Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană, acuzat de plagiat la lucrarea sa de doctorat

ro

01 Jul, 2024 13:19 177 Marime text










 
  • Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO și posibil candidat la alegerile prezidențiale din toamnă, se confruntă cu acuzații de plagiat. Jurnalista Emilia Șercan scrie pe site-ul PressOne că Geoană a preluat în lucrarea sa de doctorat zeci de pagini din rapoartele oficiale ale președinților americani Bill Clinton și George W. Bush, fără a atribui sursele și fără a folosi ghilimele.
 
Teza de doctorat a lui Mircea Geoană, susținută în 2005 la Academia de Studii Economice din București, este dedicată integrării României în structurile euro-atlantice, dar surprinzător, subiectul central ocupă doar 1,4% din totalul lucrării, potrivit PressOne. În schimb, zeci de pagini sunt alocate evoluției economiei americane, inclusiv politicilor monetare ale Rezervei Federale, gestionării fuziunilor corporative și evoluției pieței NASDAQ, inflației și deficitului bugetar al SUA, conform știripesurse.ro.

Ancheta PressOne a scos la iveală că cel puțin 78 din cele 279 de pagini ale lucrării conțin text, grafice și tabele preluate fără atribuire din surse diverse, inclusiv din rapoartele economice prezentate Congresului SUA de președinții Bill Clinton în 1999 și George W. Bush în 2002 și 2003. Niciuna dintre aceste surse nu este citată în textul lucrării și nu apare în bibliografie.

PressOne ar fi descoperit, de asemenea, conținut plagiat în anexele lucrării. O verificare aleatorie a Anexei nr. 2 a relevat că cel puțin 9 pagini conțin preluări neautorizate.

Geoană ar fi recurs la o tehnică de plagiat prin traducere, preluând conținutul din documentele oficiale americane și tradus fără menționarea sursei. Această metodă a fost identificată și în alte teze de doctorat ale unor demnitari de rang înalt.
 
 
Citește și
Sondaj INSCOP Mircea Geoană, pe primul loc în topul încrederii românilor, urmat de Nicușor Dan
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii