Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă explică cum a dezamorsat PNL bombele fiscale din proiectul de măsuri anunțat de Guvern

ro

21 Sep, 2023 11:40 1147 Marime text


Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă a comentat măsurile fiscale propuse de cabinetul condus de Marcel Ciolacu din calitate de  președinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaților.

Acesta și-a intitulat depoziția legată de reforma fiscal-bugetară ”It’s the economy, stupid”, ghid în 10 măsuri despre cum a dezamorsat PNL bombele fiscale din proiectul de măsuri anunțat de Guvern.

Huțucă mai spune că acest ghidul ar avea cel puțin 100 de itemi și a adăugat faptul că „dacă nu reușim să restabilim echilibrul bugetar riscăm să pierdem miliarde din PNRR și chiar să suspendăm fondurile europene. Nu vrem asta. Dacă nu suntem atenți cu acest pachet, riscăm să afectăm direct creșterea economică. Eu unul sunt convins că nu ne aflăm într-o aporie. Soluțiile există".
 
1. Ești convingător și argumentezi, cu cifre, că orice creștere macro-fiscală de taxe și impozite va lovi puternic în economie, în venituri, în rata de colectare. Nu te atingi de TVA, nu te atingi de cota unică.
 
2. Vii cu alternative. Creștem taxele pe anumite sectoare, numai dacă scădem în contrapondere cheltuielile publice, inutile, nu investițiile, spre exemplu renunți la 25% din funcțiile de secretar de stat și la 50% din numărul consilierilor de cabinete din administrație.
 
3. Te opui creșterii TVA-ului. TVA-ul rămâne 19% și inclusiv 5% pentru categoriile actuale reduse.
 
4. Protejezi, cu orice preț cota unică de impozitare. Nu știu alții cum sunt, dar România când a introdus cota unică de impozitare în 2005 a dublat rata de creștere a economiei de la an la an.
 
5. Respecți profesiile liberale și te opui inepției de a aplica CASS la valoarea veniturilor. Dacă un cabinet de medicină sau unul juridic câștigă mai mulți bani, nu trebuie să îi pedepsești. În mod corect trebuie să își plătească asigurări de sănătate și sociale, dar la cuantumul unor plafoane fixe, comparabile cu o asigurare de pe piață.
 
6. Respingi plafonul de 30% profitabilitate pentru microîntreprinderi. Ar fi un plafon anti-creștere și pro-evaziune sau ”optimizare” fiscală.
 
7. Ești responsabil și îi faci și pe ceilalți să înțeleagă că vouchere de vacanță trebuie folosite în țară în primul rând și că trebuie să fie virate celor cu venituri mai mici, nu tuturor.
 
8. Nu cedezi presiunilor și menții impozitul pe dividende la 8%. Respingi ”sugestiile” de a crește sau chiar dubla acest impozit.
9. Plusezi și oferi facilități fiscale pentru investiții directe de minim 50 de milioane de euro.

 
10. Păstrezi regulile actuale de sponsorizare. Statul nu are capacitatea de a oferi servicii sociale și prestații sociale tot timpul, pentru toți. Pentru restul există societatea civilă. Haideți să nu îi încurcăm.
 
 
Citește și:

Bogdan Huțucă (PNL) „Spitalul dedicat sănătății mamei și copilului din Constanța va fi construit cu finanțare de la Banca Europeană de Investiții"
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii