Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:22 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele Curţii de Conturi, interpelat în legătură cu practica neunitară a controalelor întreprinse la nivelul administraţiilor locale din judeţul Constanţa

ro

11 May, 2018 00:00 3396 Marime text
În ultimii ani, s-a pornit o vânătoare de vrăjitoare împotriva primarilor din judeţul Constanţa, inspectorii Curţii de Conturi făcând adevărate descinderi în instituţiile publice.
 
„Aceste controale ar fi trebuit să vină în sprijinul şi în îndrumarea aleşilor locali, având ca interes comun legalitatea şi transparenţa cheltuirii banului public. Din păcate, s-au transformat însă într-o prigoană, doar-doar or găsi ceva inspectorii. Aşa s-a ajuns ca instanţele de judecată să fie asaltate cu nenumărate procese ale administraţiilor publice locale împotriva deciziilor Curţii de Conturi Constanţa, primari care fac împrumuturi la bancă pentru a acoperi prejudicii produse, culmea, prin investiţii în comunitatea locală. Toate acestea deoarece inspectorii Curţii de Conturi au analizat oportunitatea investiţiilor, şi nu doar legalitatea“, susţine deputatul PNL Robert Boroianu.
 
Parlamentarul consideră că asupra oportunităţii investiţiilor şi cheltuirii banului public primarul ar trebui să fie cel care decide, deoarece el va da socoteală în faţa alegătorilor, din taxele şi impozitele cărora el administrează localitatea, şi „nu poate decide un inspector al Curţii de Conturi dacă este necesară sau nu o investiţie în comună sau oraş, ci se poate pronunţa strict asupra legalităţii cheltuirii acelor bani“.
 
Totodată, deputatul PNL de Constanţa remarcă faptul că „primarii au reclamat de-a lungul timpului o adevărată campanie împotriva instituţiilor mass-media, inspectorii Curţii de Conturi fiind interesaţi să impute toate contractele pe care ziarele sau televiziunile le aveau cu instituţii publice. Asta deşi Legea administraţiei publice impune aleşilor locali să facă publice toate actele administrativele şi informaţiile de interes public la nivelul comunităţilor locale. De asemenea, având în vedere profilul economic al judeţului nostru, sunt localităţi care au nevoie de promovare mediatică pentru a putea atrage turişti sau investitori, primării care au nevoie să facă publice facilităţile oferite oamenilor de afaceri interesaţi“.
 
În acest sens, în calitate de deputat de Constanţa, Robert Boroianu i-a solicitat lui Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României, să precizeze care sunt motivele pentru care contractele de publicitate încheiate de către administraţiile primăriilor din judeţul Constanţa atât cu presa scrisă, cât şi cu radiourile şi televiziunile locale sunt considerate de către instituţia pe care o conduce fie inoportune, fie neconforme cu legislaţia aflată în vigoare atunci când sunt efectuate controalele Curţii de Conturi asupra activităţii financiare a primăriilor.
 
„«Vă solicit clarificări, deoarece, potrivit mai multor sesizări primite la cabinetul meu parlamentar, am putut constata că există o practică neunitară la nivelul controalelor efectuate de inspectorii Curţii de Conturi: ceea ce pentru autorităţile administraţiei publice locale din judeţul Constanţa este interzis, pentru alte autorităţi ale administraţiei publice locale din ţară este permis. Faţă de situaţia semnalată, vă solicit să îmi precizaţi care sunt motivele ce stau la baza acestor practici neunitare în efectuarea controalelor Curţii de Conturi şi cum intenţionaţi să sprijiniţi autorităţile administraţiei publice locale, astfel încât acestea să cunoască şi să respecte legislaţia utilizată de inspectorii Curţii de Conturi la momentul efectuării controalelor specifice», se arată în documentul pe care l-am înaintat către preşedintele Curţii de Conturi a României şi în urma căruia aştept un răspuns scris“ (extras din interpelarea depusă de parlamentatul constănţean liberal).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii