Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O parte a aromanilor se vrea minoritate nationala

ro

18 Apr, 2005 00:00 874 Marime text

Demersuri si intrigi obscure

In cadrul intalnirii anuale a reprezentantilor comunitatii aromane, desfasurata in urma cu doua zile, s-a votat in favoarea inregistrarii aromanilor drept etnici minoritari * Aromanii doresc astfel afirmarea identitatii etnice si culturale * Senatorul PNL Puiu Hasotti contrazice cu vehementa solicitarile, justificandu-le drept cereri meschine ale unor inginerasi sfertodocti * In acord cu pozitia parlamentarului se afla si fostul ministru al Culturii si Cultelor, Ion Caramitru * Acesta a precizat ca se va ridica impotriva acestei initiative obscure

In urma cu doua zile, la Bucuresti, s-a desfasurat intalnirea anuala a reprezentantilor Comunitatii aromane, organizatie nonguvernamentala cu reprezentanta la nivel national. La eveniment au participat peste 500 de delegati, iar printre temele incluse in cadrul agendei de lucru, drepturile aromanilor au fost amplu discutate. Astfel, cei prezenti au votat in sprijinul unui document obscur, prin care se solicita inregistrarea aromanilor drept minoritate nationala. In acest context, aromanii si-au exprimat vointa de afirmare a propriei identitati etnice si culturale, precum si de exercitare a drepturilor care decurg din statutul de minoritate nationala. Printre acestea, delegatii au inclus studierea in scoala a limbii si culturii aromane, precum si accesul la serviciul religios in limba materna. Totodata, in cuprinsul documentului se arata ca descrierea inexacta, minimalizarea si ignorarea identitatii aromanilor determina alterarea limbii si culturii acestei etnii.Conducerea comunitatii aromane din Romania este de parere ca "strategia de salvare si dezvoltare a limbii si culturii aromane este in favoarea propriei identitati, in acord cu participarea la concertul multicultural european si universal". In vederea adoptarii unor masuri in acest sens, saptamana aceasta, reprezentantii comunitatii aromane vor adresa cereri primului ministru, Calin Popescu-Tariceanu, ministrului Culturii si Cultelor, Monica Musca si presedintelui Consiliului Minoritatilor Nationale, Szilagyi Zsolt in scopul sustinerii demersurilor privind inregistrarea drept minoritate nationala. Participantii la intrunire au afirmat ca nu sunt albanezi sau romani ci aromani din Muntii Pindului.

"Cereri meschine ale unor inginerasi sfertodocti!"

Parlamentarul Partidului National Liberal Puiu Hasotti contrazice cu vehementa afirmatiile reprezentantilor, justificandu-le demersurile drept "cereri meschine ale unor inginerasi sfertodocti". Totodata, senatorul Hasotti considera initiativa ca fiind "o aberatie din toate punctele de vedere". In opinia sa, recunoasterea aromanilor ca minoritate nationala ar insemna contrazicerea sutelor de ani de istorie, precum si a tuturor cercetarilor istorice si lingvistice, de la Ana Comnena la Nicolae Iorga. "Am infirma studiile Academiei Romane si ne-am nega cultura. In spatele acestei initiative se afla demersuri meschine si voi avea grija sa ma opun cu vehementa", a mai adaugat Hasotti.In total acord cu pozitia senatorului Hasotti se afla si fostul ministru al Culturii si Cultelor, Ion Caramitru. In opinia sa, aromanii sunt romani iar in sprijinul acestui adevar stau limba, originea si marturiile marilor oameni de cultura. "In marile momente ale tarii, aromanii au participat ca romanii iar originea lor este latina", a afirmat Caramitru. Totodata, fostul ministru al Culturii a precizat ca se va ridica impotriva acestor demersuri si interese obscure.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii