Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:31 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Moga „Avem peste 1,5 milioane de acte normative"

ro

25 Mar, 2009 02:35 1252 Marime text

proiecte_parlamentari__Gheorghe_Dragomir_04.jpgLiberalul Mihai Lupu doreşte trecerea unităţii militare din Medgidia la Consiliul Local, iar pedelistul Constantin Chirilă vrea să înfiinţeze două sate din grupurile sociale Nazarcea şi Culmea # Nicolae Moga susţine, însă, că „nu mai trebuie să facem atâtea legi"

După aproape patru luni de la alegerile parlamentare,  senatorii şi deputaţii constănţeni au deja în plan elaborarea unor proiecte de lege care au la bază probleme făcute cunoscute de cetăţeni.
Fie că au legătură cu partea administrativă, socială ori sunt aspecte legate de sistemul sanitar, unii dintre parlamentarii constănţeni s-au gândit să meargă dincolo de veşnicele promisiuni şi să facă ceva mult mai concret pentru ajutorarea acestora.
Din problemele pe care le-a strâns, de trei luni, de la cetăţenii din Colegiul 7, deputatul PSD Matei Brătianu nu a reuşit să identifice vreuna care ar putea constitui subiectul unui proiect de lege. „Oamenii vin la mine cu probleme cotidiene. Nu mi-au adus la cunoştinţă probleme care să le găsesc soluţionare în proiecte de lege. Eu însă mă gândesc la câteva care ţin de partea administrativă, însă cu profunde implicaţii sociale, dar despre care nu vă pot pomeni nimic. Sunt încă la stadiul de idei, mai am de făcut nişte consultări", a susţinut deputatul.
Colega sa de Cameră, Antonella Marinescu, membră în Comisia de Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor, a susţinut că a introdus deja amendamente pe OUG 155/2001, legată de câinii comunitari, dar şi la Ordonanţa 27/2008, dezbătută la începutul acestei săptămâni, în plenul Parlamentului.
Şi senatorul PSD Alexandru Mazăre susţine că, până la acest moment, a adunat ceva probleme de la cetăţeni şi şi-a propus ca în perioada următoare să depună amendamente la legea arendei, dar şi la legea sponsorizării - aspect privind domeniul cultural: „Am constatat, de exemplu, că la Opera Română sumele foarte mari alocate nu se justifică, pentru că activitatea este una foarte redusă", a explicat Mazăre. În acest week-end, senatorul a avut ultimele discuţii cu juriştii săi pentru finalizarea proiectului privind Legea ANL-ului.
Democrat-liberalul Constantin Chirilă vrea să vină în ajutorul cetăţenilor din grupurile sociale Nazarcea şi Culmea, pentru care doreşte obţinerea statutului juridic corespunzător: „Cetăţenii din localitate plătesc impozite şi taxe ca şi cum ar trăi în Ovidiu, ca şi cum ar avea toate condiţiile unui trai decent. Când, în schimb, lucrurile nu stau deloc aşa. Doresc să înfiinţez unităţi administrativ teritoriale care să aibă drepturile corespunzătoare", a precizat Chirilă.
Liberalul Mihai Lupu a declarat că a iniţiat deja un proiect de lege, o problemă care a constituit un punct principal în campania electorală. „Acesta face referire la trecerea unităţii militare de la Medgidia, a terenului şi a corpului de clădire în administrarea Consiliul Local. Sper că va sta la baza unui ordin al ministrului în zilele următoare", a susţinut Lupu.

proiecte_parlamentari_Nicolae_Moga_05.jpg„Mai degrabă mergem şi discutăm cu cetăţeanul"

Senatorul social-democrat Nicolae Moga consideră că elaborarea legilor nu este cea mai bună metodă pentru rezolvarea problemelor. „Mai degrabă mergem şi discutăm cu cetăţeanul faţă în faţă şi îi oferim acestuia alternative. Cred că nu ar trebui să mai facem atâtea legi, pe cele existente ar trebui să le comasăm. La cele peste un milion şi jumătate de acte normative este imposibil ca cetăţenii să le ştie pe toate. Cetăţenii au multe neajunsuri, dar nu toate îşi găsesc rezolvare prin legi. Ar trebui să existe o legislaţie mult mai eficientă, dar asta nu o hotărăsc eu. Sunt un simplu deputat", a evidenţiat Moga.
Colega sa de Cameră, Manulea Mitrea, a declarat că, până la acest moment, printre problemele sesizate de cetăţenii Colegiului 8, nu se numără vreuna care să reclame o rezolvare printr-un proiect de lege. „Majoritatea covârşitoare se referă la probleme de resortul administraţiei locale ori al Poliţiei şi au fost înaintate de către cabinetul parlamentar celor în drept să le rezolve. În măsura în care vor apărea situaţii care să necesite elaborarea unui proiect de lege, voi acţiona ca atare", a declarat Mitrea.
Nici deputatul liberal Gheorghe Dragomir nu are, până la acest moment, planuri de vreun proiect de hotărâre. „Problemele cetăţenilor din Colegiul 1 nu sunt atât de complicate. Până acum mi-au fost aduse la cunoştinţă lucruri mărunte, legate de implicarea sau neimplicarea autorităţilor locale. Sper să se găsească probleme care pot fi rezolvate prin acte normative, căci, în definitiv, asta este menirea parlamentarului".



Legi pentru toţi

Deputatul Colegiului 5, Zanfir Iorguş, a adus deja modificări Ordonanţei de Urgenţă nr. 13/2008, referitoare la Legea 51/2006 şi 241/2006. Astfel, se propune înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare intercomunitară şi a unor operatori pentru serviciile publice, de apă, energie termică, iluminat public, transport în comun. „Ordonanţa cu modificări a trecut de comisii, urmează să fie discutată în plen săptămâna viitoare", a evidenţiat Iorguş. Parlamentarul susţine că de beneficiile unui aspect al acestei ordonanţe - referitoare la sistemul de apă şi canalizare - ar putea beneficia şi locuitorii din colegiul său: „Cetăţenii sunt nemulţumiţi de faptul că facturile la apă şi canalizare sunt mult prea mari, pentru că sunt înregistrate şi cantităţi de apă pluvială", a evidenţiat Iorguş.


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii