Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectura se grabeste sa valideze consiliile locale

ro

10 Jun, 2004 00:00 855 Marime text

In cel mult 20 de zile de la desfasurarea alegerilor, consilierii trebuie sa-si inceapa activitatea * Abia ieri dimineata, toata suflarea de la BEJ a respirat usurata cand procesul-verbal de la una dintre sectiile de votare din Mangalia a fost predat * Subprefectul Elena Mocanu si secretarul general al Prefecturii vor fi "capii" a doua dintre cele sase colective ce vor strabate judetul * Pentru mai multa operativitate vor fi convocate cate doua sedinte pe zi, in cadrul carora vor fi desemnati, prin vot secret, viceprimarii, iar primarii validati vor depune juramantul de credinta #

Cu chiu, cu vai, ceea ce a depins de statisticieni, adica introducerea datelor in calculator, s-a terminat. Activitatea de depunere a proceselor-verbale de la circumscriptii si sectiile de votare ar fi trebuit sa se finalizeze inca de luni seara. Abia ieri dimineata, toata suflarea de la BEJ a respirat usurata cand procesul-verbal de la una dintre sectiile de votare din Mangalia a fost predat. Marti seara, aproape de ora 21.00, insusi prefectul judetului a venit sa ia "pulsul" la BEJ si sa verifice daca nu cumva mai exista probleme, altele decat cele legate de o noua runda de alegeri la Costinesti. Organizarea alegerilor din aceasta localitate, precum si a turului doi in 33 dintre cele 68 de localitati ale judetului nu au nimic de-a face cu activitatea consiliilor locale. Din fericire, daca pentru unii dintre candidati emotiile nu se vor sfarsi decat peste aproape zece zile, pentru consilierii locali incepe o perioada in care trebuie sa demonstreze electoratului ca au meritat sa fie votati. Conform legii, Prefectura este cea care, in termen de 20 de zile de la anuntarea rezultatului alegerilor, trebuie sa valideze consiliile locale si sa convoace prima sedinta in care alesii locali se vor intalni in ipostaza de membri ai unui colectiv ce va decide tot ce se intampla in localitati in urmatorii patru ani. Pentru ca validarea sa mearga mai repede, prefectul are de gand sa imputerniceasca, daca nu a facut-o deja, angajati ai institutiei, ce vor forma sase echipe, ca sa-l suplineasca intr-o activitate careia nu prea are cum sa-i faca fata de unul singur. Subprefectul Elena Mocanu si secretarul general al Prefecturii vor fi "capii" a doua dintre cele sase colective ce vor strabate judetul. Pentru mai multa operativitate vor fi convocate cate doua sedinte pe zi, in cadrul carora vor fi desemnati, prin vot secret, viceprimarii, iar primarii validati vor depune juramantul de credinta. Ca sa nu incarce prea mult atributiile Prefecturii, legiuitorul a stabilit ca validarea primarilor revine judecatorilor, care, in termenul prevazut de lege, trebuie sa actioneze in asa fel incat conducerea administratiei locale sa isi poata incepe cat mai repede activitatea.

Cata frunza si iarba

Marti seara, situatia centralizata de statisticieni a evidentiat faptul ca in consiliile locale din judetul Constanta PSD va fi reprezentat de 415 membri de partid ce au fost alesi de 168.000 dintre locuitorii judetului. Peste 200 de liberali, 150 de democrati, 50 de membri ai "Romaniei Mari", peste 20 de taranisti si 36 de membri reuniti ai PUR, FD, AP si Partidei Rromilor vor incerca sa tina piept social-democratilor care au intrat, cata frunza si iarba, prin majoritatea consiliilor locale. Ce-i drept, 24 de primari membri ai partidului aflat la guvernare se vor bucura de sprijinul colegilor cu care au facut echipa in perioada alegerilor si au depus eforturi sustinute pentru a-si convinge concetatenii ce merita sa fie alesi. Legislatia recent adoptata prevede ca prima sedinta a consiliilor locale sa fie prezidata de cel mai varstnic si cel mai tanar consilier. Mai mult chiar, vor fi constituite doua grupuri: Puterea si Opozitia, care isi desemneaza membrii in comisia de validare. In cazul fiecarui membru al consiliului se va verifica daca sunt indeplinite conditiile prevazute in Legea 161 din 2003 privind incompatibilitatea. A fost luata in calcul si posibilitatea ca primele sedinte ale consiliilor locale sa fie boicotate. Pentru astfel de cazuri legea prevede ca alesii locali pot fi convocati doar de trei ori, iar in cazul in care consiliul nu se intruneste, este dizolvat si se pot organiza alegeri prin care cetatenii sa-si desemneze reprezentanti dornici sa se implice in rezolvarea problemelor comunitatii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii