Parlamentarii USR PLUS şi PNL din Constanța, demersuri pentru o dezbatere cu ministrul Culturii pe tema Palatului Regal din Mamaia
Parlamentarii USR PLUS şi PNL din Constanța, demersuri pentru o dezbatere cu ministrul Culturii pe tema Palatului
08 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3478
Marime text
- Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi activează în Comisiile de Cultură şi Media din Senatul României
- Una dintre preocupările parlamentarului este în acest moment este situația Palatului Reginei Maria din Mamaia
- A avut o primă discuție cu Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii, pentru a găsi căi prin care ministerul să-şi exercite dreptul de preemțiune în achiziția terenului, ori altă modalitate, pentru a aduce la viață Palatul Regal
- În aşteptarea motivării instanței, se fac demersuri pentru organizarea unei dezbateri cu ministrul Bogdan Gheorghiu şi parlamentarii USR PLUS şi PNL din Constanța
Senatorul USR de Constanța, Remus Negoi activează în Comisiile de Cultură şi Media, respectiv în cea de Comunicații şi IT din Senatul României.
Una dintre preocupările parlamentarului este în acest moment este situația Palatului Reginei Maria din Mamaia.
“Clădirea monument istoric este într-o paragină de nedescris, "mulțumită" aşa-zişilor investitori blagosloviți de Radu Mazăre.
Am avut o primă discuție cu Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii, pentru a găsi căi prin care ministerul să-şi exercite dreptul de preemțiune în achiziția terenului, ori altă modalitate, pentru a aduce la viață Palatul Regal.
În timp ce aşteptăm motivarea instanței, vom organiza o dezbatere cu ministrul Bogdan Gheorghiu, la care să participăm, deopotrivă, secretarii de stat din minister şi parlamentarii USRPLUS şi PNL din Constanța.
Dacă facem eforturi comune, vom vedea şi rezultate”, apreciază senatorul.
Palatul a fost clădit pentru regina Maria, fiind vândut în anul 2003, de către societatea Mamaia SA (după privatizare) firmei Light Systems SRL.
Pe data de 1 iulie 2020, Tribunalul Constanța a constatat nulitatea actului de vânzare-cumpărare încheiat între Mamaia SA și Light Systems SRL.
Nulitatea contractului a fost atrasă de faptul că, potrivit motivării Tribunalului Constanța, nu s-ar fi parcurs procedura ce trebuia urmată, conform legii, în cazul vânzării unui monument istoric.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis pe 24 septembrie 2020, să respingă solicitarea de reexaminare a taxei de timbru, formulată de Mamaia SA în apelul pentru Vila Regală. Se așteaptă motivarea instanței în acest dosar.
Legat de Vila Regală din Mamaia, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a declarat pentru ZIUA de Constanța, cu o ocazie anterioară, că „vânzarea din 2003 a imobilului a fost realizată cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare“.
„Anularea contractului de vânzare cumpărare a fost subiectul cererii Ministerului Culturii din 2018 depusă la Tribunalul Constanţa. Instanţa a admis cererea prin Sentința civilă nr. 1411/2020 din 01.07.2020 şi a dat câştig de cauză pe fond Ministerului Culturii. Am primit deja apelul înaintat de către SC. Mamaia SA, iar Ministerul Culturii a depus întâmpinarea privind continuarea demersurilor în instanţă pentru apărarea patrimoniului naţional“, a mai precizat ministrul.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii