Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:20 17 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monopol impus lui Tucan de la centru

ro

22 Sep, 2008 00:00 1368 Marime text
1222022916.jpg

CNADNR a atribuit contractele de intretinere multianuala a drumurilor nationale din regiunea sud-est unei asocieri de firme conduse de oameni de afaceri influenti

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale SA a organizat licitatie pentru atribuirea lucrarilor de intretinere multianuala pentru drumurile nationale din regiunea de sud-est. Conducerea CNADNR a selectat firmele ce se vor ocupa de intretinerea drumurilor nationale din judetele Braila, Ialomita, Calarasi, Tulcea si Constanta. Este vorba despre atribuirea unui contract multianual pentru perioada 2008 - 2011. La Constanta, de intretinerea drumurilor nationale, atat pe perioada sezonului rece, cat si pe timp de vara, se vor ocupa trei firme, in asociere. Este vorba despre o firma din Constanta, Euroconstruct Consulting SRL - lider de asociere, si de doua firme din Bucuresti - SC Tehnologica Radion SRL si SC Delta ACM 93 SRL. Contractul a fost atribuit pe 8 iunie 2008, iar CNADNR a selectat oferta asocierii dintre cele trei firme, din doua oferte. Contractul a fost atribuit in schimbul sumei de 165.838.213 lei fara TVA, adica in schimbul uriasei sume de peste 1.658 miliarde de lei vechi. In anuntul de atribuire se specifica in mod clar ca lucrarile ar putea fi subcontractate, prin urmare, banii alocati de CNADNR celor trei firme ar putea avea si beneficiari terti. In ce priveste partea lucrarilor ce ar putea fi subcontractata, in anunt se precizeaza ca nu se cunoaste. De precizat ca lucrarile de intretinere se refera la o paleta variata de servicii: aplicarea de etichete marcatoare, intretinea propriu-zisa a soselelor, servicii de paza, servicii de curatare specializate si servicii de deszapezire.

Cheltuieli duble pentru Constanta

Curios este faptul ca licitatia pentru toate cele cinci judete a fost castigata de asocierea dintre SC Tehnologica Radion SRL si SC Delta ACM 93 SRL. Astfel, in judetul Braila, cele doua firme amintite se vor ocupa de intretinerea drumurilor nationale in schimbul sumei 79.497.548 lei fara TVA, adica pentru aproape 795 miliarde de lei vechi. Suma nu reprezinta nici macar jumatate din totalul alocat de CNADNR pentru Constanta, insa trebuie tinut cont si de faptul ca pe teritoriul judetului nostru se afla si Autostrada Soarelui. In judetul Ialomita, licitatia a fost castigata de aceleasi doua firme din Bucuresti, oferta lor fiind si singura primita de CNADNR in acest judet. Suma pentru care societatile se vor ocupa de intretinerea drumurilor nationale din Ialomita este de 75.406.107 lei, adica 754 miliarde lei vechi. Pentru judetul Calarasi, SC Tehnologica Radion SRL si SC Delta ACM 93 SRL au obtinut 77.679.780,47 lei fara TVA. Si in acest caz, singura oferta a fost cea propusa de cele doua societati asociate.

Acelasi trio si la Tulcea

De intretinerea drumurilor nationale din judetul Tulcea se ocupa aceeasi constelatie de firme ca si in judetul Constanta, mai exact, Euroconstruct Consulting SRL Constanta si SC Tehnologica Radion SRL si SC Delta ACM 93 SRL, ambele din Bucuresti, lider de asociere fiind, ca si in judetul Constanta, prima dintre ele. Pretul obtinut de cele trei societati pentru lucrarile ce vor fi efectuate in urmatorii trei ani a fost de 985.580.072 lei fara TVA. De precizat ca SC Euroconstruct Consulting SA Constanta ii are ca actionari pe Vasilica Melente si Constantin Melente, administrator fiind cel din urma. Tehnologica Radion SRL ii are ca asociati pe Mirela Fodor si Theodor Berna, acesta din urma fiind si administratorul firmei. Theodor Berna este cunoscut ca unul dintre principalii finantatori ai PSD in campania electorala din 2004, el cotizand atunci cu 45.000 lei. Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 SRL este patronata de omul de afaceri de succes Diaconu Florea, care este administrator si asociat unic. De precizat ca anul 2007 a fost unul foarte profitabil pentru Delta ACM 93 SRL in ce priveste contractele incheiate, fiind o firma agreata si de Primaria Generala a Capitalei. Astfel, societatea a obtinut contracte in valoare de 180 milioane lei, adica vreo 50 milioane euro pentru mai multe lucrari, castigate fie prin asociere cu alte firme, fie in calitate de lider de asociere, fie de membru. De precizat ca licitatiile au fost organizate de catre CNADNR si nu de catre Directia Regionala de Drumuri si Poduri Constanta, in subordinea careia se afla cele cinci judetene. Prin urmare, directorului DRDP Constanta, Jean-Paul Tucan, i s-a impus acest monopol de la Bucuresti.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii