Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partidele politice trebuie sa reduca numarul propunerilor pentru functiile de consilier local

ro

24 Apr, 2004 00:00 712 Marime text

Mai putini pe statele de plata

Scaderea numarului de locuitori determina modificarea structurii consiliilor locale * Cea mai drastica diminuare a numarului alesilor se va opera la Consiliul Judetean * Legislatie cu "portita" la stabilirea numarului de consilieri

Incepand cu acest an, conducerile partidelor politice vor avea mai putina bataie de cap la elaborarea listelor cu candidati la consiliile locale. Lupta pentru primele locurile ramane insa acerba, mai ales ca doar primele locuri sunt eligibile. Numarul alesilor ce vor ocupa fotoliile consiliilor locale si judetene depinde de numarul locuitorilor judetului, municipiilor, oraselor si comunelor. Conform Legii 69 din 1991, localitatile cu pana la 3000 de locuitori ar fi trebuit sa aiba 11 consilieri locali. Tot legislatia anilor `90 prevedea ca numarul consilierilor in localitatile cu o populatie cuprinsa intre 3001 si 5000 de locuitori este de 13, iar la cele cu populatia de pana in 7.000, 15 alesi locali. Pentru orasele cu o populatie cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de locuitori numarul stabilit de consilieri a fost de 23, iar in cele cu peste 400.000 de locuitori, 35 de consilieri adoptau hotararile prin care se exercita autoritatea locala. Legea 215 din 2001, privind administratia publica locala, a stabilit la acea vreme prevederi ce se vor aplica abia in iunie, cand a fost programata desfasurarea alegerilor locale. Conform articolului 29 din lege, "numarul membrilor fiecarui consiliu local se stabileste prin ordin al prefectului, in functie de populatia comunei sau orasului, raportata de Institutul National de Statistica si Studii Economice, la data de 1 ianuarie a anului in curs sau, dupa caz, la data de 1 iulie a anului care preceda alegerile". Conform programului stabilit pentru organizarea alegerilor, prefectul judetului Constanta a semnat, pe 15 aprilie, documentul prin care s-a stabilit numarul consilierilor ce isi vor incepe activitatea dupa validarea rezultatelor alegerilor.

Suntem mai putini

Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul ca scaderea natalitatii a facut sa scada simtitor numarul de locuitori ai Romaniei. Se pare ca, in doar doi ani, suntem mai putini cu peste 33.000 de cetateni. Aceasta schimba datele problemei privind numarul alesilor locali ce vor avea in maini soarta localitatilor judetului. Ca si in vechiul act normativ, numarul consilierilor locali a fost stabilit prin ordin al prefectului judetului. Numai ca, spre deosebire de vechea legislatura, numarul consilierilor locali din fiecare localitate va fi mai mic. Trebuie, insa, sa tinem cont de faptul ca au fost infiintate localitati noi, unde formatiunile politice pot avea posibilitatea sa-si promoveze membrii. Experienta acumulata de-a lungul anilor sau poate chiar calculele de perspectiva i-au determinat pe initiatorii Legii 215 sa introduca in text prevederea conform careia localitatile ce au pana in 1500 de locuitori sa aiba un consiliu local format din 9 membri. Ca lucrurile au fost foarte bine calculate o dovedeste si faptul ca, inca de anul trecut, administratiile locale au declansat o adevarata campanie de crestere a numarului localitatilor judetului. In curand, daca legile privind infiintarea noilor localitati vor fi adoptate, pe harta judetului Constanta vor exista 70 de asezari. Dovada ca litera legii se poate aplica, asa cum a fost ea conceputa, este localitatea constanteana Dumbraveni, cu doar 587 de locuitori. Exista, insa, in texul legii o mica "gaselnita" ce poate fi speculata de reprezentantul puterii in teritoriu. Articolul 29 prevede ca numarul consilierilor se calculeaza in functie de cifrele furnizate de Statistica in luna iulie a anului ce preceda alegerile sau cele raportate in luna ianuarie a anului in curs. Reprezentantii prefecturilor pot efectua calcule in functie de cat de convenabile sunt datele statistice raportate la termenele stabilite de lege. Recensamantul din 2002 a evidentiat faptul ca judetul Constanta avea, la acea vreme, o populatie de 746.041 de locuitori. La 1 martie 2004, populatia judetului era de numai 713. 873 de locuitori. In aceste conditii, numarul consilierilor a fost diminuat cu doi pana la patru consilieri. Aceeasi formula se va aplica si pentru Consiliul Judetean, unde numarul alesilor a fost de 45, dar a scazut la 37. Se pare ca numarul deputatilor si senatorilor va ramane acelasi, in conditiile in care populatia judetului se incadreaza in limitele prevazute de lege pentru a fi reprezentata in Parlament de cinci senatori si unsprezece deputati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii