Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plan anti-saracie

ro

18 Oct, 2002 00:00 999 Marime text

Directia de Munca si Solidaritate Sociala se implica activ

Eradicarea saraciei in Constanta constituie un obiectiv important al Prefecturii * DGMSS, DGAIA, DSP trebuie sa-si eficientizeze actiunile pentru a reusi inlaturarea acestui flagel social * In Dobromir, 90% din populatie beneficiaza de ajutor social in baza Legii 416/2001 * Planul National Anti-saracie, aplicat corect, poate insemna rezolvarea problemelor

"Solutiile sunt in mainile noastre"

Cu ocazia Zilei Internationale pentru Eradicarea Saraciei, prefectul judetului, Gheorghe Martin, si directorul Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala Constanta, Constantin Bragaru, au organizat o conferinta de presa menita sa aduca la cunostinta opiniei publice masurile luate la nivelul judetului nostru pentru stoparea si inlaturarea acestui flagel social. Pentru inceput, s-a mentionat ca Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei a fost marcata pentru prima oara in anul 1993, sub egida ONU, pe baza Rezolutiei 47/22.12.1992 a Adunarii Generale a ONU, si a fost conceputa ca un instrument de coordonare si de monitorizare a eforturilor guvernamentale. Deoarece gradul de saracie a populatiei din Romania reprezinta o problema majora pentru Guvern, dupa cum a declarat Gheorghe Martin, in contextul integrarii europene problematica referitoare la combaterea/absorbtia saraciei a fost concretizata prin infiintarea, in aprilie 2001, a Comisiei Anti-saracie si Promovare a Incluziunii Sociale, organism guvernamental aflat sub directa coordonare a primului-ministru al Romaniei. Acesta a elaborat in iulie 2002 un amplu Plan National Anti-saracie si de Promovare a Incluziunii Sociale, plan de actiune globala si multinivelara de prevenire si absorbtie a excluziunii sociale care trebuie aplicat la nivelul tuturor judetelor tarii. Conform spuselor reprezentantului Guvernului in teritoriu, in momentul de fata mai este un drum lung pana la aplicarea corecta a acestui plan in Constanta. Un rol deosebit in aceasta actiune o au, pe langa Directia Generala de Munca si Solidaritate Sociala, si Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Directia de Sanatate Publica, toate aceste institutii ale statului, prin eficientizarea actiunilor proprii, putand oferi solutia alternativei la saracie. "Rezolvarea este in mana noastra, trebuie numai sa aplicam constructiv Planul Anti-saracie", a mai mentionat prefectul judetului.

DGMSS isi intensifica actiunile

Printre masurile prevazute de acest plan se numara si adoptarea Legii 416/2001 privind acordarea venitului minim garantat. In pofida ideii generale conform careia acest act normativ incurajeaza lenea, directorul Constantin Bragaru a declarat ca ajutorul acordat in baza legii amintite constituie pentru multe persoane din judet diferenta intre a trai decent si a duce o viata mizera. Numai in localitatea Dobromir, pentru 90% din populatie Legea 416 inseamna hrana de zi cu zi. Obiectivul de baza al prevederilor Planului Anti-saracie il constituie reintegrarea in societate a persoanelor pe care saracia le-a marginalizat, iar daca numai 60% dintre acestea vor putea fi recastigate pentru societate, chiar si atunci va insemna un succes, a spus prefectul Gheorghe Martin. In vederea depistarii nevoilor specifice cu care se confrunta etnicii romi au fost organizate de catre DGMSS actiuni de deplasare in localitatile Eforie Nord, Eforie Sud, Medgidia, Mircea Voda si Cernavoda. Cu aceasta ocazie au fost acordate ajutoare materiale, prin intermediul organizatiilor neguvernamentale "Ave Maria" si "Tineri pentru Misiune", familiilor de etnie roma, iar pentru persoanele care nu detineau acte de stare civila sau de identitate s-a recomandat implicarea autoritatilor locale in urgentarea rezolvarii acestor situatii. In realizarea programelor de asistenta sociala, un rol important il detin ONG-urile, cu care se realizeaza o colaborare permanenta. Ca exemplu au fost date "Estuar" si "Romanian Angel Appel - sectia de zi Floarea-Soarelui", filialele din Constanta. Incepand cu luna iunie 2002, a fost demarata o actiune de deplasare a reprezentantilor DGMSS, ITM, AJOFM si ai Casei Judetene de Pensii la toate consiliile locale, pentru acordarea de asistenta de specialitate si pentru identificarea problematicii cu care se confrunta primariile, agentii economici si cetatenii localitatilor respective.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii