Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:27 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PD trece la sanctionarea consilierilor indisciplinati

ro

15 Dec, 2003 00:00 762 Marime text

Indisciplina - problema democratilor

Disensiunile in randul democratilor constanteni constau in faptul ca alesii acestei formatiuni voteaza cu partidul de guvernamant # Este foarte probabil ca alesii PD din Consiliul Local Municipal sa fie sanctionati politic * Desi PD si PNL formeaza o alianta, o parte dintre membri au obiective distincte * Democratii si liberalii se concureaza deja pentru conducerea Consiliului Judetean

Din pacate, alianta PNL-PD de la Constanta, singura formatiune care face cu adevarat opozitie, are unele elemente care afecteaza unitatea acestei asocieri politice. Pe fondul acestor disensiuni, Partidul Social Democrat isi consolideaza pozitia. Nici nu a demarat bine colaborarea dintre liberali si democrati, ca atitudinea celor doua parti demonstreaza pe zi ce trece ca tintele comune la alegerile locale (una dintre acestea fiind presedintia Consiliului Judetean) pot afecta consistenta acestei aliante create cu scopul de a combate partidul de guvernamant. Sunt oameni, in cele doua partide, ale caror actiuni tind sa conduca la pierderea unor pozitii in favoarea PSD, care devine pe zi ce trece un mega-partid care are capacitatea de a inghite tot. Democratii gandesc realist; vor alianta, fiindca nu pot trece singuri de un PSD in verva, care are la dispozitie aproape jumatate de an pentru a convinge electoratul sa mizeze din nou pe cei trei trandafiri.Fruntasii liberali declara de acum ca PNL are planuri paralele cu PD. Proiectata coalitie pare sa scartaie inca de la inceput. Liberalii sunt ofensati cand se vorbeste despre acordul democrato-liberal, pentru ca ei vor acord liberalo-democrat. Ca ceva nu merge se poate observa si din faptul ca iesirile in presa se fac separat, nu impreuna, asa cum s-a stabilit la nivel national. Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, vicepresedintele PD, Dumitru Moinescu, ce este si membru al Biroului Permanent National, a anuntat ca delegatii Consiliului National de Coordonare au votat in unanimitate modificarea denumirii si siglei aliantei PNL-PD in vederea depunerii unei noi cereri de inregistrare a acestei structuri. Democratii au fost de acord ca denumirea integrala a aliantei sa fie "Dreptate si Adevar", nume sub care sa fie inscriptionate titulaturile celor doua partide. Conform celor declarate de liderii democrati, s-a stabilit tinta pentru viitoarele alegeri. Democratii au ca scop crearea unei strategii electorale ce stabileste caile, procedurile si metodele prin care sa se castige conducerea Consiliului Judetean, primariile din doua municipii constantene, patru scaune de primar din cele opt orase ale judetului Constanta si 30 de primarii de la nivelul comunelor.

Democratii care au votat cu PSD in Consiliul Local vor suporta consecintele

Asa cum era si normal, Dumitru Moinescu a fost chestionat si in ceea ce priveste comportamentul duplicitar al consilierilor locali municipali ai Partidului Democrat, care voteaza cu PSD. Desi pare greu de crezut, Moinescu a precizat ca nu cunoaste cum au votat in ultima sedinta consilierii locali ai democratilor si, daca se constata ca au votat impotriva prevederilor statutare, vor fi sanctionati. La polul opus, s-a adus in discutie si faptul ca presedintele Partidului Democrat Constanta, Stelian Dutu, a decis ca reprezentantii partidului in Consiliul Judetean sa nu mai participe la sedinte pana cand specialistii Corpului de Control al Primului-Ministru nu se vor deplasa la Constanta pentru a constata situatia de criza. Chiar daca s-a precizat cu ceva timp in urma ca, in baza aliantei PD-PNL, alesii locali si judeteni ai celor doua partide vor vota in comun, realitatea a dovedit altceva. Cu toate ca problema votului in Consiliul Local si cel Judetean a fost disecata pe toate partile de catre ziaristii prezenti ieri la conferinta de presa organizata de vicepresedintele PD, Dumitru Moinescu, acesta din urma nu a reusit sa motiveze de ce consilierii PD voteaza altfel decat cei ai liberalilor. "In PD Constanta este o singura linie, aceea a partidului. Consilierii care s-au manifestat impotriva a ceea ce inseamna PD sunt pasibili de sanctiuni".

Membrii aliantei PD-PNL fac ce vor

"Ii vom intreba pe consilieri care au fost argumentele politice care i-au determinat sa voteze cu partidul de guvernamant si vom lua o decizie", a mai adaugat Moinescu. "Fiecare face ce vrea. PD vrea sa castige conducerea Consiliului Judetean, chiar daca acelasi lucru il vor si liberalii. Noi nu putem sa-i fortam pe liberali sa procedeze ca noi. Chiar si asa, alianta PD-PNL functioneaza la Constanta", mai spune Moinescu. Facand referire la afirmatia presedintelui liberalilor, Puiu Hasotti, prin care acesta ii obliga pe consilierii judeteni sa se prezinte la sedintele la care democratii au hotarat sa nu mai participe pana la sosirea unui control, Moinescu a completat ca "este decizia lor si fiecare face ce vrea. Noi ne raportam la electoratul nostru si, pana la alegerile locale, nu ne vom tine de mana. Daca PNL, in raporturile lor, cred ca este mai bine sa se prezinte in Consiliul Judetean este treaba lor. Noi le vom respecta decizia si nu vom intra in confruntare pe modalitatea de a vota un demers politic. Daca acesta este demersul PNL in Consiliul Judetean, al nostru este altul". In acelasi context, Moinescu i-a acuzat pe colegii sai liberali de inconsecventa. Conform celor declarate de Moinescu, desi cele doua partide fac parte dintr-o alianta, ele sunt distincte si pana la alegerile locale vor actiona separat intrucat au tinte distincte. In final, Moinescu a recunoscut, chiar daca cu o jumatate de gura, ca alianta are o problema si ca incerca sa o rezolve. "Din punctul de vedere al demersului politic, nu suntem obligati cu nimic si fiecare are culoarul lui", a conchis Moinescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii