Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:01 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Potrivit actului adiţional de la finele lui 2010 Mariana Mircea a refuzat propunerea de furnizare a agentului termic până la finele anului (document)

ro

16 Jul, 2011 00:00 2645 Marime text
Cernavoda_mariana-mircea.jpgProblema legată de furnizarea agentului termic în oraşul Cernavodă este departe de a se încheia. Noi demersuri ale autorităţilor locale din Cernavodă ies la iveală, evidenţiind motivele pentru care, la acest moment, locuitorii oraşului nu beneficiază de apă caldă.

Situaţia legată de dorinţa administraţiei locale conduse de primarul Mariana Mircea referitoare la privatizarea Serviciului de Apă-Canalizare-Termoficare este cunoscută. Acest subiect a reprezentat obiectul şedinţei de Consiliu Local de la începutul acestei săptămâni, finalizată fără sorţi de izbândă. În ceea ce priveşte această problemă, recent, a ieşit la iveală un nou demers al primarului oraşului, Mariana Mircea, în ceea ce priveşte demersurile acesteia legate de intermedierea furnizării agentului termic.

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA a transmis, la finele anului trecut, Primăriei Cernavodă, o propunere de act adiţional la contractul de furnizare a energiei termice nr. 14408/24.12.2008, pentru ca furnizorul să transmită agent termic populaţiei până în ultima zi a acestui an, 31.12.2011. În actul adiţional este prevăzut, la art. 31 din contract, că „părţile contractante convin prelungirea valabilităţii contractului (inclusiv act adiţional 1) pentru o perioadă de 1 an respectiv 01.01.2011 - 31.12.2011". Ceea ce este interesant la această parte a actului adiţional este că acesta conţine modificări de mână, perioada de un an fiind tăiată pur şi simplu cu o linie, în loc fiind înscris „lună", iar în loc de 12 - aferent lunii decembrie, este trecut 01. Potrivit celor declarate de Cristian Roşu, din partea SNN, actul adiţional a venit de la primărie cu această modificare, primarul Mariana Mircea nefiind de acord cu încheierea contractului pe un an, ci pe o lună. Între timp însă, până la data de 30 iunie când s-a oprit furnizarea agentului termic, au mai fost încheiate alte trei acte adiţionale, aşa cum ne-a spus ulterior reprezentantul SNN. Cei de la SNN au transmis primăriei recent o formă de contract nou, care să fie încheiat între cele trei părţi, primărie, SNN şi SACT, care prevedea ca primăria să fie un garant al SACT, şi, în cazul în care aceştia nu achită facturile către SNN primăria să fie răspunzătoare. Primăria însă a refuzat propunerea.

Discuţiile privind reluarea furnizării apei calde, amânate din cauza concediului primăriţei

După cum se ştie, de la 1 iunie, oraşului Cernavodă nu îi mai este furnizat agent termic de către Societatea Naţională Nuclearelectrica SA pentru că atunci a expirat actul adiţional la contractul de livrare a agentului termic, încheiat cu Primăria Cernavodă. Potrivit celor declarate de Cristian Roşu, şef serviciu în cadrul SNN, o întâlnire cu primarul Mariana Mircea pentru purtarea de discuţii în vederea soluţionării problemei, ar fi programată la finele acestei luni, pe 28 iulie, când aceasta se va întoarce din concediu.

De precizat faptul că actul adiţional a fost înregistrat, după cum se poate vedea în documentul ataşat, la CNE Cernavodă, pe 28 decembrie 2010. Aşadar, aceştia au luat act de modificarea survenită. Însă un document, fără modificările făcute, ar fi rămas la CNE. După cum se precizează în actul adiţional, „prezentul act adiţional s-a încheiat astăzi, 27.12.2010 în două (2) exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte contractuală".

Ceea ce este de menţionat în acest context este faptul că primarul oraşului ar fi avut posibilitatea ca să încheie acest contract pe o perioadă de un an, însă a refuzat. Chiar dacă datoria de aproximativ 15 miliarde de lei vechi aparţine Direcţiei de Apă Canalizare Termoficare, şi nu SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL - Serviciul de Apă-Canalizare-Termoficare, primarul aminteşte în mod constant că acesta este motivul pentru care se intenţionează privatizarea serviciului. Nu este exclus ca lipsa apei calde la robinete să-i determine pe cernavodeni să nu-şi mai plătească facturile la utilităţi, ducând astfel la o scădere a încasărilor de la cetăţeni, ceea ce va avea drept consecinţă întârzierea salariilor celor 62 de angajaţi, înregistrarea de datorii la societate şi, într-un final, probabil ceea ce se doreşte, falimentarea şi privatizarea SACT.

Am încercat să luăm legătura şi cu primarul Mariana Mircea pentru un punct de vedere faţă de această situaţie, dar şi pentru relatarea motivului pentru care a refuzat semnarea contractului pe un an, însă aceasta nu a răspuns la telefon. Am încercat să luăm legătura şi la telefonul fix al instituţiei, însă secretara de la biroul său ne-a spus că este într-o şedinţă.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii