Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:36 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Onaca si Mironescu, fara somaj parlamentar, Mocanescu, da

ro

05 Jan, 2009 02:46 1701 Marime text

Laurentiu_Mironescu_haioasa_02.jpgCei ce n-au reuşit să-şi prelungească mandatele pot beneficia, timp de un trimestru, de indemnizaţia de parlamentar

Introducerea votului uninominal i-a adus pe unii dintre deputaţi şi senatori în ipostaza de şomeri. Dar românii n-au de ce să le plângă de milă, întrucât parlamentarii noştri au avut grijă să-şi asigure măcar o perioadă din punct de vedere financiar.

Schimbarea regimului politic din România a permis unor politicieni să renunţe la locul de muncă deţinut şi să devină de profesie „parlamentari". Numai că unora scrutinul electoral din 30 noiembrie 2007 le-a adus o „surpriză": porţile Palatului Parlamentului li s-au închis cel puţin până în 2012. Cariera de parlamentari le-a fost curmată de electorat, iar acum sunt puşi în situaţia fie de a reveni la locul de muncă părăsit de mult, fie de a-şi continua afacerile, fie de a-şi încropi o afacere... Orice ar decide, ei au posibilitatea de a profita de pe urma „activităţii" de parlamentar sub mai multe aspecte: multiplele şi diversele relaţii făcute în timp şi legile pe care le-au votat tocmai pentru a-şi uşura traiul.
Doar pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, în care specifică faptul că nu au altă sursă de venit, foştii deputaţi şi senatori pot primi, timp de trei luni, o indemnizaţie de parlamentar.
Potrivit legii, trei luni de la expirarea mandatului, ei pot beneficia de indemnizaţia de parlamentar, adică 5.000 lei/lunar. E vorba, în total, de 15.000 de lei, bani pe care îi pot obţine pe baza unei simple declaraţii pe propria răspundere, din care să rezulte că nu au altă sursă de venit. Legea a fost votată de parlament în urmă cu doi ani.

PRM_Doru_Onaca5.jpgPotenţiali beneficiari tomitani

Scrutinul din 30 noiembrie nu a mai permis revenirea în Parlament a unor politicieni de la malul mării. Electoratul le-a spus pas foştilor deputaţi Laurenţiu Mironescu (PD-L), Dan Mocănescu (PD-L), Mircea Iustian (PD-L), Lucian Băluţ (PSD), Stelian Duţu (fost lider PD-L), Gelil Eserghep (PRM), Andrian Mihei (PNL) şi senatorului Dorel Onaca (PD-L). E drept că unii dintre ei nici n-au mai încercat să-şi prelungească mandatul de parlamentar, cum este cazul peremistului Gelil Eserghep, iar alţii - de  exemplu democrat-liberalul Dan Mocănescu - şi-au încercat norocul în alt judeţ (n.r. Giurgiu), dar fără succes. În cazul în care nu au un venit, aceştia ar putea beneficia de acea indemnizaţie de parlamentar până ce se redresează. Numai că deputatul Laurenţiu Mironescu nici nu vrea să audă de aşa ceva. „Nu, sub nicio formă. Mâine (n.r. azi) îmi iau cartea de muncă de la Parlament şi o voi redepune la fostul loc de muncă - CERONAV", ne-a declarat fostul parlamentar. O reacţie similară şi de aşteptat am avut şi din partea ex-senatorului Dorel Onaca. El ne-a precizat că este membru al Baroului Bucureşti, lector universitar şi acţionar la mai multe firme şi, indiferent de situaţie, nu s-ar fi pretat la aşa ceva. „Eu am intrat în politică să ofer, nu să iau. Banii ăia mai bine i-ar pune într-un fond şi i-ar dona centrelor de bătrâni şi copii, ca să nu-i cheltuiască pe pixuri şi creioane", ne-a spus, în stilu-i caracteristic, democrat-liberalul Onaca. Unicul fost parlamentar de Constanţa care a făcut o cerere prin care solicită acordarea indemnizaţiei de parlamentar este Dan Mocănescu. „Am făcut o cerere, deocamdată, pentru o lună. Nu m-am gândit ce voi face pe viitor întrucât nu am, încă o perspectivă clară", ne-a declarat fostul deputat PD-L.
Din păcate, cu ceilalţi foşti parlamentari de Constanţa nu am putut lua legătura fie pentru că şi-au schimbat numerele de telefon, fie le aveau închise, sau, fiind încă în vacanţă, probabil n-au avut chef să discute cu presa. De altfel, deputatul Lucian Băluţ (PSD) se poate întoarce, liniştit, la catedra sa de la Universitatea Maritimă Constanţa, Andrian Mihei are propriile afaceri prospere, iar Stelian Duţu (acum apolitic) deţine acţiuni la unele societăţi comerciale care-i pot asigura un trai bun.
Situaţia rămâne incertă cu Dan Mocănescu şi colegul său de partid, medicul Mircea Iustian. Acesta din urmă nu are afaceri, mai are ceva timp până a împlini vârsta optimă pentru pensionare, însă, cu siguranţă, va încerca să obţină, politic, vreo funcţie bine plătită.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii