Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:00 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea din 2012 e îngropată Cum s-au reaşezat partidele politice din Constanţa cu un an înainte de alegerile locale

ro

02 May, 2015 00:00 2880 Marime text
În ce fel s-a schimbat scena politică din Constanţa de la alegerile locale din vara lui 2012 şi până în prezent? Ce alianţe politice şi electorale au dispărut? Ce partide au „sucombat“? Care dintre foştii candidaţi la Primăria Constanţa au dispărut din prim-plan? Prin comparaţie, la proximele alegeri locale, partidele politice vor juca în alţi termeni, cu alţi actori.
 
La scrutinul local din iunie 2012, mandatul de primar al Constanţei a fost râvnit de candidaţi din partea USL (Radu Mazăre), ApC (Gigi Chiru), PP-DD (Gheorghe Dinu), PRM (Cristina Dincu), PER (Gheorghe Donţu), UNPR (Claudiu Palaz), PNG (Dumitru Gavari), a Verzilor (Sorin Belu) şi a ACDR (Ion Stoica). La momentul actual, cel puţin oficial, USL nu mai există. Liberalii vor avea propriul candidat la Primăria Constanţa, iar din acest punct de vedere sunt vehiculate patru nume: Robert Boroianu, co-preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, consilierul local Iustin Roman, Ovidiu Cupşa, directorul CERONAV, şi europarlamentarul Ramona Mănescu, fost ministru al Transporturilor, în timpul guvernării USL.
În ceea ce priveşte PSD Constanţa, partidul pare cumva într-un moment de disoluţie, după demisia lui Radu Mazăre din funcţia de lider al Organizaţiei Judeţene, social-democratul aflându-se, în prezent, în arest preventiv. Numele vehiculat pentru o candidatură este cel al lui Decebal Făgădău, viceprimarul care, după suspendarea lui Mazăre din funcţie, a preluat atribuţiile de primar. În cursul acestei săptămâni, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa a declarat însă că încă nu vrea sa candideze pentru mandatul de primar, dar a „aruncat“ pe piaţă, ca posibil candidat, numele fostului viceprimar şi fost ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi. E puţin probabil ca Nemirschi să candideze pentru funcţia de conducere a administraţiei publice locale. Tocmai de aceea, este de aşteptat ca în perioada următoare să asistăm la vehicularea mai multor nume de potenţiali aspiranţi din PSD Constanţa, în perspectiva alegerilor de anul viitor. Rămâne de văzut care va fi, în cele din urmă, candidatul partidului.

Bye, bye, PSD!

Şi Partidul Conservator intenţionează să aibă candidaţi proprii la viitorul scrutin local. În sensul acesta, senatorul Mircea Banias, liderul interimar al PC Constanţa, declara, anul trecut, că, „la alegerile din 2016, PC va avea candidaţi pentru Primăria Constanţa şi CJC“. Acum însă, că nu mai este doar un „vagon“ tras de locomotiva PSD, e greu de crezut că PC va reuşi să câştige prea multe procente în cursa pentru primărie. Practic, la Constanţa, acest partid este ca şi inexistent.

Alianţele apuse

Nu doar alianţa politică USL este, astăzi, de domeniul trecutului, la nivel local, ci şi alianţa electorală ApC (Alianţa pentru Constanţa). În cazul acesteia din urmă, este de înţeles, căci colaborarea dintre vechiul PDL, PNŢCD şi Noua Republică s-a limitat strict la depăşirea unui... hop electoral. Ce este însă mai greu de înţeles este faptul că ţărănistul Tudorel Chesoi, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa ajuns aici graţie listei ApC, votează altfel decât o fac colegii săi, acum liberali.

Adio, dar rămân cu tine

Oficial, PDL nu mai există, astăzi vorbindu-se doar despre PNL, o fuziune cu mari aspiraţii, chiar şi la Constanţa. Dacă aceste aspiraţii sunt pe măsura posibilităţilor partidului, se va putea constata doar în urma alegerilor locale din iunie 2016. Până la momentul respectiv, liberalii constănţeni mai au enorm de muncit în ceea ce priveşte dezlipirea etichetei de partid aservit PSD Constanţa. Momentul USL nu le-a fost deloc prielnic din acest punct de vedere.

Retraşi, reorientaţi

Gheorghe Dinu, fostul candidat PP-DD la Primăria Constanţa, nu mai este activ politic. Cel puţin, nu la malul mării. Cristina Dincu, fost aspirant la mandatul de primar din partea PRM, s-a reorientat spre PMP. Cât despre PRM, ca şi PC-ul, formaţiunea nu există la Constanţa.
Gheorghe Donţu, fostul candidat al PER, nu dă semne că şi-ar mai dori o candidatură la alegerile din 2016, iar Claudiu Palaz, actual lider al PMP Constanţa, fost candidat al UNPR, nu şi-a anunţat încă intenţiile electorale. Cât despre Sorin Belu - Verzii şi Ion Stoica - ACDR, aceştia s-au „evaporat“ total. Amintim aici şi candidatura independentă a lui Marcel Bouroş. Nici acesta din urmă nu şi-a manifestat până acum dorinţa unei noi încercări în perspectiva alegerilor locale de la anul.

Înapoi în... viitor

Aşa cum arată acum scena politică din Constanţa, la alegerile locale din 2016 ar putea avea candidaţi unici la Primăria Constanţa PSD, PNL, PMP, UNPR, PC, PLR (partidul lui Călin Popescu Tăriceanu), PRU, PNŢCD şi PSRO (partidul lui Mircea Geoană). Ar putea, fiindcă unora le va fi imposibil acest lucru, din moment ce alegătorilor le sunt aproape necunoscute. Se vor pune la cale, firesc, nişte alianţe electorale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii