar mai mari decât înainte, prin comenzi on-line. Dar cum să-i impui unuia care a fost ÎNCHIS PRIN ORDIN MILITAR să depună aceleași declarații și bilanț contabil ca restul, care încă funcționează?
Chiar dacă vor rămâne restaurante care vor putea livra la domiciliu – ceea ce ne dorim toți, pentru că e dezirabil să funcționeze cât mai multe afaceri – totuși, cei care au conceput măsurile nu s-au gândit decât la București (cu toate că și aici situația nu este bună deloc). În rest, de unde să aibă restaurantele atâția clienți care să aibă, la rândul lor, atât de mulți bani în plină criză, ca să poată comanda zilnic mâncarea la restaurantele din Sinaia, Predeal, Bușteni, etc de exemplu?
În aceste condiții, este aberantă cererea de justificare a veniturilor prin balanță: Se închid activitățile conform Ordinului militar din data de 17.03.2020, iar certificatele de urgență trebuie emise fără acte contabile justificative, fiind foarte clar pentru toată lumea că veniturile sunt sau vor fi ZERO! Pentru toate activitățile care se închid prin Ordin Militar, certificatul de situație de urgență trebuie emis IMEDIAT, fără proceduri birocratice pentru domeniile de activitate interzise. Balanța aferentă lunii Martie se încheie pe 25 Aprilie, adică trebuie ca operatorii economici să aștepte o lună pentru depunerea documentelor pentru activități interzise de Ordin Militar.
În plus, se stipulează și următoarele: Codurile CAEN eligibile vor fi stabilite prin Ordin al ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, ordin care trebuie și el publicat, conform art. 6 alin.2 din Decretul 195/2020.
Trebuia stabilită prin H.G lista codurilor CAEN, ca să nu mai așteptăm și ordinul ministrului... Cine știe cât va mai dura?
Mai sunt și alte aberații birocratice: Conform articolului 3, punctul 5 din prezenta HG Certificatul de urgență se acordă doar pe perioada stării de urgență stabilită prin Decretul președintelui României, dar articolul 12 din Decretul Președintelui României dă posibilitatea emiterii certificatului de urgență pe întreaga perioadă în care activitatea este afectată, în contextual pandemiei COVID-19. Să înțelegem ca această hotărâre de guvern este peste un decret prezidențial!”, transmite deputatul constănțean.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii