Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:14 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă lege a pescuitului a fost depusă în Parlamentul României. Se cere sprijinul tuturor deputaților și senatorilor de Constanța pentru aprobarea ei

ro

06 Jul, 2021 00:00 3269 Marime text
  • O nouă lege a pescuitului a fost depusă în Parlamentul României
  • În calitate de coinițiator, deputatul PNL, Bogdan Bola susține că noul act normativ își propune să stopeze degringolade din industrie şi în același timp este mult mai prietenoasă cu mediul înconjurător
  • Bola lansează un apel public și celorlalți parlamentari constănțeni, să studieze proiectul legislativ, să comunice părerile lor și să alăture în susținerea acestuia în viitoarea sesiune parlamentară
 

 
O nouă lege a pescuitului a fost depusă în Parlamentul României. Anunțul a fost făcut de deputatul liberal constănțean, Bogdan Bola.
 
“Ne dorim ca prin Legea Pescuitului să stopăm aceasta degringoladă şi să începem să gândim mai mult pentru natură.

Astfel, proporțional cu distrugerea habitatelor acvatice, prin îndiguiri și barări, acțiune dublată de intensificarea pescuitului, capturile au scăzut într-o 100 de ani, în perioada 1920-2020, de la 24 de mii de tone la doar 2.7 mii tone. Dacă ne uităm la specii, sturionii s-au decimat, de la 10570 de exemplare de nisetru pescuite comercial în 1904 la numai 23 de în 2004. Toate acestea sunt conectate și din păcate, greșelile unei generații se răsfrâng asupra următoarelor, acest lucru fiind vizibil pentru oricine dorește să vadă asta: dacă în 1924 erau aproape 10 mii de pescari comerciali, în ziua de astăzi mai sunt doar 4000, aceștia raportând în medie, în ultimii 10 ani, doar 36 de kg de pește pe lună de pescar.

Într-un domeniu care exploatează o resursă care se află sub apă şi nu este uşor vizibilă, corupția a devenit ceva aproape firesc, iar actuala legislaţie s-a dovedit a fi prea permisivă şi incapabilă să ofere instrumentele necesare autorităților de reglementare şi control. Estimările specialiştilor indică o piaţă neagră a peştelui care ajunge la 80% din cantitatea totală de peşte exploatat din habitate naturale.

Legea pe care noi o propunem dorește să readucă în echilibru cele 3 elemente primordiale: habitatele acvatice, resursele acvatice și pescarii. Toate lacunele legislative, supralegiferarea printr-un hățiș de ordine de ministru, uneori chiar contradictorii, hotărâri și decizii, degringolada instabilităţii şi predictibilităţii legislative, precum şi slăbiciunea instituţiilor ne-au adus în acest punct terminus, în care ori facem ceva ori pierdem definitiv această resursă şi acest sector economic”, susține deputatul PNL.

Bogdan Bola - deputat PNL Constanța
 

Parlamentarul constănțean explică că la începutul intâlnirilor cu pescari tradiționali, asociații de pescuit, cercetători și instituții ale statului, puțini au luaut demsrsul în serios, “crezând că fie ne vor duce pe calea care o doreau ei, fie o facem doar pentru ceva publicitate și ne vom pierde pe drum. Însă în acest moment, când a devenit clar că dorim cu adevărat să schimbăm un sistem bolnav, bazat pe monopolul unor baieți deștepti - fie că vorbim de pescuitul comercial sau de cel recreativ și sportiv - lucrurile au început să se precipite și au pornit deja campania falsă și negative”.
 
Proiectul de act normativ vine să amendeze prevederile actuale ale actelor normative care reglementează pescuitul în România, cum ar fi:
refacerea habitatelor acvatice, reglementarea pescuitului, trasabilitatea peștelui și a produselor din pește, dezvoltarea comunităților tradiționale de pescari, transparența decizională, dezvoltarea de infrastructură verde, înmulțirea zonelor de protecție și de refacere biologică, program multianual de repopulări și populări de susținere și pentru prima dată în istorie alocarea unui procent de 35% din încasări, înființarea primei stațiuni de conservare și cercetare pentru sturioni din regiune, pedepsirea aspră a braconajului, chiar si cu pedepse între cinci și opt ani, digitalizarea pescăriei, programe de conservare și refacere a populațiilor sălbatice de pești și protecția consumatorului.
 
Bola lansează un apel public și celorlalți parlamentari constănțeni, indiferent de coloratura politică, să studieze proiectul legislativ, să comunice părerile lor și să alăture în susținerea acestuia în viitoarea sesiune parlamentară.
 
PRECIZĂRI:


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii