Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 28 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European Când vor avea loc audierile comisarilor desemnați?

ro

28 Oct, 2024 12:44 198 Marime text
    
 
      
 
Audierile pentru confirmarea comisarilor europeni desemnați sunt programate în perioada 4-12 noiembrie.

Audierile vor avea loc în sălile 2Q2 și 4Q2 din clădirea ANTALL a Parlamentului European de la Bruxelles.

Două reuniuni vor avea loc în paralel, iar zilnic se vor organiza maximum șase audieri.

Toate audierile sunt publice și pot fi urmărite în direct pe platforma online pe pagina Parlamentului și pe EBS/EBS+.

Comisarul propus de România, Roxana Mânzatu va fi audiată pe 12 noiembrie, potrivit calendarului postat pe site-ul instituției europene.




Structura audierilor

Fiecare audiere durează trei ore. Comisarul desemnat va face o declarație introductivă de 15 minute, care va fi urmată de întrebări din partea eurodeputaților. Fiecărui grup politic îi va fi alocat un număr de minute, pe care îl va repartiza după cum consideră de cuviință membrilor săi care participă la audiere. Comisarul desemnat va avea la dispoziție un număr dublu de minute pentru a răspunde față de minutele alocate întrebării. Înainte de încheierea audierii, comisarul desemnat poate să facă o scurtă declarație finală.

În funcție de portofoliul care i-a fost atribuit, un comisar desemnat poate să fie evaluat de o singură comisie sau împreună de mai multe comisii (comisii competente). La audiere pot fi invitate și alte comisii, care pot adresa întrebări orale. Evaluarea finală a candidaților o vor face însă coordonatorii comisiei/comisiilor competente.

Evaluarea audierilor

Președintele și reprezentanții grupurilor politice (coordonatorii) comisiilor implicate în audieri se vor întâlni fără întârziere după încheierea audierilor. Ei vor evalua dacă comisarul desemnat respectiv deține calificările necesare atât pentru a deveni membru al Comisiei Europene, cât și pentru a-și îndeplini sarcinile d in portofoliul care i-a fost atribuit.

În termen de 24 de ore de la finalizarea evaluării, coordonatorii vor trimite o scrisoare de recomandare confidențială care va fi analizată de Conferința președinților de comisie și trimisă, ulterior, Conferinței președinților.

Coordonatorii comisiilor pot ajunge la un consens privind aprobarea (sau respingerea) unui comisar desemnat. Dacă opiniile lor sunt divergente, este necesară aprobarea în rândul coordonatorilor care reprezintă cel puțin două treimi din membrii comisiei.

În situația în care coordonatorii nu întrunesc o majoritate de două treimi pentru a aproba (sau a respinge) un candidat, ei pot cere informații suplimentare prin intermediul unor întrebări scrise. Ei pot și să reia audierea, caz în care este necesar acordul prealabil al Conferinței președinților. Audierea suplimentară are scopul să clarifice aspectele rămase nesoluționate și nu poate dura mai mult de 1,5 ore. Dacă nu se întrunește o majoritate simplă în rândul coordonatorilor pentru oricare dintre aceste etape, președintele convoacă o reuniune a comisiei parlamentare pentru a supune la vot aprobarea candidatului (cu ușile închise, vot secret, prin majoritate simplă).

În urma eventualelor întrebări scrise și/sau după reluarea audierii de confirmare, coordonatorii aprobă comisarul desemnat cu o majoritate de cel puțin două treimi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, președintele va convoca o reuniune a comisiei și va organiza un vot secret privind capacitatea candidatului de a-și îndeplini atribuțiile. Acest vot necesită doar o majoritate simplă pentru a recomanda aprobarea candidatului.

Rezultatul și încheierea audierilor

După finalizarea tuturor audierilor, Conferința președinților de comisie va evalua rezultatul acestora și va transmite concluziile Conferinței președinților. Conferința președinților va analiza scrisorile de evaluare primite de la comisiile competente și recomandările Conferinței președinților de comisie. Ea va face apoi o evaluare finală și, pe 21 noiembrie, va declara audierile închise. Scrisorile de evaluare vor fi publicate după ce Conferința președinților declară toate audierile închise.

Etapele următoare: alegerea Comisiei în plen

După încheierea audierilor, președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta colegiul complet al comisarilor și programul său în plen. Prezentarea va fi urmată de o dezbatere cu deputații europeni. Orice grup politic sau cel puțin a douăzecea parte dintre membrii Parlamentului (pragul redus) poate depune o propunere de rezoluție.

Întreaga Comisie Europeană trebuie să primească aprobarea Parlamentului (cu majoritatea voturilor exprimate, vot prin apel nominal). Votul este planificat să aibă loc în sesiunea plenară din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.

După ce este confirmată de Parlament, Comisia trebuie numită oficial de Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii