Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:27 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Octavian Ruse „Zona peninsulara trebuie sa arate ca o zona mediteraneana"

ro

20 Mar, 2009 22:28 2730 Marime text

CAP_2_Octavian_Ruse_Proiect_SA_01.jpg„Cum ar fi ideal să arate zona peninsulară? Fără hambare deasupra blocurilor, acestea trebuie să fie mansardate, cu terase, cu mici localuri, să fie o zonă aerisită"

Directorul SC Proiect SA, Octavian Ruse, cel care s-a ocupat de o parte a studiului de fundamentare a masterplanului privind dezvoltarea zonei peninsulare a municipiului Constanţa ne-a vorbit despre cum va arăta, peste ani, zona veche a oraşului. „De bani depinde accelerarea sau stagnarea lucrărilor",  susţine acesta.

„Zona peninsulară nu are cum arăta decât ca o zonă mediteraneană", a susţinut, optimist, directorul Proiect SA, unul dintre oamenii care au participat activ, încă din 1969, la dezvoltarea oraşului, asistând la toate transformările pe care urbea le-a avut în ultimii 40 de ani.
În 6 decembrie 2007, societăţii în discuţie i-a fost atribuit un contract în valoare de 230.000 lei pentru realizarea unui masterplan privind dezvoltarea zonei peninsulare a municipiului Constanţa. După un an, la 15 ianuarie 2009, aceleiaşi societăţi i-a fost atribuit un alt contract, de revizuire a studiului de fezabilitate, despre care societatea nu cunoştea prea multe detalii.  „Se poate să se facă diferite modificări, căci s-a modificat şi legislaţia în domeniu, care e atât de fluentă, că nici nu mai ştii. La proiectele mari, fiecare PUG are în spate studii de fundamentare, e un domeniu care implică foarte multe studii geografice, istorice. În virtutea contractului, autoritatea contractantă trebuie să dea o temă. În funcţie de aceasta, noi vom negocia o sumă, un termen", a mai evidenţiat Ruse.

masterplanul_constantei.jpgVisele primarului, cap în cap cu părerea specialiştilor

Primăria Constanţa are în vedere, de opt ani, reabilitarea integrată a Zonei Peninsulare Constanţa. Problemele legate de statutul juridic al imobilelor din partea istorică a oraşului, încă neclarificat de instanţe, o dată cu dificultăţile suplimentare induse de acordurile pe care trebuie să le dea Ministerul Culturii pentru orice lucrare executată în Peninsulă, lipsa fondurilor şi aspectul social legat de chiriaşii şi proprietarii imobilelor peninsulare, au făcut imposibilă orice abordare a acestui deziderat, din punctul de vedere al autorităţilor locale.
Primarul Mazăre a vorbit ultima dată despre acest aspect în toamna anului trecut, ca despre o zonă care ar putea deveni una de mare interes atât pentru turiştii din ţară, cât şi pentru cei din străinătate. Acesta punea în discuţie, la vremea respectivă, reabilitarea promenadei Cazino, amenajarea piaţetelor, drumurilor şi aleilor pietonale, dar şi construirea parcărilor. Mai mult, primarul vorbea şi despre consolidarea falezei.
Însă, peste ideile şi visele edilului constănţean, benefice de altfel, ar putea trece vreme multă şi multe hârtii. Acţiune mai puţină, mai ales la aceste vremuri de criză. „Aleile pietonale vor coborî către marină şi portul de yachting, care va fi un pol de mare atracţie. Începând de anul viitor (nr.2009), acolo va fi foarte multă forfotă, care va iradia către zona peninsulară. Reabilitarea esplanadei şi accesului către plaja Modern vizează amenajarea unei scări rulante şi a unei căi de acces pentru persoane cu handicap", explica primarul în septembrie 2008.
Se aduce în discuţie chiar şi construcţia unei parcări subterane în Piaţa Ovidiu, care va deservi atât Portul de Agrement Tomis, cât şi străzile din Peninsulă, care „vor fi pline de terase şi restaurante". „Sub Piaţa Ovidiu s-ar preta o parcare pe trei etaje, care asigură accesul facil către zona peninsulară. Problema de care ne vom izbi este arheologia. Ne vom lovi de Tutankamonii de sub Piaţă", susţinea Mazăre.

„Ar trebui să arate decent"



Cât despre modul în care va arăta această zonă peste ani, directorul a susţinut, cu încredere, că este necesar să arate decent. Referitor la termenul de finalizare, directorul susţine că nu se poate da o dată fixă. „De prin anii '70 se doreşte şi se gândeşte o reamenajare a zonei peninsulare, însă niciodată nu au fost bani suficienţi şi a rămas doar la stadiul de hârtii. S-au făcut, la acel moment, cartări ale fiecărei case, cu toate datele construcţiilor. Cred, totuşi, că nu vor dura zece ani până va fi gata reabilitarea zonei peninsulare", afirmă directorul.
Următoarea etapă după finalizarea studiilor de fezabilitate este scoaterea la licitaţie a proiectului tehnic de licitaţie, caietelor de sarcini şi a detaliilor de execuţie, despre care se spune că vor dura cel puţin doi ani. „Este vorba despre zona istorică a oraşului, care trebuie să arate ca o zonă mediteraneană. În orice poziţie am sta, suntem cu faţa la mare. Cum ar fi ideal să arate? Fără hambarele acelea deasupra blocurilor, acestea trebuie să fie mansardate, cu terase, cu mici localuri, să fie o zonă aerisită. Într-un cuvânt, trebuie valorificate vechile monumente din zonă, vechea primărie, unde este Casa Armatei, unde e vechiul Palat Regal, muzeele, catedrala, geamia. Acestea ar putea ajunge la valoarea pe care o aveau în trecut".
În legătură cu stadiul la care se află monumentele acum, directorul susţine că aceste clădiri au fost lăsate în voia timpului şi a celor care ar fi trebuit să se preocupe de reabilitarea lor: „Casele din zonă au aparţinut unor italieni bogaţi, însă după ce au plecat, regimul comunist a adus familii de rromi acolo, care nu au făcut altceva decât să le distrugă. Până nu se rezolvă problema proprietăţilor, nu se poate face nimic. Şi este grav, căci poate dura ani buni această etapă".

„Totul depinde de bani"

„De bani depinde accelerarea sau stagnarea lucrărilor. Noi suntem pozitivi, nu contează culoarea politică a cui va face chestia asta, important este să se facă", a susţinut Octavian Ruse.

{mos_ri:Octavian Ruse}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii