Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Matei interzice accesul consilierilor PNL si PD-L in primarie

ro

23 Jul, 2008 00:00 1189 Marime text

Majoritatea din Consiliul Local Navodari este ignorata de actualul edil. Consilierii locali ameninta cu plangeri penale. A fost schimbat Consiliul de Administratie al Ecotermului, iar viceprimarului i-au fost stabilite atributii de serviciu

La inceputul saptamanii, alesii locali navodareni, din PD-L si PNL, au convocat o noua sedinta extraordinara a Consiliului Local (CL). Consecvent unui "bun" obicei, edilul orasului, pesedistul Nicolae Matei nu a venit la intrunire si nici nu le-a pus la dispozitie alesilor locali, sala de sedinte. Acestia au asteptat cateva minute, dupa care s-au reorientat si au decis sa tina sedinta intr-o sala de clasa a liceului "Lazar Edeleanu" din localitate. Zvonurile nu au intarziat sa apara, oamenii veniti sa asiste la modul in care munceste CL pentru locuitori sustinand, la un moment dat, ca li s-a spus ca sala de sedinte ar fi... inundata. Intreaga sedinta s-a desfasurat sub semnul ilegalismului, democrat-liberalii si liberalii sustinand ca li se interzice accesul pe domeniul public si in salile CL. Motivul pentru care Nicolae Matei nu le-ar permite acest acces ar tine, conform celor prezenti la sedinta, de nemultumirea acestuia privind componenta actuala a CL. La intrunire au participat 10 alesi locali PD-L si PNL, lipsind toti consilierii PSD, dar si un liberal, Stere Lascu, plecat din tara. Pe ordinea de zi s-au aflat sapte proiecte de hotarare, la care s-a mai adaugat unul privind punerea in legalitate a Centrului de Permanenta Medical. Dupa cum ne-au obisnuit, democrat-liberalii si liberalii navodareni au avut o noua comuniune de interese, armonizandu-si voturile, dar si vocile in criticarea actualului edil si a secretarei orasului. De altfel, alesii locali au hotarat ca secretarei orasului, Diana Patru, sa i se faca plangere penala, deoarece a fost pentru a doua oara cand aceasta nu a venit la sedinta CL, dupa cum ii cere legea. "A fost convocata si a zis ca nu-i da voie primarul", a precizat pedelistul Stere Sponte, care a cerut si sanctionarea acesteia. "Nu a venit, sa nu i se dea salariul." Diana Patru, dupa cum au spus consilierii locali, nu a venit la sedinta de consiliu, dupa un concediu medical de sase luni. Acuzele la adresa primarului nu s-au oprit de-a lungul unei ore, atat cat a durat intalnirea. Alesii spun despre Matei, printre altele, ca a instaurat un regim mai rau decat cel din Transnistria, prin blocarea accesului alesilor locali la sala de sedinte a CL, dar si prin epurarea si intimidarea unei parti a functionarilor publici care au fost fideli fostului edil. In aceeasi masura, consilierii cred ca orasul se afla in pragul unui dezastru, dat fiind faptul ca nu se mai continua nicio investitie in oras, nu se mai efectueaza lucrari la niciun obiectiv, pentru care au fost gasite finantari si au fost incheiate contracte cu termene de executie.

Componenta unor comisii, dar si a Consiliului de Administratie al Ecoterm

Pedelistii si liberalii au aprobat componenta Comisiilor de licitatie publica si negociere, cu privire la concesionarea si vanzarea imobilelor terenuri, apartinand domeniului privat al orasului. Din aceste comisii nu face parte niciun consilier local social-democrat. A fost stabilit si noul Consiliu de Administratie (CA) al Clubului Sportiv Navodari, presedinte ramanand Ion Pacea. Totodata, a fost schimbat si CA al SC TSP Ecoterm SA, societatea care asigura utilitatile in oras si al carei unic actionar este CL Navodari. S-a stabilit ca numarul membrilor CA sa creasca la noua, acestia fiind Marian Balta (presedinte), Vasile Oancea, Maria Gache, Stefan Spilcea, Catalin Barbacariu, Daniel Dumitrescu, Nicolae Popa, Iulian Trandafir si Florentina Popescu. A mai fost decisa componenta Comisiei de circulatie si administrare a drumurilor publice, stabilindu-se ca toate constructiile ce se vor ridica in oras, sa se faca si cu avizul acestei comisii. De asemenea, s-a hotarat ca, inainte de inceperea sezonului estival, reprezentantii primariei sa vina in fata comisiei, pentru a stabili, de comun acord, eventualele restrictii de circulatie sau amplasarea unor marcaje rutiere, pentru a nu se mai intampla ca in zona Taberei de copii Navodari sa se circule cu 40km/ora, in conditiile in care in statiunea Mamaia, mult mai aglomerata, se poate merge cu 50 km/ora. A mai fost constituita si Comisia de Achizitii Publice al carei resedinte a fost numit actualul viceprimar, Florin Chelaru.

Atributii pentru viceprimar

Colegul de partid al viceprimarului, liberalul Jean Paul Tucan, a initiat un proiect de hotarare prin care Chelaru sa primeasca atributii de serviciu. Astfel, s-a stabilit ca vicele de la Navodari sa conduca si sa coordoneze Compartimentul Asociatii de Proprietari, Serviciul Administrativ si Compartimentul de Protectia Mediului. De altfel, de mai bine de o luna de la instalarea actualei administratii locale, Florin Chelaru a functionat fara atributii de serviciu, declarand in sedinta CL ca "i s-a dat mediul". Ca o completare la faptul ca, pana in acest moment, actualul edil nu a initiat decat un proiect de hotarare, privind canalizarea de pe strada Ciocarliei, proiect inutil, dupa parerea alesilor locali, deoarece trebuiau obtinute numai doua noi avize, viceprimarul orasului a precizat ca, pana acum, a muncit mai mult decat primarul.

Intrebari pentru Matei

Finalul sedintei CL Navodari a apartinut cererilor adresate edilului. Acestuia i se solicita sa prezinte un raspuns cu privire la interzicerea functionarilor publici de a participa la sedintele CL, desi au ca atributii de serviciu acest lucru. O alta intrebare adresata acestuia, vizeaza un afis ce ar fi fost pus la intrarea in primarie, prin care, alesilor locali PD-L si PNL le-ar fi fost interzis accesul in institutie. Poate cea mai importanta problema a fost cea a completarii unor comisii, cum este cea de fond funciar, deoarece sunt persoane care asteapta o adeverinta de la aceasta, dinainte de alegerile locale. Matei mai trebuie sa raspunda si cu privire la revizuirea CA de la unitatile de invatamant din oras, care trebuie sa-si faca un necesar cu privire la noul an scolar.

Scris de: {autor}Alexandru STANCU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii