Ponta - „Nu există o alternativă“ Constanţa, model de „anihilare“ a Opoziţiei la tandemul Mazăre-Constantinescu şi la PSD
Ponta - „Nu există o alternativă“: Constanţa, model de „anihilare“ a Opoziţiei la tandemul Mazăre-Constantinescu
06 May, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2954
Marime text
Premierul Victor Ponta, liderul PSD, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că astăzi, în România, nu există Opoziţie şi că nu se teme de introducerea unei moţiuni de cenzură pentru că Guvernul are o majoritate stabilă în Parlament. „Realitatea este următoarea: în acest moment, şi o spun cu toată răspunderea şi nu ştiu dacă se supără sau nu colegii mei, nu există Opoziţie. Prin Opoziţie eu înţeleg o alternativă. Există Opoziţie în sensul că cineva ne ceartă tot timpul, dar nu există o alternativă“, a subliniat Ponta, în cadrul unui interviu acordat agenţiei de stat Agerpres.
Situaţia semnalată de premier este valabilă la nivelul întregii ţări, dar judeţul Constanţa pare a fi un etalon atunci când vorbim despre lipsa unei Opoziţii reale, atât în ce priveşte administraţia Mazăre, cât şi în ceea ce priveşte administraţia judeţeană, „păstorită“ până recent de social-democratul Nicuşor Constantinescu. Mai mult, nici parlamentarii de Constanţa nu au dat semne că ar fi dispuşi să se constituie într-o veritabilă Opoziţie.
Viaţa politică din Constanţa a fost întotdeauna atipică. Excentrică. Paradoxală. În ultimii 15 ani, toţi politicienii membri ai altor partide decât PSD Constanţa au făcut Opoziţie tandemului Radu Mazăre-Nicuşor Constantinescu. Doar la nivel declarativ (uneori, nici măcar aşa). Doar teoretic, căci în realitate cei despre care se presupune că reprezintă interesele constănţeanului de rând au tăcut, au închis ochii sau, mai grav, au votat „cu şapte mâini“ hotărâri de consiliu local, de consiliu judeţean şi proiecte de lege care au urmărit orice altceva decât interesul alegătorului. Prin urmare, nu se poate vorbi despre Opoziţie în judeţul Constanţa.
CLM şi CJ Constanţa, tradiţionale maşini de vot pentru proiectele PSD
Spre exemplu, în Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa din mandatul 2008-2012, vechiul PDL a avut trei reprezentanţi „de seamă“ care au votat, fără excepţie, proiectele iniţiate de primarul acum suspendat al municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Este vorba despre Dănuţ Moisoiu, cel care era supranumit „nemuritorul din Consiliul Local Constanţa“ şi pe care Mazăre îl alinta „iepuraşul“, despre Mădălina Popa şi despre Florin Gheorghe care, la vremea aceea, avea o relaţie proastă cu fosta conducere a PDL Constanţa.Liberalii nu făceau excepţie. Astfel, foştii consilieri locali Victor Manea, Constantin Matei şi Ovidiu Cupşa se făceau auziţi extrem de rar şi nu neapărat pentru că votau împotriva unor iniţiative - lucru care se întâmpla rar -, ci pentru că fie se abţineau de la vot, fie cereau diverse lămuriri. Pentru conformitate, lămuririle solicitate de Victor Manea erau deseori rezultatul faptului că nu citea proiectele de hotărâre înainte de şedinţă.
În prezent, în Consiliul Local Constanţa s-a conturat o opoziţie. E drept, ea este încă firavă şi asta în pofida faptului că vocile contestatare s-au făcut auzite chiar şi în timpul funcţionării USL. Amintim aici faptul că liberalii au criticat dur atât majorarea taxei de habitat plătite de constănţeni, cât şi măsurile de stimulare a turismului în staţiunea Mamaia.
Situaţia din Consiliul Judeţean Constanţa este şi mai delicată. Asta pentru că aleşii judeţeni din PNL şi din vechiul PDL au fost total inactivi până în urmă cu câteva luni. Dacă în ceea ce îi priveşte pe liberali pare cumva de înţeles, de vreme ce în interiorul USL au fost extrem de obedienţi faţă de PSD Constanţa, pentru a nu deranja pe nimeni, vechii democrat-liberali nu au nicio scuză.
De asemenea, trebuie menţionat că niciun consilier judeţean din Constanţa, din alt partid decât PSD, nu a iniţiat, de la începutul actualului mandat şi până în urmă cu o lună, vreun proiect de hotărâre. În cadrul şedinţei trecute a CJC, aşa-numiţii consilieri din Opoziţie au încercat, printr-un proiect, schimbarea din funcţie a celor doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Cristian Darie şi Cristinel Dragomir, cel din urmă, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte. Aşa cum era de aşteptat, iniţiativa a fost un eşec.
Oamenii „pierduţi“ ai Opoziţiei
De-a lungul timpului, aşa-numita Opoziţie din Constanţa a mai pierdut nişte oameni. Consilieri locali şi consilieri judeţeni, dar şi parlamentari. Îi amintim aici pe foşti membri ai PP-DD Constanţa, Andrei Răzvan Condurăţeanu şi Marian Vasiliev. Cel dintâi, deputat în Colegiul 3, a părăsit partidul lui Dan Diaconescu pentru UNPR, de unde a plecat ulterior pentru a i se alătura lui Mircea Geoană în PSRO. Cât despre senatorul Vasiliev, acesta este acum membru UNPR.Florin Gheorghe a debutat în actuala legislatură ca deputat PDL, a activat ulterior din partea PMP, iar acum este parlamentar UNPR, lider al Organizaţiei Municipale a UNPR Constanţa.
Aflat la al doilea mandat de parlamentar, Mircea Banias a intrat în Senatul României, în 2008, ca membru al PDL. Până la finalizarea mandatului precedent, el a părăsit barca democrat-liberală şi s-a înscris în PC.
Cât despre aleşii locali şi judeţeni care au profitat de ordonanţa traseismului politic susţinută intens de vicepremierul Liviu Dragnea, părăsind formaţiuni politice care iniţial se poziţionaseră anti Mazăre, anti Constantinescu şi anti PSD, aceştia sunt: consilierii locali Valentin Surghie, Gabriel Candindatu şi Valeriu Ene, care au dezertat din PP-DD, respectiv UNPR, pentru a se alătura PSD, şi consilierul judeţean Ionuţ Fântână, fost democrat-liberal care acum activează din partea UNPR.
Cumva, preşedintele naţional al PSD, Victor Ponta, pare să aibă dreptate. Astăzi, nu se poate vorbi despre Opoziţie. În Constanţa nu există o Opoziţie consolidată, coagulată, puternică. Se poate discuta doar despre tentative şi Opoziţie făcută pe la colţuri, neasumată şi, poate, nedorită.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii