Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PD-L si PSD si-au numit directori doar cu numele

ro

31 Mar, 2009 02:34 4864 Marime text

Directia_de_munca.jpgConduceri pe picior de plecare, delegări de atribuţii sau schimburi de birouri, asta e atmosfera ce domneşte în instituţiile deconcentrate constănţene

O dată la patru ani, schimbarea guvernării aduce cu sine înlocuirea directorilor serviciilor publice deconcentrate pentru a „adapta" totul la culoarea puterii. În această legislatură, deconcentratele vor fi „vopsite" în roşu şi portocaliu, în funcţie de negocierile purtate între PSD şi PD-L la nivelul fiecărui judeţ.

La Constanţa, situaţia a fost clarificată, social-democraţii şi democrat-liberalii tomitani făcând fifty-fifty serviciile publice deconcentrate. După cum a anunţat preşedintele organizaţiei judeţeane PSD Constanţa, Radu Mazăre, pesediştii au admis să păstreze în funcţie câţiva directori, chiar dacă unii dintre ei cotizează la PNL. Aşa se face că directori precum Bogdan Huţucă - Direcţia Generală a Finanţelor Publice; Liviu Mocanu - Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului; Alexandru Mezei - Căpitănia Zonală; Viorel Costache - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Corina Gheorghe - Oficiul de Autorizare şi Control în Turism şi Elena Frâncu - Direcţia pentru Sport îşi continuă liniştiţi activitatea. De cealaltă parte, democrat-liberalii au fost mult mai intransigenţi, admiţând să-l păstreze în funcţie doar pe directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, Virgil Coman.

Demisia, varianta unică

Conştienţi că mai devreme sau mai târziu tot vor fi înlocuiţi, unii directori de deconcentrate au decis să-şi depună demisia din funcţie. Aşa au procedat: Marius Enescu, cel ce a condus Autoritatea de Sănătate Publică; Marian Sârbu - Inspectoratul Şcolar Judeţean; Ionel Spătaru - Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau Niculae Ciocănel - Inspectoratul de Stat în Construcţii. Unii au fost deja înlocuiţi, iar alţii, cum este cazul liberalului Spătaru (n.r. în concediu de odihnă inclusiv astăzi), îşi „aşteaptă" succesorii - în speţă pe Daniel Learciu (PD-L).
Directorul Direcţiei Silvice, Anton Feretz, a apelat la o altă variantă. El şi-a cerut schimbarea din funcţie în paralel cu solicitarea de a fi numit ca şef de Ocol la Hârşova. Dorinţele i s-au împlinit, iar din data de 27 martie, Direcţia Silvică este condusă de omul propus de PSD, Bogdan Ion.

directori_deco_Grigore_Mertoiu.jpgRocade în deconcentrate

În unele servicii deconcentrate, foştii şefi fie au preluat funcţii deţinute anterior, fie solicită numirea pe alte posturi, în cadrul instituţiilor unde au activat. La Sucursala Judeţeană pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, după o perioadă scurtă în care s-au perindat doi directori - Iancu Şapera şi Gheorghe Albu, activitatea este coordonată, de aproape o lună, de omul propus de PSD, Boris Parpală. O dată cu venirea ordinului de numire pentru Parpală, predecesorul său, Iancu Şapera, a revenit pe funcţia deţinută anterior, aceea de director executiv adjunct pe probleme de dezvoltare rurală, post deţinut de el înainte de a fi delegat să conducă DADR Constanţa, ca urmare a promovării lui Gheorghe Albu ca secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
La Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, „supremaţia" lui Grigore Mertoiu se apropie de final. „Mâine (n.r. astăzi) voi fi la Bucureşti, să discut cu preşedintele ANSVSA şi pe tema numirii altcuiva pe funcţia de director. În contextul în care postul meu va dispărea, voi solicita retragerea din funcţie şi trecerea mea pe altă poziţie în cadrul instituţiei", ne-a declarat Grigore Mertoiu. De altfel, prefectul judeţului, Tit Liviu Brăiloiu, a confirmat că aşteaptă ordinul de numire ca director al DSVSA Constanţa a lui Geronimo Brănescu.
Tot la o rocadă putem spune că am asistat şi în cazul Inspectoratului de Stat în Construcţii, unde, de câteva zile, Ion Florentin Aurelian a preluat funcţia de inspector-şef teritorial, iar predecesorul său, Niculae Ciocănel, a coborât o treaptă - inspector-şef adjunct al ISC.



directori_deco_Butnaru_Marin.jpgDeocamdată, nu renunţă

Întrucât legislaţia nu permite, încă, celor două partide să-şi impună oamenii la cârma deconcentratelor, unii directori îşi văd nestingheriţi de treabă. „Am obţinut postul prin concurs, iar deocamdată legislaţia nu permite schimbarea mea. Nu exclud varianta plecării mele. Dacă se va pune problema, e posibil să-mi dau demisia", ne-a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret, Claudiu Teliceanu.
Adjudecată de PSD, Autoritatea Rutieră Română este condusă, în continuare, de Marian Butnaru. În prezent, el este în concediu de odihnă şi, întrucât vacanţa lui va dura până la jumătatea lunii mai, şi-a delegat atribuţiile lui Eluchian Magardici. „Dacă nu-mi va sugera nimeni, nu voi demisiona. Deocamdată sunt în concediu şi încă mai sunt directorul ARR", ne-a declarat Marian Butnaru.
Aceeaşi atitudine am întâlnit-o şi la directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, avocatul Eugen Bola. „Nu demisionez. Nu s-au făcut presiuni şi nu am primit nicio vizită. Probabil, se aşteaptă acea lege ce le va permite numirile politice pe funcţii. Aştept acel moment", a precizat şeful ITM Constanţa, Eugen Bola.
La rândul său, Dumitru Mergeani se consideră, în continuare, director al APIA Constanţa. „Ministrul Sârbu nu avea cum să mă demită, pentru că nu ministerul m-a numit. Aştept ordinul de numire al succesorului meu şi, atunci, voi solicita un alt post în cadrul APIA", a menţionat Mergeani.

De la Mărţişor, fără director

Deşi Direcţia Judeţeană de Muncă şi Protecţie Socială este în custodia PSD, nominalizată pentru postul de director a fost Valentina Munteanu şi ministerul de resort are aceeaşi coloratură politică, instituţia este fără „stăpân" de o aproape o lună.
Surse din DJMPS Constanţa au confirmat că aşteaptă numirea unui director, dar, deocamdată, nimic. „Ineditul" abia acum apare. Pentru a se putea derula oarecum activitatea în instituţie, fostul director, Dana Dragomir, a delegat anumite competenţe unor subalterni. Organigrama DJMPS Constanţa nu prevede un post de director adjunct, iar Regulament de organizare şi funcţionare nu există. Aşa că angajaţii de aici îşi văd de treabă liniştiţi, atât cât se poate, şi aşteaptă venirea noului director. Până atunci, însă, Comisia de autorizare şi alte comisii de acreditare nu vor putea funcţiona deoarece preşedintele acestora este directorul general al DJMPS Constanţa.

{mos_ri:PD-L,PSD,directori}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii