Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe Gheorghe Martin il omoara practica, la teorie fiind campion

ro

31 Dec, 2003 00:00 734 Marime text

Prefectul judetului, as al comandamentelor

# Din cele zece comisii infiintate de reprezentantul Guvernului in teritoriu, nici una nu si-a atins scopul * Laptele si cornul din acest an au avut gust electoral

Cand in luna aprilie a anului 2001 actualul prefect al judetului Constanta a fost instalat in functie, erau numerosi cei care nu ii dadeau prea multe sanse ca acesta sa ocupe inalta functie vreme indelungata. Si totusi au trecut de atunci un an si vreo zece luni si reprezentantul Guvernului in teritoriu, desi este criticat in stanga si-n dreapta pentru ideile sale, isi vede in continuare de treaba, fara a pune la suflet ce se spune pe seama sa. Este destul de dificil a face o retrospectiva a activitatii desfasurate la Prefectura judetului Constanta. Totusi, pornind de la o analiza complexa a situatiei economice, sociale si politice a judetului Constanta, reprezentantul Guvernului in teritoriu a intocmit in acest an Programul de Dezvoltare Economica si Sociala, care a cuprins actiunile ce au fost intreprinse de catre serviciile publice descentralizate ale ministerelor si ale altor autoritati ale administratiei publice centrale de specialitate organizate in judet. Aceste institutii au finalizat 862 actiuni. Chiar daca cei mai multi nu au agreat ideea, prefectul a infiintat si o sumedenie de comisii si comandamente. Daca ar fi sa se intocmeasca o statistica, prefectul se poate lauda ca este autorul a zece comandamente. Desi s-a putut observa cu usurinta ca in cadrul acestor zece comisii nu s-a facut decat teoria chibritului, prefectul a tinut-o asa chiar pana in ajunul Craciunului. In cursul anului 2003, Comisia Judeteana Consultativa a fost convocata de prefect intrunindu-se in cinci sedinte. Pe perioada campaniei agricole de vara si a campaniei agricole de toamna s-a convocat saptamanal Comandamentul de irigatii pentru a analiza derularea programului de irigatii. La fiecare intalnire s-a luat in discutie situatia incasarii prestatiilor din irigatii, pe sisteme.

Autoritatile se lauda ca au o comisie care monitorizeaza furturile

Comandamentul pentru siguranta transportului produselor petroliere, sub conducerea prefectului, si din care fac parte reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie, Inspectoratului de Politie Transporturi, ai Comandamentului de Jandarmi Teritorial Constanta, Agentiei de Protectie a Mediului si ai Garzii de Mediu, reprezentanti ai Parchetului, Directiei de Finante, Garzii Financiare, SRI, Pompieri, ai Inspectoratului Teritorial in Constructii, Inspectoratului Teritorial de Munca, Directiei Regionale a Vamilor, precum si reprezentanti ai proprietarilor de conducte, in speta reprezentanti ai SC Petromar SA, SC Conpet SA, SC Petrotrans SA, nu prea si-a dovedit utilitatea. Chiar daca acest comandament s-a intalnit saptamanal pentru analizarea situatiei legate de paza conductelor magistrale petroliere, de sustragerile de produse petroliere, precum si pentru stabilirea unor masuri care sa conduca la prevenirea acestor infractiuni, atacurile pe conducte s-au inmultit in fiecare zi. Chiar si asa, au fost dispuse masuri pentru reactualizarea tuturor planurilor de paza a conductelor de titei, efectuarea de controale periodice inopinate de catre Inspectoratul Judetean de Politie, in vederea verificarii acestor planuri, efectuarea de razii in zonele vulnerabile, demolarea tuturor constructiilor ilegale aflate pe raza conductelor, efectuarea de controale de catre Garda Financiara si Politia Economica la toate societatile care comercializeaza sau produc produse petroliere, autosesizarea sau sesizarea Parchetului de catre societatile beneficiare ale conductelor petroliere. In anii 2002 si in 2003, s-a constatat o scadere semnificativa a numarului de atacuri la conductele magistrale de transport produse petroliere. In cadrul intalnirilor membrilor Comisiei de dialog social s-a urmarit dezamorsarea starilor conflictuale aparute in diferite societati. In acest context, s-a mediat relatia administratie-sindicate din unitatile sanitare din judetul Constanta. Pe parcursul acestui an s-a incercat si solutionarea problemei ridicate de Sindicatul Soferilor din Romania - Filiala Constanta, referitoare la practicarea ilegala a activitatii de taximetrie. In afara sedintelor Comisiei de dialog social, la solicitarea sindicatelor, prefectul judetului a avut frecvente intalniri pe probleme specifice, la care au fost convocati reprezentantii patronatului si institutiilor administratiei, urmate de dispunerea unor masuri pentru dezamorsarea conflictelor (deplasari ale reprezentantilor statului in teritoriu, instituirea unor comisii pentru verificari tematice, desfasurarea unor negocieri sindicat-patronate, mediate de institutiile statului cu atributii in domeniu).

Comandamentul "Laptele si cornul", o inventie cu iz electoral

Incepand cu luna august, s-au intalnit saptamanal si membrii Comandamentului judetean pentru monitorizarea indeplinirii activitatilor prevazute pentru indeplinirea OUG 96/2002 completata cu OUG 70/2003, privind atribuirea produselor lactate si de panificatie catre elevii claselor I-IV din invatamantul de stat si prescolarilor cu program normal. In cadrul sedintelor a fost analizat modul de pregatire a bunei desfasurari a programului guvernamental "Lapte si corn". Chiar daca laptele a ajuns cu probleme in judetul Constanta, reprezentantul "Dorna Branzeturi" s-a laudat tot anul ca toate lucrurile merg struna. Cei mai multi au comentat faptul ca, in acest an, laptele distribuit de "Dorna Branzeturi" a avut un iz electoral destul de evident. La polul opus, Comisia mixta judeteana pentru rromi, condusa de prefectul judetului, a evaluat principalele nevoi ale comunitatilor de rromi, a aplicat programele de sprijinire a acestora si a implementat la nivel local Strategia Guvernului Romaniei de imbunatatire a situatiei rromilor. Comisia mixta judeteana pentru rromi s-a intrunit in plen, de la inceputul anului 2003, in noua sedinte, doua desfasurandu-se in judet, in cadrul comunitatilor de rromi (Ostrov - sat Galita si Dobromir). Avand in vedere faptul ca, in ultimul timp, pe raza judetului Constanta s-au manifestat numeroase cazuri in care, prin actiunea de colectare, transport si comercializare a fierului vechi, s-au creat situatii periculoase pentru circulatia pe calea ferata sau rutiera, cat si poluarea mediului, s-a infiintat un comandament care a monitorizat aceasta activitate. S-au intreprins actiuni de control in punctele de intrare in judet la mijloacele auto de transport deseuri industriale reciclabile, cu privire la existenta documentelor de insotire a marfurilor pe timpul transportului, actiuni de control la societatile comerciale care desfasoara activitati de colectare si valorificare a deseurilor industriale reciclabile si actiuni pentru supravegherea activitatilor ilicite in triajele CF. Comisia de supraveghere si control al modului in care sunt realizate salile de sport de pe raza administrativ-teritoriala a judetului Constanta a incercat analiza desfasurarii programului de construire a acestora. Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor si Secretariatul tehnic permanent cu sectiunile de lucru, specializate pe tipuri de dezastre, au fost reorganizate si au functionat in componenta stabilita prin legislatia in domeniu. Comisia judeteana de aparare impotriva dezastrelor s-a reunit pentru stabilirea masurilor si a modului de instiintare-alarmare si interventie in cazul producerii unor fenomene meteorologice periculoase.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii