Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectura amendata

ro

31 Mar, 2004 00:00 986 Marime text

Aici sunt banii dumneavoastra

Pentru neactualizarea site-ului Prefecturii, Dan Nica, ministrul Comunicatiilor, a anuntat verbal la Guvern ca institutia constanteana va fi amendata cu o suta de milioane de lei, conform legii * Reporterii nostri au vrut sa afle cine va plati amenda, fara sa reuseasca totusi * Dupa ce au fost plimbati, mai mult de doua ore, de la un birou la altul si de la un telefon la altul, ziaristii au constatat ca nimeni din Prefectura nu cunostea nimic despre aceasta initiativa guvernamentala * Daca este sa ne luam dupa cele scrise pe pagina de Internet a Prefecturii, Nicolae Butoi mai este inca subprefect, desi acesta a fost inlocuit din luna noiembrie a anului trecut, iar despre Nicolae Moga nu gasim scris nici un rand * Conform propunerii facute de ministrul Dan Nica, institutia ce reprezinta Guvernul in teritoriu va fi amendata cu 100 de milioane lei pentru ca nu si-a reactualizat pagina de Internet * Din cele 36 de institutii deconcentrate, doar zece au pagini web * Angajatii Prefecturii dezinformeaza si nu stiu care sunt drepturile ce revin oricarui cetatean prin Legea 544/2002 privind accesul la libera informare * In ciuda faptului ca am vrut sa aflam cine va plati amenda in cazul in care institutia va fi sanctionata, nimeni nu sufla o vorba in acest sens * Ba mai mult, toti cei cu care am stat de vorba ne-au spus ca sigur aceasta va fi suportata de la buget, adica de la noi

Cele peste trei milioane de romani care utilizeaza Internet-ul nu se pot lauda cu faptul ca isi pot face rost on line de toate informatiile de care au nevoie, mai ales la nivelul institutiilor publice. In ciuda faptului ca aproape toate institutiile statului au o pagina de web, putine sunt cazurile in care aceasta este actualizata. Situatia in cauza are si o explicatie cat se poate de intemeiata: atunci cand legiuitorul a obligat la infiintarea paginilor de web, a uitat sa mentioneze si faptul ca acestea trebuie sa cuprinda date de ultima ora menite sa le justifice existenta. Chiar si asa, din totalul celor 36 de institutii publice constantene care si-au facut pagina de Internet, foarte putine dintre acestea au respectat hotararea guvernantilor in privinta obligativitatii existentei unei pagini web, precum si a reactualizarii informatiilor furnizate de acestea. Potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Prefecturii judetului Constanta, care nu este oricum nici aceasta reactualizata, doar zece institutii publice, printre acestea aflandu-se primariile celor trei municipii si Consiliul Judetean, figureaza cu pagina web. Zilele trecute, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a afirmat ca in aceasta saptamana se va inainta Guvernului un proiect de act normativ care va prevedea sanctiuni drastice pentru neactualizarea paginilor de Internet. In acest context, amenzile ar putea ajunge, potrivit propunerii in cauza, la zeci sau chiar sute de milioane de lei. In dorinta de a afla date concrete in legatura cu faptul ca - desi cotidianul "ZIUA de Constanta" a mai adus in discutie acest subiect - Prefectura, prin reprezentantul sau, nu a facut nici o modificare a datelor continute de pagina sa de Internet, am fost dusi cu vorba timp de mai bine de doua ore.

Angajatii Prefecturii umbla cu "cioara vopsita"

Asa cum ni s-a parut normal, in prima faza am cerut date de actualitate de la Cabinetul prefectului, insa de aici am fost indrumati catre Directia de Integrare Europeana si Relatii Externe. Aici, coordonatorul acestui serviciu, Ileana Gugoasa, a precizat ca are cunostinta despre aceasta initiativa legislativa, insa nu cunostea faptul ca pagina de Internet a institutiei in care lucreaza ofera informatii injumatatite. Dincolo de acest aspect, ni s-a mai spus ca "degeaba se vine cu aceasta initiativa daca nu ne sunt alocate si fonduri in acest sens. Oricum, noi avem pagina in constructie". Nimic adevarat, pentru ca pagina web a Prefecturii Constanta este accesibila, doar informatiile fiind de multa vreme depasite. Mai departe, am fost indrumati sa vorbim la Cabinetul prefectului. Zis si facut, insa raspunsul ne-a surprins cu totul. "Nu avem cunostinta despre acest fapt, insa, daca acesta este adevarul, amenda va fi platita probabil de Prefectura". Adica din bugetul adunat de la contribuabili. In cele din urma, ne-am incercat norocul si cu prefectul Gheorghe Martin, dar acesta a adoptat tactica strutului, preferand sa ignore telefoanele noastre. Un "raid" prin paginile de Internet ale institutiilor deconcentrate de la nivelul judetului Constanta, care arata ca, atata timp cat chiar Prefectura da un exemplu prost prin faptul ca, nici macar acolo unde trebuia sa aiba loc acele modificari de bun-simt, reprezentantii acestei institutii nu sunt in stare sa o faca, ne determina sa ne intrebam daca nu cumva in povestea cu pricina se aplica sintagma "rade ciob de oala sparta". Pai toata lumea stie ca subprefect nu mai este de multa vreme actualul candidat la functia de primar al orasului Cernavoda, Nicolae Butoi, locul acestuia la Prefectura fiind luat - ce-i drept, pentru scurt timp - de liderul PSD Constanta, Nicolae Moga.

Institutiile deconcentrate constantene ofera informatii expirate

La majoritatea institutiilor constantene deconcentrate paginile de web sunt in constructie de luni de zile sau, in cazurile cele mai fericite, este specificat "pagina este in constructie pentru reactualizarea datelor". Mai sunt si cazuri in care unele rubrici, cele de eveniment in special, sunt goale-golute. Pe de alta parte, daca la nivel central o persoana care acceseaza site-ul unei institutii are sanse sa mai culeaga si ceva date de ultima ora, nu acelasi noroc il poate avea in cazul institutiilor locale. De departe, multe din paginile de Internet ale celor 66 de primarii din judetul Constanta abia daca ofera un minimum de informatii despre programul de lucru sau numerele de telefon. In cazul alesilor locali, de pe site se pot afla informatii despre activitatea acestora de o luna-doua in urma, in cel mai fericit caz. Iar daca mai punem la socoteala si faptul ca de cele mai multe ori ceea ce scrie pe site nu are nici o legatura cu realitatea - cum ar fi cazul posibilitatii platii impozitelor si taxelor on line - tabloul "informatizarii" institutiilor publice deconcentrate si a celor locale este complet. Nu stim inca ce masura se va lua chiar impotriva Ministerului Administratiei si Internelor, care nu a actualizat nici pana acum lista alesilor locali din anul 2000.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii