Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii, obligati sa declare si colectiile de arta

ro

29 Jan, 2005 00:00 962 Marime text

Formula mai amanuntita pentru declararea averii demnitarilor

Potrivit unui nou proiect de lege, deputatii si senatorii va trebui sa isi declare, pe langa proprietati, si data si modul obtinerii acestora * Decizia are in vedere asigurarea increderii cetatenilor in politicieni si guvernanti * Declararea averilor a fost tratata de multi dintre parlamentari in batjocura, multe dintre date fiind incomplete * Accesul la declaratiile accesibile pe site-urile Camerei Deputatilor si Senatului se face greoi * Intr-un raport efectuat pe parcursul anului trecut de catre Institutul pentru Politici Publice, s-au putut observa aspecte legate de inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor furnizate * Deputatul PSD Eduard Martin, sustine, in declaratia sa de avere, ca nu are nici casa, nici autoturism si nici terenuri * Fiul fostului prefect al judetului ar detine doar doua motociclete Suzuki, cumparate in 2001 si 2004

Guvernul are in pregatire o formula mai amanuntita pentru declararea averilor demnitarilor. Potrivit unui proiect de lege, va trebui sa se declare nu doar proprietatile, ci si data si modul obtinerii acestora. De asemenea, va fi necesara si declararea colectiilor de arta. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, este de parere ca trebuie creat si un birou care sa verifice aceste declaratii ale tuturor demnitarilor. Aceasta decizie reprezinta pentru demnitari un subiect clar de interes public si o nevoie de a evita conflictul de interese. Reprezinta, totodata, un echilibru intre asigurarea increderii publice si asigurarea increderii cetatenilor in politicieni si guvernanti, in oamenii care ii reprezinta in Parlament.Trebuie precizat faptul ca dimensiunile averilor politicienilor romani au constituit si constituie inca pentru multa lume, un mister.Imediat dupa Revolutie, putini dintre posesorii numelor sonore care alesesera sa faca politica aveau afaceri, conturi substantiale in banci ori mosteniri fabuloase. Iar zona politicului a reprezentat pentru multi o mina de aur.

Declaratiile de avere, completate dupa ureche

Conform prevederilor OUG nr. 24/2004, privind cresterea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si a functiilor publice precum si intensificarea masurilor de prevenire si combatere a coruptiei, parlamentarii au obligatia depunerii declaratiilor de avere odata cu alegerea lor in functia de demnitari.Legea anticoruptiei, mai ales capitolul principal - declararea averilor -, a fost perceputa de multi dintre parlamentari drept un alt subiect bun de tratat in batjocura, multe dintre date fiind incomplete. Un exemplu concludent este declaratia de avere completata de junele Eduard Martin, ajuns in luna noiembrie a anului trecut deputat PSD. Fiul fostului prefect al judetului, Gheorghe Martin, sustine in declaratia sa de avere ca nu are nici casa, nici autoturism si nici terenuri. In schimb, acesta ar detine doar doua motociclete Suzuki, cumparate in 2001 si 2004.Si colegul sau de partid, Alexandru Mazare, a declarat ca averea sa contine doar un sfert de apartament, un autoturism marca Cielo, dobandit in anul 1997 si un depozit de 14.000 euro. La randul sau, umanistul Andrian Mihei, cunoscut prin urbe drept un prosper om de afaceri, a trecut in declaratia de avere ca nu este posesorul nici unui automobil, in schimb are doua apartamente dobandite in anul 1983 si respectiv 2003 si o casa de locuit in constructie.Si in prezent, accesul la declaratiile parlamentarilor accesibile pe site-urile Camerei Deputatilor si Senatului se face greoi, iar posesorii isi actualizeaza mai degraba superficial datele despre averile si bunurile detinute.Intr-un raport efectuat pe parcursul anului trecut de catre Institutul pentru Politici Publice privind monitorizarea declaratiilor de avere ale membrilor Parlamentului Romaniei, reiese faptul ca in timpul introducerii informatiilor continute in declaratiile de avere ale parlamentarilor si al prelucrarii acestor date, s-au putut observa aspecte legate de inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor furnizate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii