Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru miniştri din Cabinetul Cioloş au legături cu judeţul Constanţa (documente)

ro

16 Nov, 2015 00:00 4999 Marime text
Majoritatea miniştrilor propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş este constituită. Previziunile potrivit cărora niciun ministru din Cabinetul Ponta nu se va regăsi în structura propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş s-au adeverit. O noutate a Cabinetului Cioloş o reprezintă ponderea femeilor. O treime dintre miniştrii care vor fi de astăzi audiaţi în comisiile de specialitate sunt femei. Totodată, premierul Cioloş a declarat că „nu schimbăm de dragul schimbării“, dar „vom introduce criterii care să ajute la profesionalizarea actului administrativ“.
 
În acest context, echipa cu care vrea să lucreze Dacian Cioloş are următoarea componenţă:
 
· doi vicepremieri - Costin Grigore Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, şi Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice;
· Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe;
· Mihnea Motoc - ministrul Apărării Naţionale;
· Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne;
· Anca Paliu Dragu - ministrul Finanţelor Publice;
· Cristina Guseth - ministrul Justiţiei;
· Marian Costescu - ministrul Transporturilor;
· Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice;
· Claudia Ana Moarcăş - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi persoanelor Vârstnice;
· Andrei Baciu - ministrul Sănătăţii;
· Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
· Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri;
· Aura Răducu - ministrul Fondurilor Europene;
· Cristiana Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
· Marius Raul Bostan - ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale;
· Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii;
· Elisabeta Lipă - ministrul Sportului şi Tineretului;
· Violeta Victoria Alexandru - ministru delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Social;
· Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei prim-ministrului
· Cristian Ciprian Bucur - ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.
 
Aceasta este componenţa Cabinetului Cioloş, iar o parte dintre miniştri propuşi sunt legaţi de Constanţa.

Ministrul Transporturilor are teren şi casă la Constanţa

Dan Marian Costescu este propus de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru a prelua mandatul de ministru al Transporturilor. Acesta are 46 de ani şi a înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară. „A fost responsabil individual sau în echipe complexe pentru strategiile de achiziţie, restructurare, repoziţionare pe piaţă sau integrare în structura dorită de acţionariat ori autoritatea tutelară a unor companii precum: Romvag (România), Karsdorfer Eisenbahn - KEG/Cale Ferată Privată (Germania), Autoritatea Feroviară Română (AFER)“, se arata într-un comunicat al CFR.
 
Cea mai recentă declaraţie de avere, din primăvara acestui an, ne confirmă că deţine o avere importantă axată pe terenuri, imobile şi maşini. La capitol terenuri, Dan Marian Costescu deţine, de anul trecut, un teren intravilan şi o casă în municipiul Constanţa urmare a unei moşteniri.
 
Deşi se va ocupa de transporturi, se pare că are o pasiune pentru agricultură, dovadă fiind ferma de animale pe care o deţine la Horezu, dar şi cele două terenuri de fâneţe pe care le are în aceeaşi zonă, ambele cumpărate.
 
Zestrea familiei este consistentă: trei apartamente, două case, dar şi o casă de vacanţă, trei terenuri intravilane, unul agricol şi două fâneţe, dar şi trei autoturisme şi un motor. Potenţialul şef de la Transporturi are conturi şi depozite preponderant în euro, moneda naţională părând să nu-l atragă când vine vorba despre economii financiare. Nu lipsit de importanţă este şi faptul că, în 2019, Costescu are termen scadent pentru un credit de 36.000 de euro.

Potenţial ministru al Economiei, director general la CRH, fostă Lafarge

Costin Grigore Borc este propus de către premierul desemnat Dacian Cioloş ca vicepremier şi ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului. 
 
În vârstă de 50 de ani, acesta este actualul director general al filialei din România a Lafarge Ciment, ocupând înainte aceeaşi funcţie la reprezentanţa din Serbia a companiei. Potrivit CV-ului său, Costin Grigore Borc a fost şeful de cancelarie al fostului premier Radu Vasile şi este un susţinător al Partidului Naţional Ţărănesc. „Costin era un apropiat al lui Coposu, un băiat care ar fi putut să fie un prim-ministru excelent“, declara Adriana Săftoiu (n.r. fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu), în 2010, pentru voxpublica.realitatea.net.
 
Este licenţiat al Universităţii Politehnica din Bucureşti, în Inginerie Energetică, obţinând ulterior o diplomă de master şi doctoratul la Universitatea din Wiscounsin Madison. În cadrul acestei instituţii a fost şi asistent universitar pentru o perioadă de cinci ani - 1995 - 2000.
 
Din anul 2013 este directorul general al Lafarge Ciment România SA, cea care deţine şi fabrica de ciment din municipiul Medgidia, unitate care, în primăvara acestui an, lucra la mai puţin de jumătate din capacitate. „Deşi 2014 a fost un an complicat atât din punct de vedere macroeconomic, cât şi politic, care a adus o creştere de câteva procente a volumelor vândute de Lafarge, ne aşteptăm ca în 2015 apetitul investiţional să crească, să se demareze noi proiecte, ceea ce ar putea aduce o creştere de până la 8% a afacerilor“, a declarat Costin Borc, CEO al operaţiunilor locale Lafarge, companie ale cărei active au fost cumpărate de către irlandezii de la CRH în cadrul procesului de fuziune al gigantului Lafarge Holcim, pentru wall-street.ro, în aprilie.

Adrian Curaj, un teren agricol în Agigea


Adrian Curaj (57 de ani) este propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Director general al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), instituţia care împarte pe bază de competiţii banii alocaţi cercetării de către Guvern, Adrian Curaj este profesor la Automatică - Politehnica Bucureşti şi a fost consultant al Băncii Mondiale, al UNESCO şi al Comisei Europene pentru realizarea de studii pe educaţia terţiară, pe politici în ştiinţă şi inovare.
 
Adrian Curaj este profesor la Catedra Managementul Cercetării şi director al Centrului de Management Strategic şi Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior la Universitatea Politehnica din Bucureşti şi şeful Catedrei UNESCO pentru Politici în Ştiinţă şi Inovare la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA), potrivit site-ului Fundaţiei Universitare a Mării Negre. Din declaraţia de avere completată în anul 2012, aflăm că printre bunurile lui Adrian Curaj se află şi un teren agricol de 750 de mp, situat în Agigea şi cumpărat în anul 2004.


Dan Stoenescu, născut la Constanţa ar urma să fie ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.





















Dan Stoenescu s-a născut la 4 noiembrie 1980, la Constanța. El a absolvit Austin College din Texas, SUA, cu o diplomă de licență în Studii Internaționale (2003) și, în 2005, a obținut o diplomă de master în Globalizare și Dezvoltare de la Universitatea Warwick, Marea Britanie. A mai urmat cursuri post-universitare cu specializarea Migrație Forțată și Studii asupra Refugiaților la Universitatea Americană din Cairo (2006) și are un doctorat în Științe politice, acordat de Universitatea din București (2009), tema dizertației fiind ''Naționalismul arab modern și identitate islamică după 1987''.

Sursa foto: www.ziuanews.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii