Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opozitia si inteleptii lumii

ro

01 May, 2002 00:00 952 Marime text

Deputatul liberal Puiu Hasotti se considera un critic acerb al Puterii

Presedintele statului - izolat de realitatea romaneasca * Revolutia - patricid, fratricid, infanticid * Guvernul este un aparat de represiune politica * Romania - piata a sperantelor si a optimismului # Puterea ramane, in continuare, surda

In numeroasele conferinte de presa, presedintele organizatiei PNL Constanta, deputatul Puiu Hasotti, nu s-a sfiit sa afirme ca el a fost si va fi un critic acerb al Puterii, lucru demonstrat prin luarile de cuvant la tribuna Camerei Deputatilor, ca si printr-o recenta declaratie politica remisa redactiei noastre. Inca de la instaurarea actualei puteri, Partidul National Liberal, ca formatiune aflata in opozitie, a avut mereu ceva de criticat, incercand astfel - sustin liberalii - sa-i arate guvernarii realitatea romaneasca, "ca lucrurile nu stau asa cum crede sau cum spune ea". Intr-o declaratie politica, deputatul Puiu Hasotti afirma ca toata actiunea politica si guvernamentala este invaluita intr-un nor de propaganda mincinoasa, care, "intr-un tarziu, sigur se va risipi. Dar cu ce costuri pentru tara si cetateni?". In aceeasi declaratie, liderul liberal continua: "Ajuns la sfarsitul si, poate, la apogeul carierei politice, presedintele Ion Iliescu pe jumatate s-a autoizolat, pe jumatate a fost izolat. Se tot gandeste nostalgic la revolutii si false revolutii. S-o faca in continuare, dar i-as reaminti ca "revolutia este, prin natura ei - un patricid, prin functia ei - un fratricid si prin urmarile ei - un infanticid" (Dobrica Ciosici). Daca as crede ca guvernantii nu stiu ca vand iluzii, le-as spune ca "este mai bine ca, intemeiat pe adevar, sa-ti invingi iluziile, decat, intemeiat pe iluzii, sa te invinga adevarul" (Epictet).

Expresivi sunt numai unii

In fruntea corului celor care ofera iluzii se afla primul-ministru, care nu scapa nici un prilej de a vorbi. I-as arata, insa, ca "esti dator sa spui adevarul, nu sa vorbesti mult" (Democrit) si ca "buna parte din vorbirea mestesugita consta in a sti cum sa minti" (Erasmus). Si pentru ca prea adesea este iritat, i-as aminti ca "toti suntem iritabili, expresivi sunt numai unii" (I.L. Caragiale).Tara este fericita - s-a adoptat bugetul inainte de Anul Nou! Cand domnul prim-ministru a prezentat bugetul, am avut, pentru o clipa, impresia ca, din greseala, a prezentat bugetul SUA, pe care si l-a strecurat in buzunar - culmea, gol - cand a fost in vizita peste ocean. Se creeaza impresia ca aveti doar certitudini si, pe baza lor, faceti promisiuni. "Daca omul va incepe cu certitudinile, va sfarsi prin a se indoi; dar daca se va multumi a incepe cu indoielile, va sfarsi prin a avea certitudini" (Francis Bacon) si ca "trebuie sa fagaduim dupa sperantele noastre, dar trebuie sa ne tinem fagaduielile dupa temeri" (La Rochefoucauld). Deputatul Puiu Hasotti isi continua criticile la adresa Guvernului in aceeasi nota cand se ia de ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, pe care il numeste "un fel de primar general al Romaniei, aflat in fruntea unui urias aparat de represiune politica, de pesedizare, de santaj", creat de Adrian Nastase.

Iluzia inselatoare a guvernantilor

Hasotti acuza guvernarea ca are ca scop prioritar sa vanda sperante si optimism, atentionand: "speranta este al doilea suflet al nenorocitilor" (Goethe) "si spunand ca totul este bine, oferiti cetatenilor "iluzia care ii insala" (Voltaire). Nu mai perseverati in "pornirea furioasa de a sustine ca este bine cand totul merge rau" (Voltaire), pentru ca acest demers este mai mult decat o ipocrizie, iar aceasta "este un omagiu pe care viciul il aduce virtutii" (La Rochefoucauld)". In concluzie, liberalul caracterizeaza actul de guvernare: "De departe pare ceva, de aproape - nimic" (La Fontaine). Declaratia politicianului se incheie - cum altfel - decat tot cu o critica la adresa guvernantilor pe care ii face surzi "la vorbele noastre", afirmand ca nu-si face iluzii ca vor fi altfel la vorbele inteleptilor de mai sus. "Dar vorba aceea "nu va ganditi la viitor, va veni destul de curand" (Einstein).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii