Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:24 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patrule calare pe plajele autohtone

ro

14 Apr, 2009 02:18 2088 Marime text

Bogdan_Ion_Directia_Silvica.jpgNoul director al Direcţiei Silvice Constanţa, Ion Bogdan, a fost informat că programul va fi experimentat în această vară

Deşi decizia de numire în funcţia de director al Direcţiei Silvice Constanţa a lui Ion Bogdan a fost emisă din 25 martie, oficializarea promovării s-a făcut după aproape trei săptămâni.
Programată să aibă loc la ora 11.00, învestirea oficială a avut loc după aproximativ o oră şi jumătate, timp în care angajaţii instituţiei şi presa au aşteptat venirea prefectului Tit Liviu Brăiloiu şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Astfel, după cum se obişnuieşte, Ion Bogdan a preluat competenţele ce revin funcţiei de director, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului rămas vacant după demisia înaintată de Anton Ferencz. Reprezentantul Guvernului în teritoriu l-a anunţat pe proaspătul şef al Direcţiei Silvice Constanţa că deţine o altă adresă prin care a fost delegat să participe la şedinţele Colegiului Prefectural, prima întrunire a acestei structuri urmând să aibă loc săptămâna viitoare. „Judeţul este expus deşertificării şi trebuie să acţionaţi pentru a contracara, pe cât posibil, acest fenomen prin înfiinţarea de perdele forestiere şi zone împădurite. Să vă organizaţi şi să colaboraţi cu toate instituţiile din judeţ", acestea au fost sarcinile trasate de prefectul Tit Liviu Brăiloiu directorului Ion Bogdan.
În intervenţia sa, preşedintele CJC a anunţat că proiectul privind înfiinţarea perdelelor forestiere în Dobrogea a fost aprobat, iar primarii sunt în faza de a centraliza şi reactualiza situaţia terenurilor pentru a aloca suprafeţele necesare. Totodată, Constantinescu l-a informat pe noul director al Direcţiei Silvice că ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, va aloca, la nivel naţional, 25 milioane euro pentru un program paralel privind înfiinţarea perdelelor forestiere. „Ion Bogdan ştie ce are de făcut, chiar dacă este o direcţie săracă. Voi cere conducerii Regiei Naţionale o suplimentare de fonduri, inclusiv pentru pepiniere, astfel încât să putem susţine programele de împădurire şi nu numai", a declarat preşedintele CJC.

Herghelia Mangalia, în atenţia tuturor

Deşi cele mai mari datorii acumulate de Direcţia Silvică provin de la Herghelia Mangalia, noul director şi autorităţile judeţene au găsit variante ce ar putea ajuta la eficientizarea acestui obiectiv.
Ion Bogdan este decis să continue activitatea la herghelie şi să acţioneze pentru îmbunătăţirea nucleului de cai existent. El a propus deja o modificare a programului de investiţii, întrucât direcţia trebuie să achiziţioneze nişte utilaje cu care să lucreze cele peste 500 hectare de la herghelie. Totodată, prefectul Tit Liviu Brăiloiu l-a informat, în premieră, că va demara un program privind înfiinţarea serviciului de patrulare călare pe plajele de pe litoral. Această ideea a fost adusă la cunoştinţă şi ministrului de Interne, iar  primul „experiment" se va derula chiar în sezonul estival 2009. „Cu aceşti cai de rasă putem asigura serviciul de patrulare, aşa cum se practică în Europa. Oricum, cu ATV-urile nu se mai poate interveni pe plajă. Vom încerca să detaşăm specialişti de la Sibiu şi vom testa programul în această vară", a menţionat Brăiloiu. De asemenea, preşedintele CJC a adăugat că există mai multe case de pariuri interesate să organizeze întreceri de cai la Herghelia Mangalia, ceea ce ar putea ajuta la diminuarea debitelor înregistrate de Direcţia Silvică.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mistretul 14 Apr, 2009 09:19 Doar de cai nu am mai fost calcati pe plajele si asa mizerabile. Daca se doreste reabilitarea herheliei din Mangalia, numiti un director competent, care sa nu mai inchirieze pe de geaba caii romilor pentru transportul cu trasura pe litoral.